Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Trafic - pominięcie wyświetlacza przy sterowaniu can z kierownicy

wibblywoo 20 May 2017 10:30 2508 5
    wibblywoo
    Level 9  
    Witam
    Mam problem zwiazany ze sterowaniem niefabrycznym radiem z kierownicy w renault trafic 2006. mianowicie kupiłem sterownik can bus, podłączyłem go ( po przeróbkach) i sterowanie działa. Lecz jest mały problem mianowicie działa tylko wtedy gdy podpięty jest wyświetlacz od oryginalnego radia tuner list czyli SAGEM AFFA2++ (jedna czerwona kostka).
    Sygnał sterowania idzie od żółtej kostki do kostki wyświetlacza (przez wyświetlacz) do can.
    Próbowałem wyciąć kable can wejściowe do wyświetlacza i kable can wychodzące z wyświetlacza i zmostkowac je aby ominąć wyświetlacz to jednak nic nie dało, bo sterowanie przestało działać.

Jedno jest pewne transmisja can idzie 2 przewodni in i dwoma przewodami out

Czy ma ktoś jakiś pinout wyswietlacza SAGEM AFFA2++ ?

Pozdrawiam Adam
    milejow
    Level 43  
    Nie ma żadnego CAN,a sterowane czysto analogowe, zarówno z pilota jak i z wyświetlacza do radia (wyświetlacz trochę te sygnały obrabia i steruje radiem). Co do pinologii, poczytaj sobie tą stronę:
    www.studio24.prv.pl
    wibblywoo
    Level 9  
    Kolego nie chce nikogo wprowadzać w błąd ale to nie analog. Pilot nie jest taki jak pokazany na stronie. Czytałem już wcześniej tam nie ma mowy o takim przypadku.
    Transmisja z pilota idzie 2 żyłami do wyswietlacza i z wyświetlacza 2 żyłami dalej. Po podpieciu modułu sterowania z kierownicy na wyświetlaczu wyświetla się napis Renault - przy analogu to raczej nie możliwe :)
    Transmisja jest podobna bardziej do transmisji RS.
    Jest do dość poważna zagryzka a nikt nie jest w stanie określić w jakim stopniu wyświetlacz przerabia sygnał...
    Zastanawiam się czy nie pobawić się z diodami i nie powpinac ich w miejsce wyświetlacza, może to coś da...
    milejow
    Level 43  
    wibblywoo wrote:
    Transmisja z pilota idzie 2 żyłami do wyswietlacza i z wyświetlacza 2 żyłami dalej.

Nie w roczniku 2006, jeśli w aucie siedzi rzeczywiście AFFA++ to jest to standardowy display pod Tuner List, pilot spięty z wyświetlaczem sześcioma kablami a radio i wyświetlacz 5 (3 kable do podawania treści z radia na wyświetlacz i 2 sterujące) CAN w torze audio był tam jedynie w modelu z navi. W podanym przeze mnie linku masz dokładnie opisaną pinologię tego wyświetlacza. Zdemontuj sobie plastiki pod kolumną kierownicy i obejrzyj złącze pilota, jest on połączony osobną wiązką z wyświetlaczem.
    wibblywoo
    Level 9  
    Niestety tak nie jest... W weekend pokombinuje i może się uda
    Pozdrawiam :)
    milejow
    Level 43  
    Pilot steruje radiem poprzez odpowiednie łączenie kabli ze sobą, wyświetlacz to przerabia na sterowanie rezystancyjne, dlatego ci nie działa bez wyświetlacza no ale Ty wiesz lepiej-kombinuj i powodzenia.