Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bezprzewodowy ekspander wejść i wyjść Satel ACX-201

cino111 28 May 2017 12:14 1530 15
Optex
  • #1
    cino111
    Level 11  
    Witam,
    zamontowałem w garażu moduł ACX-201 podłączyłem do wejść 2 kontraktony, połączyłem z centralą w domu, zrobiłem z tego odzielną strefę poprzez program DLOADX i nie widzę tej strefy w manipulatorze ani w Integra control. Czy coś mogłem źle zrobić, czy poprostu z wejść ACX-201 nie można robić oddzielnych stref? Wejść w integra control też nie widać.
  • Optex
  • #2
    sosarek

    Level 43  
    Można wejścia przypisać do dowolnych stref.
    Do jakiej centrali podłączyłeś się z tym ACX?
  • Optex
  • #3
    cino111
    Level 11  
    Moja centrala to Integra 128 Plus. Połączona jest przez ACU-120 z ACX-201. Przy rozwieraniu kontraktonów słychać pisk w manipulatorze, więc połaczenie jest (swoją drogą jak to wyłączyć). Zrobiłem nawet makro do załączania 3 strefy "garaż" , ale też nie działa. Otwierając obudowę skrzynki rozwierając styk sabotażowy też nie ma reakcji (pewnie dlatego, ze przypisałem go do sygnalizowania w strefie 3, której nie widać :) ) Dziwna sprawa. Może ktoś już montował ten moduł i wie co i jak to zaoszczędzę trochę czasu na eksperymentowaniu.
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    Ten "pisk" to sygnał gongu.
    ACX jest widoczny jako kolejne wejścia, zdefiniowane są prawidłowo?
  • #5
    cino111
    Level 11  
    Dodałem parę scr z DLOADX
    Bezprzewodowy ekspander wejść i wyjść Satel ACX-201

    Bezprzewodowy ekspander wejść i wyjść Satel ACX-201

    Bezprzewodowy ekspander wejść i wyjść Satel ACX-201
  • #7
    cino111
    Level 11  
    bhtom wrote:
    Witam,

    Wiem, że trochę nie na temat, ale dlaczego wszystkie czujki masz podłączone jako NC?

    Pozdrawiam.


    Dlaczego wszystkie?
    W mieszkaniu czujki mam podłączone jako 2eol.
    W garażu mam NC bo to są kontraktony na drzwiach i bramie.
  • #9
    cino111
    Level 11  
    Śmieszna sprawa. Wstyd się przyznać, no ale cóż. Nie dodałem nowo utworzonej strefy do uprawnień użytkownika.
    Inna sprawa to, że cały czas mam gong w manipulatorze rży otwieraniu bramy, choć w ustawieniach wejścia gong jest odznaczony.
  • #10
    pepe33
    Level 19  
    To popatrz na ustawienia manipulatora
  • #11
    cino111
    Level 11  
    Dzięki. Faktycznie w DLOADX w manipulatorze wystarczyło odznaczyć w oknie sygnalizuje gong z wejść wejścia 17-20 czyli z ACX-201.
    Ostatnia rzecz, która mnie nurtuje to rozłaczający się moduł ETHM-1 PLUS. W zal scr z historii zdarzeń.
  • #12
    luk9753
    Level 24  
    W ETHM ustawiony adres na sztywno czy przydziela DHCP ?
  • #13
    cino111
    Level 11  
    Na sztywno. Wygląda jak by to ETHM się resetowal. Odłączając internet od routera błąd się nie pojawia. No chyba, że to wina routera. Wymieniłem juz na inny, ale dalej to samo. Dzieje się to codziennie lub co kilka dni.
  • #14
    sosarek

    Level 43  
    Spróbuj zaktualizować firmware modułu.
  • #16
    Chris_W

    Level 38  
    cino111 wrote:
    Na sztywno. Wygląda jak by to ETHM się resetowal. Odłączając internet od routera błąd się nie pojawia. No chyba, że to wina routera. Wymieniłem juz na inny, ale dalej to samo. Dzieje się to codziennie lub co kilka dni.

    Internet nie ma tu nic do rzeczy, urządzenia LAN nie wiedzą czy router ma internet czy nie ma - dopiero próba łączenia z adresem w internecie, może wykazać że router jest odłączony od internetu. Ja bym sprawdził kabel, gniazda RJ (czasem druty w gniazdach się podginają). Opis błędu sugeruje problem w warstwie fizycznej (brak ciągłości żył). Brak kabla w lan jest wykrywany w charakterystyczny sposób i bardzo trudno to pomylić z błędami w routingu.
    Problem może być po stronie routera - powinieneś porównać logi z routera - może router się restartuje.