Witam, mam taki problem w Kii Ceed 1.6 CRDi 116KM, otóż po uruchomieniu silnika kontrolka wody w filtrze paliwa świeci się jeszcze z jakieś +-10 sek, czasami podczas jazdy mrugnie. Woda była kilkakrotnie spuszczana i efektów brak, po wymianie filtra tak samo było. Po pewnym czasie wyskoczył check engine, samochód stracił moc i kręcił się do max 3 tyś obr. po zgaszeniu auta błąd zginął, ale po pewnym czasie znów się zaświecił i było tak jak wcześniej, że na kolejny dzień już błędu nie było i do tej pory nie ma, ale pojechałem na diagnostykę komputerową i wykazało błąd czujnika w filtrze paliwa i innych błędów nie było, mechanik podpowiedział, żeby kupić nowy czujnik bo może być ten uszkodzony. W jaki sposób sprawdzić czy mój czujnik jest sprawny? Próbować znów spuścić wodę? Czy odrazu zakupić nowy czujnik??
ps. mam również Hyundaia santa fe cm 2.2 CRDi 155 km i czujnik wody w filtrze paliwa wygląda identycznie, można go podmienić?
czy lepiej nie ryzykować?
ps. mam również Hyundaia santa fe cm 2.2 CRDi 155 km i czujnik wody w filtrze paliwa wygląda identycznie, można go podmienić?