Witam wszystkich. Zacznę od tego, że kosa pracuje pięknie dopóki jest zimna. Po rozgrzaniu około półgodzinnym i postoju do np. wlania paliwa kosa nie chce odpalić - może raz ją odpaliłem przez bardzo energiczne szarpnięcie. Muszę czekać około 15 min i odpala od strzała. Przeglądając fora znalazłem podobne przypadki za które odpowiedzialny był moduł zapłonowy, czyli cewka. Wykręciłem ją i jestem na etapie jej kupowania, jednak niepokoi mnie fakt, że kręcąc kołem magnesowym w celu kontroli szczeliny, która powinna wynosić 0,2 mm koło ma delikatne bicie bo z jednej strony koła jest ładne 0,2 mm a przekręcając kołem o pół obrotu rośnie do około 1 - 2mm (dokładnie nie wiem, bo nie miałem czym zmierzyć). Teraz nie wiem, czy krzywe jest koło magnesowe, czy skrzywiony jest wał. Wytypowałem tą cewkę sprawdzając wcześniej samą iskrę, której nie było przy lekkim szarpnięciu. Co prawda jest przy mocniejszym szarpnięciu, ale jest słaba i świeca ma niezbyt ładny kolor spalania. Nie wiem co o tym myśleć, czy pchać się w wymianę tej cewki, czy to efekt termiczny powiązany ze szczeliną i z nową cewką będzie podobnie po rozgrzaniu. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.