Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereŁukaszelektronik wrote:A tak na przyszłość to jak z tymi wyprowadzeniami na transformatorze bo w sklepie są tylko transformatory w takim samym układzie wyprowadzeń.
Łukaszelektronik wrote:Taki zwykły transformator 5,5V na 14 amperów
Łukaszelektronik wrote:a problem to mam z stykami bo nie wiem gdzie jest początek jednej i drugiej cewki, a gdzie koniec, no i poco te dwa dodatkowe styki po prawej stronie. Obrazek zamieściłem na stronie 3 tego tematu.
Łukaszelektronik wrote:Kol. jdubowski napisał że ten transformator który posiadam jest za duży. Więc jaki powinien być?
Quote:co wskazuje na typowy kondensator czterosekcyjny że współczesnego odbiornika tranzystorowego, a innym razem:...kondensator z zepsutego radia. To taki sześciokąt 2x2 cm z jednej strony trzy styki i z drugiej trzy...
Quote:więc może zamieść fotki tego kondensatora....kondensator zmienny z radia lampowego...
Łukaszelektronik wrote:Do środkowego "żeberka" korpusu są zamocowane dwie blaszki stykające się z osią kondensatora. Na ich końcach widać resztki cyny. Tam dolutowujesz przewód. W tym kondensatorze wykorzystujesz tylko jedną sekcję. Tak nawiasem: oś jest wykonana z mosiądzu....ale nie wiem gdzie podłączyć kabel do płytek ruchomych, może do tego pokrętła bo jest z miedzi albo pokrywane miedzią.