Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- Niedziałająca klima golf4

picia.80 27 Maj 2017 13:24 987 9
  • #1 27 Maj 2017 13:24
    picia.80
    Poziom 8  

    Witam mam problem z klimatyzacją manualną w golfie 4 napełniona jest ale nie załącza się, przycisk ac jak włącze to się zapala a prąd na sprężarkę nie dopływa wiem to bo sprawdzałem. Nie moge znaleźć przyczyny sprawdzałem elektromagnes na sprężarce i nic nie działa a po sprawdzeniu omomierzem powinien pokazywać 4.5om a on nic nie pokazuje nawet nie wiem czy wentylatory się załączają. Nie wiem jak mam sprawdzić sterownik wentylatorów czy to on zwarcie zrobił że to nie działa. Pomocy.

    0 9
  • Pomocny post
    #2 27 Maj 2017 14:57
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Ile masz przewodów przy czujniki na aluminiowej rurce przy ścianie grodziowej?
    Rocznik auta, jaki silnik, czy wentylatory sie włączają jak zagrzeje sie silnik?

    0
  • #3 27 Maj 2017 18:03
    picia.80
    Poziom 8  

    Witam rocznik 98 model silnika to agr na czujniku mam 4 kable

    Dodano po 8 [minuty]:

    A co do wentylatorów to nie widziałem aby się załączały ale wskazówka w liczniku nie dochodzi do 90stopni być może zbyt zimno jeszcze jest i silnik się zbyt mocno nie nagrzewa. Ale jak kiedyś załączałem klime to załączał się mały wentylator.

    0
  • #4 27 Maj 2017 18:49
    psilos1
    Poziom 31  

    picia.80 napisał:
    Ale jak kiedyś załączałem klime to załączał się mały wentylator.

    W golfie 4 wentylatory zawsze działają razem-sprawdz czy jeden nie jest zatarty.Co do nie uruchamiającej sie klimatyzacji sprawdż bezpieczniki oraz samą skrzynkę na akumulatorze-lubi się palić

    0
  • #5 27 Maj 2017 19:45
    picia.80
    Poziom 8  

    Witam skrzynka na akumulatorze jest sprawna, prąd nie dochodzi do sprężarki tak jakby sterownik blokował przepływ.

    0
  • #6 27 Maj 2017 20:11
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Sterownik może nie pozwolić na załączenie klimatyzacji np gdy nie widzi odpowiedniego ciśnienia w układzie, temperatura silnika jest zbyt wysoka lub temperatura otoczenia jest poniżej 5 stopni.
    Sprawdź w jakim położeniu są styki czujnika (presostat) na aluminiowej rurce między stykami 1-2 oraz 3-4. Co sie stanie jak zewrzesz 3 z 4 na odpalonym aucie i włączonym zapłonie.

    Na sterowniku pod akumulatorem są dwie wtyczki. Jedna 4 pinowa, druga najprawdopodobniej 10 pinowa.
    Sprawdź czy na włączonym zapłonie, włączony nawiew kabiny i wciśnięty guzik AC masz na pinie 8 i 5 (przewody zielone) +12V miedzy nimi a masą.
    Zobacz też czy w tym samym momencie masz +12 pomiędzy pinem 2 (przewód brązowo -czerwony) presostatu a masą.

    Sprawdź zasilanie sterownika pod akumulatorem.
    Pin 9 to plus po zapłonie, pin 4 to plus z akumulatora, masa pin 6 we wtyczce 10 pinowej.
    Wtyczka 4 pinowa:
    Pin 3, 4 to plus z akumulatora.
    Wszystko najlepiej sprawdzać żarówka a nie miernikiem.

    0
  • #7 27 Maj 2017 20:59
    picia.80
    Poziom 8  

    na 3,4 jak zewre włącza się wentylator i na 2 presostatu jest prąd, między 5i8 nie ma nic

    0
  • Pomocny post
    #8 27 Maj 2017 21:09
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Co z resztą?
    Skoro na 5 i 8 brak zasilania to presostat nie zwiera 1 z 2 - uszkodzony presostat lub brak czynnika, dalej masz czujnik temperatury zewnętrznej i czujnik temperatury silnika. Jeden z tych trzech elementów może nie pozwalać na załączenie.
    Zasilanie z panela klimatyzacji idzie na presostat a dalej jest w szeregu cz. temp. zewnętrznej i silnika i na końcu sygnał ten podany jest na pin 5 i 8.
    Jak podasz zasilanie na niebieskie przewody przy 5 i 8 to powinien wystartować kompresor i wentylatory na pierwszym biegu.

    0
  • #9 27 Maj 2017 21:18
    picia.80
    Poziom 8  

    pin 9 świeci, pin 4 nie świeci ale jak dotykam kabla nad pinem 4 to świeci, pin 3i4 jest prąd

    0
  • Pomocny post
    #10 29 Maj 2017 11:31
    picia.80
    Poziom 8  

    przyczyną braku prądu na sprężarce okazał się przerwany przewód na czujniku temperatury silnika a w sprężarce trzeba wymienić sprzęgło i elektromagnes. Problem rozwiązany zamykam temat



    Moderowany przez T5:

    Doceniamy, że podałeś rozwiązanie problemu, Twój temat może być pomocny innym. Nagradzamy "Pomógł".

    0