Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Reset płyty Gigabyte - Obwód resetu nie resetuje płyty podczas startu.

Darek0106 30 Maj 2017 16:51 543 16
  • #1 30 Maj 2017 16:51
    Darek0106
    Poziom 14  

    Witam.
    Czy któryś z kolegów dysponuje informacjami albo posiada schemat obwodu resetu płyty Gigabyte GA-73PVM?
    Problem w tym, że po włączeniu zasilania płyta jest trzymana w stanie reset do momentu ustabilizowania napięć, potem sygnał reset zanika i startuje BIOS. Na dwóch zasilaczach mam ten sam problem, że płyta nie zostaje w pełni zresetowana przy restarcie i zawiesza się na POST. Wyłączenie z kabla sieciowego pomaga, startuje wtedy prawidłowo i chodzi prawidłowo. Stawiam na brak albo za krótki reset. Nie wiem tylko, które elementy za to odpowiadają.
    Czy ktoś może mi pomóc?

    0 16
  • #2 30 Maj 2017 16:55
    sosarek

    Poziom 43  

    Jaki stan reset po włączeniu zasilania?
    Skoro płyta stoi na ekranie POST zacznij od resetu BIOS, sprawdź pamięci, podłączenie innych urządzeń(dyski, napędy)...

    0
  • #3 30 Maj 2017 16:59
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ
  • #4 30 Maj 2017 18:23
    Darek0106
    Poziom 14  

    sosarek napisał:
    Jaki stan reset po włączeniu zasilania?
    Skoro płyta stoi na ekranie POST zacznij od resetu BIOS, sprawdź pamięci, podłączenie innych urządzeń(dyski, napędy)...


    Jakto jaki reset? Reset systemu wymuszony przy starcie, który zapobiega stanom nieustalonym przy uruchomieniu układu.
    BIOS był kasowany, przepisany. Urządzenia były odłączone., pamięć sprawdzana MemTest i zamieniana.

    Dodano po 2 [minuty]:

    sylweksylwina napisał:
    Sprawdź sygnał Power Good z zasilacza.


    I tu kolega może mieć rację ale od strony płyty bo zasilacz był podmieniony. Sprawdzę.
    Jakie zadanie ma ten sygnał?

    0
  • #5 30 Maj 2017 19:03
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Daje sygnał (z zasilacza na płytę) że zasilanie jest ok. Może być powiązany bezpośrednio z sygnałem reset, płyta jak jest uszkodzona może ściągać ten sygnał do masy.

    0
  • #6 30 Maj 2017 20:01
    Darek0106
    Poziom 14  

    No więc Panowie, sygnał Power Good stoi twardo na 5,05V, reset na 3,3 i przy restarcie się nie zmienia. Dzisiaj muszę kończyć, jutro obejżę oscyloskopem, może jakaś szpilka na Power Good? System przy restarcie zatrzymuje się na POST w miejscu odczytu typu płyty, nie ma sygnału dźwiękowego. Odłączenie na chwilę z sieci zasilającej- startuje prawidłowo. Jaka może być różnica między restartem a startem. Ja stawiam na jakiś reset gdzieś w układzie. Co to może być?

    Edit. Dodaję fotkę, w tym miejscu zawsze staje, ew. jeden wiersz dalej z odczytem CPU.

    0
  • #7 30 Maj 2017 20:07
    sosarek

    Poziom 43  

    Wgraj najnowszy BIOS do płyty, sprawdź pamięci memtestem.

    0
  • #8 30 Maj 2017 20:21
    Darek0106
    Poziom 14  

    sosarek napisał:
    Wgraj najnowszy BIOS do płyty, sprawdź pamięci memtestem.


    Przepraszam, ale przeczytaj mój post z 18:23.

    0
  • #9 30 Maj 2017 20:28
    sosarek

    Poziom 43  

    Najnowszy jest F9E z nowymi mikrokodami - jakie CPU masz na tej płycie?

    0
  • #10 30 Maj 2017 21:10
    Darek0106
    Poziom 14  

    sosarek napisał:
    Najnowszy jest F9E z nowymi mikrokodami - jakie CPU masz na tej płycie?


    Ten F9E to beta, na nim też stawało. Przepisałem na ostatni stabilny F8 ale bez efektów. CPU mam IC2Duo E7500.

    0
  • #11 24 Lut 2018 14:33
    Darek0106
    Poziom 14  

    Czy ktoś może mi pomóc? Mam cały czas ten problem i włączam komputer najpierw przez hebelek na zasilaczu a potem klawisz "power".
    Jest gdzieś problem z resetowaniem układu przy starcie, może CPU, może mostek, może reset "power on" BIOS'a. Jeżeli ktoś wie jak wyglądają obwód i sygnały resetu tej płyty, proszę o pomoc.

    0
  • #12 24 Lut 2018 14:56
    lisek
    Spec od monitorów

    Tam masz chipset: GeForce 7100/nForce 630i.
    Trzeba poszukać SM płyt na tych chipsetach i wtedy wiadomo co mierzyć.
    To z GIGABYTE GA-73PVM-S2H, LGA775
    ALC 889A, LAN RTL 8111B,
    kontroler I/O IT8718F-S

    Reset płyty Gigabyte - Obwód resetu nie resetuje płyty podczas startu.

    Pewnie na forum , coś pisano ... dawno temu.

    0
  • #13 24 Lut 2018 15:11
    Darek0106
    Poziom 14  

    lisek napisał:
    Tam masz chipset: GeForce 7100/nForce 630i.
    Trzeba poszukać SM płyt na tych chipsetach i wtedy wiadomo co mierzyć.
    To z GIGABYTE GA-73PVM-S2H, LGA775
    ALC 889A, LAN RTL 8111B,
    kontroler I/O IT8718F-S

    Pewnie na forum , coś pisano ... dawno temu.


    Dzięki za odpowiedź. Mógłbyś nakierować mnie bliżej, na których układach mogą występować sygnały resetu po włączeniu?

    0
  • #14 26 Lut 2018 08:12
    lisek
    Spec od monitorów

    Np. kontroler I/O IT8718f-HX Link_datasheet str.96_102
    Filmik o nim Link
    Pewnie i PCH ?

    czyli stany (napięcia ) na pin.72,71,75,76 do wł.przycisku Power On, oraz po odpuszczeniu. przycisku ...
    pin.85 > jak masz stale 3.3V to problem w South

    0
  • #15 26 Lut 2018 09:06
    strucel
    Poziom 28  

    Taki sygnał reset jest równoważny resetowi z przycisku przedniego panelu - jak to nie pomaga to diagnoza błędna i nie w resecie problem.
    Oscyloskopem raczej niewiele zwojujesz, bardziej użyteczna byłaby karta POST.

    1
  • #16 27 Lut 2018 17:41
    Darek0106
    Poziom 14  

    Bardzo dziękuję, przystępuję do testów. Poinformuję kolegów o efektach.

    0
  • #17 28 Lut 2018 20:52
    Phantom69
    Poziom 16  

    Ile lat ma ta płyta główna?
    Z tego co widzę nie należy już do najmłodszych, choć to Gigabyte to zobacz stan kondensatorów elektrolitycznych. Uwierz mi że ich odstępstwa od fabrycznych wartości działają cuda w płycie łącznie z tym co piszesz. Aż dziwne że nikt nie wpadł na to by zacząć od kondziołków ...

    0