Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaria Hard Drive, nie mogę włączyć laptopa Fujitsu Siemens esprimo mobile v5515

Sebixelo 24 May 2017 17:51 972 19
SterControl
  • #1
    Sebixelo
    Level 7  
    Witam, mam problem z laptopem, otóż chcąc wyłączyć woluminy, z nadzieją że będzie działał szybciej musiałem zresetować laptopa. Gdy to zrobiłem sprzęt odpalił normalnie, tylko po chwili wyskoczył komunikat :

    "SiS191 UNDI, PXE-2.1
    Copyright (C) 2003-2006 SiS Corp.

    SiS191 PXE BootROM v1.3 Use BEV/BBS
    PXE-E61: Media test failure, check cable
    PXE-M0F: Exiting SiS191 PXE BootROM
    Operating System not found"

    Zresetowałem raz jeszcze i ponownie to samo. Patrząc na podobne problemy ma forach próbowałem w Setup w zakładce "boot" pozmieniać kolejność na :

    1.hard drive
    2.cd-rom/dvd-rom
    3.usb storage disk
    4.usb hard disk
    5.boot from lan
    6.usb floopy drive

    I tutaj dodam że w każdym miejscu obok hard drive wyświetla mi się wykrzyknik!

    Nie wiem jednak co on znaczy. Proszę o pomoc!
  • SterControl
  • Helpful post
    #2
    miecho18
    IT specialist
    Sebixelo wrote:
    chcąc wyłączyć woluminy

    A dokładniej?
  • #3
    Sebixelo
    Level 7  
    Wszedłem w uruchom, wpisałem cmd i wyłączyłem wolumin. Kierowałem sie instrukcjami w forum, niestety nie pamiętam jakim i co dokładnie wpisywałem, ponieważ historia jest na laptopie
  • Helpful post
    #4
    sosarek

    Level 43  
    Sebixelo wrote:
    chcąc wyłączyć woluminy, z nadzieją że będzie działał szybciej

    Kto Ci takich bzdur nagadał?
    Wyłącz OnBoard Lan Boot(lub podobnie).
    Wyjmij dysk z laptopa(wyłączonego i bez baterii!!) i włóż go ponownie.
  • Helpful post
    #5
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    @Sebixelo
    A po co tam tyle bootowań ustawiłeś - wystarczy HDD, CD/DVD lub USB i to wszystko.
    Sebixelo wrote:
    Kierowałem sie instrukcjami w forum, niestety nie pamiętam jakim i co dokładnie wpisywałem, ponieważ historia jest na laptopie

    To módl się, by po zmianach system ruszył.
  • Helpful post
    #6
    iron64
    Level 41  
    No to masz wpisywanie komend z forum i to komend których nie rozumiesz.
    Uruchom komputer z systemu live i przedstaw smart dysku oraz informacje o woluminach tego dysku, być może coś się poradzi przy takich informacjach.
  • SterControl
  • #7
    Sebixelo
    Level 7  
    Wyjmij dysk z laptopa(wyłączonego i bez baterii!!) i włóż go ponownie.

    Juz to zrobilem, bez efektu
  • Helpful post
    #8
    sosarek

    Level 43  
    W takim razie dysk podłączyć do komputera i sprawdzić jak jest rozpoznawany.
  • #9
    Sebixelo
    Level 7  
    Gdzie w setup znajde smart? Wytlumaczysz
    ?
  • Helpful post
    #10
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    @Sebixelo
    KOCUREK1970 wrote:
    po co tam tyle bootowań ustawiłeś - wystarczy HDD, CD/DVD lub USB i to wszystko.

    Co z tym?
  • #11
    Sebixelo
    Level 7  
    sosarek wrote:
    W takim razie dysk podłączyć do komputera i sprawdzić jak jest rozpoznawany.


    Dysk dziala normalnie na innym komputerze

    Dodano po 4 [minuty]:

    KOCUREK1970 wrote:
    @Sebixelo
    KOCUREK1970 wrote:
    po co tam tyle bootowań ustawiłeś - wystarczy HDD, CD/DVD lub USB i to wszystko.

    Co z tym?


    Tak bylo fabrycznie. Teraz gdy je wylaczylem nie pokazuje sie kominikat, lecz pomija go i wyskakuje czarny obraz i tak pozostaje
  • Helpful post
    #12
    iron64
    Level 41  
    Uruchom komputer z systemu live i przedstaw smart dysku oraz informacje o woluminach tego dysku, być może coś się poradzi przy takich informacjach.
  • Helpful post
    #13
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    A na Twoim komputerze jest ten HDD w BIOS rozpoznawany?

    Można jeszcze spróbować jakby instalacji systemu na nowo (sprawdzając, czy sam instalator z płytki/USB rozpozna ten dysk i pozwoli na instalację).
    Instalator ma też opcję odzyskania systemu (napraw komputer).
  • #14
    Sebixelo
    Level 7  
    KOCUREK1970 wrote:
    A na Twoim komputerze jest ten HDD w BIOS rozpoznawany?


    Oczywiscie, ze tak. Okazuje sie ze wylaczylem boota hdd. Wlaczylem go i wyskakuje czarny obraz juz bez komunikatu

    Dodano po 4 [minuty]:

    KOCUREK1970 wrote:
    A na Twoim komputerze jest ten HDD w BIOS rozpoznawany?

    Można jeszcze spróbować jakby instalacji systemu na nowo (sprawdzając, czy sam instalator z płytki/USB rozpozna ten dysk i pozwoli na instalację).
    Instalator ma też opcję odzyskania systemu (napraw komputer).


    Niestety nie posiadam systemu na plycie ani pendrive
  • #15
    iron64
    Level 41  
    uruchomisz w końcu jakiś system live z płyty? Tylko nie pisz że go nie masz, bo są dostępne tonami wręcz w internecie.
  • #16
    Sebixelo
    Level 7  
    Dobra teraz przez pendrive ponownie zainstalowałem system i wszystko działa prócz połączenia z siecią wi-fi. Pokazuje mi się czerwony krzyżyk na kreskach zasięgu a gdy klikam pokazuje się brak dostępnych połączeń i rozwiązywanie problemów. Kliknąłem rozwiązywanie problemów i później przywrociłem system razem z tą pomocą(nic samodzielnie nie robiłem).
    Po wszystkim problem nadal siedzi.
  • #17
    sosarek

    Level 43  
    Sterowniki zainstalowane?
    Na obudowie nie ma fizycznego włącznika do obsługi sieci bezprzewodowych(lub skrótu klawiaturowego, np.Fn+F2)?
  • #18
    Sebixelo
    Level 7  
    sosarek wrote:
    Sterowniki zainstalowane?
    Na obudowie nie ma fizycznego włącznika do obsługi sieci bezprzewodowych(lub skrótu klawiaturowego, np.Fn+F2)?


    Możliwe że nie mam zainstalowanych sterowników. Jakaś pomoc co do tego?
  • #19
    sosarek

    Level 43  
  • #20
    Sebixelo
    Level 7  
    sosarek wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html


    Niestety nie mam możliwości pobrania ich bo do nie mam połączenia do internetu a na ten dzień nie mam innego sprzętu aby to pobrać