logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Uno R3 - Uniwersalny timer do tv na podczerwień.

piecnaolej 29 Maj 2017 13:45 1344 3
  • #1 16501027
    piecnaolej
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam, Właśnie co kupiłem klona Arduino Uno R3 i chciałem zbudować uniwersalny timer do telewizora z diodami ir, taki jak tutaj http://makezine.com/projects/make-35/tv-...sal-timer/ .
    Zacząłem od instalacji programu i sterowników na komputerze. Po podłączeniu do komputera mrugała dioda L, wtedy wydawało mi się to dziwne, ale po wgraniu projektu Basic zaczęła mrugać co sekundę, czyli tak jak ma być.
    Cały "osprzęt" już polutowałem, ale nie wiem jak wgrać projekt ze strony co podałem. Projekt jest spakowany a po wypakowaniu jest to: Arduino Uno R3 - Uniwersalny timer do tv na podczerwień.
    Rozumiem, że muszę jakoś wgrać wszystkie 3 pliki, ponieważ samego pliku INO się mi nie udaje.
    Proszę o poradę jak to zrobić i z góry dziękuje.
  • #2 16501051
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    Utwórz Nowy Projekt i otwórz ten plik .ino
    Wystarczy jeden plik otworzyć a potem wgrać tylko zajrzyj do ustawień czy tam zewnętrznego programatora nie wybrałeś.
  • #3 16502265
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16502463
    piecnaolej
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Teraz działa, ale podczas próby wgrania co idzie nie tak:

Arduino:1.8.2 (Windows 10), Płytka:"Arduino/Genuino Uno"

In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:28:0,

from sketch\Universal_Sleep_Timer_Arduino_Code.ino.cpp:1:

Universal_Sleep_Timer_Arduino_Code:170: error: variable 'NApowerCodes' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

extern PGM_P *NApowerCodes[] PROGMEM;

^

Universal_Sleep_Timer_Arduino_Code:171: error: variable 'EUpowerCodes' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

extern PGM_P *EUpowerCodes[] PROGMEM;

^

exit status 1
    variable 'NApowerCodes' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
    File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
    szczegółowe informacje podczas kompilacji"

ODINSTALOWAŁEM ARDUINO IDE 1.8.2 I ZAINSTALOWAŁEM ARDUINO IDE 1.5.6-r2 BETA I SIĘ WGRAŁO.
REKLAMA