Witam buduję wzmacniacz, no i do tej pory wszystko było ok. Wzmacniacz ma mieć kilka wejść audio (CD, Komp, Radio, itd). W jaki sposób zorganizować przełączanie źródła sygnału??? Chiałem rozbudować wzm. o funkcję wyboru źródła z pilaota. Dlatego odrzuciłem przałączniki mechaniczne. Myślałem nad zastosowaniem jakiegoś AVR'ka. Tylko nie wiem za bardzo co zastosować do przełączania samych wejść. Czy zastosowanie przekaźników to dobre rozwiązanie?? Jeśli miałyby to być przekaźniki to czy znajdę gdzieś takie które nie wymagają do utrzymania danego stanu podawania ciągle prądu na ich cewki?? Chodzi mi o to żeby zmieniać stan takiego przekaźnika tylko impulsem, a nie ciągle trzymać cewkę na prądzie?? Ostatnia kwestia czy taki przekaźnik wprowadzi mi jakieś zniekształcenia do toru audio??
Interesuje mnie też wasze zdanie na temat potencjometrów sterowanych cyfrowo produkcji Dallasa. Chodzi mi o optymalizację pod kątem jak najmniejszych zniekształceń sygnału audio.
Przyznam się że zacząłem nawet kombinować nad tym aby kręcić zwykłym potencjometrem za pomocą silnika krokowego
.
Proszę o wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam.
Interesuje mnie też wasze zdanie na temat potencjometrów sterowanych cyfrowo produkcji Dallasa. Chodzi mi o optymalizację pod kątem jak najmniejszych zniekształceń sygnału audio.
Przyznam się że zacząłem nawet kombinować nad tym aby kręcić zwykłym potencjometrem za pomocą silnika krokowego
Proszę o wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam.