Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pełen monitoring z Risco przez moduł T1 do bazy monitorowania STAM

sepot 30 May 2017 19:57 1257 8
Optex
    sepot
    Level 10  
    Cześc

W sumie cały problem zawarłem w temacie : Czy znacie sposób aby wysłac pełen monitoring (wszystkie dane z centrali alarmowej a w szczególności o tym z której linii alarm) z centrali Risco do bazy monitorowania Satela STAM ? Naszym pomysłem byłby moduł Satel T1. Czy to jest dobre rozwiązanie naszego problemu? W budynku centrali nie ma linii telefonicznej stacjonarnej

A jeśli tak, to czy macie jakieś wskazówki jak to skonfigurować ?
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Model Risco?
    Dodatkowo podstawowa lektura - Contact ID - do czego służy.
  • Optex
    sepot
    Level 10  
    Risco Lightsys

Czy contact id Risco jest w 100% zgodny z cid Satela?
    sosarek

Level 43  
    Rob888
    Level 18  
    sepot wrote:
    Cześc

W sumie cały problem zawarłem w temacie : Czy znacie sposób aby wysłac pełen monitoring (wszystkie dane z centrali alarmowej a w szczególności o tym z której linii alarm) z centrali Risco do bazy monitorowania Satela STAM ? Naszym pomysłem byłby moduł Satel T1. Czy to jest dobre rozwiązanie naszego problemu? W budynku centrali nie ma linii telefonicznej stacjonarnej

A jeśli tak, to czy macie jakieś wskazówki jak to skonfigurować ?

Lepszym rozwiązaniem będzie podłaczenie pod centralę RISCO modułu symulującego linie telefoniczną ETHM2:
    https://www.satel.pl/pl/product/268/ETHM-2,Uniwersalny-modul-komunikacyjny-TCP-IP
    moduł ETHM2 podłączasz do Internetu, wyjścia centali LINE z wejściem modułu TIP i RING i pełen monitoring (wszystkie dane z centrali alarmowej a w szczególności o tym z której linii alarm) z centrali Risco do bazy monitorowania Satela STAM jest zapewniony
    Rob888
    Level 18  
    bhtom wrote:
    Witam,

Kolego @Rob888 , a jak działa moduł T1, nie symuluje linii telefonicznej?

Pozdrawiam.

Tak symuluje ale trzeba rozważyć "za" T1 i "przeciw" T1, "za" ETHM2 i "przeciw" ETHM2.
    Przede wszystkim aby zastosować T1 to stacja STAM musi być wyposażona w moduł GSM, a w przypadku ETHM2 nie musi gdyż wszystkie STAMy mają w standardzie w karty STAM-1 PE
    Poza tym transmisje poprzez T1 są bardziej awaryjne i kosztowne. Trzeba pamiętać o doładowaniu karty SIM, o abonamencie, o kończącej się umowie itd. Ponadto trzeba co jakiś czas restartować moduł T1 aby działał, trzeba sprawdzać zasięg, dokupować anteny aby był dobry zasięg, uaktualniać oprogramowanie itd.Generalnie transmisja ta bardziej jest podatna na awarie.
    W przypadku ETHM1 gdy mamy internet to transmisja do stacji STAM jest bezpłatna i bardziej niezawodna (modułu ETHM2 nie trzeba restartować)
    i przesyła wszystkie dane w CONTACT ID zgodnym z CONTACT ID STAM łącznie z wszystkimi awariami i problemami centralki RISCO.
    Poza tym ETHM2 działa bezproblemowo (podłączałem rożne Risco orbit i prosys do stacji STAM poprzez ETHM2)
    Oczywiście jeszcze lepiej zakupić w satelu moduł ETHM1 PP który jest modułem ETHM2 , a dopiero po wgraniu firmware przekształca się w moduł ETHM1 Plus.
    Ma to sens jesli np planujemy w przyszłości za ileś lat wymianę centralki na centralkę satela z serii integra wtedy wgrywamy firmware i z ETHM2 mamy ETHM1 Plus
    sosarek

Level 43  
    Rob888 wrote:
    Przede wszystkim aby zastosować T1 to stacja STAM musi być wyposażona w moduł GSM

Co jest standardem w SMA od 15lat...
    Rob888 wrote:
    w przypadku ETHM2 nie musi gdyż wszystkie STAMy mają w standardzie w karty STAM-1 PE

Od kiedy? Jeśli był robiony upgrade ze STAM-1 do STAM-2 Basic nie posiada takowego modułu.
    Rob888 wrote:
    transmisje poprzez T1 są bardziej awaryjne i kosztowne.

W jakim sensie awaryjne, a tym bardziej kosztowne? Przeważnie wystarczy karta telemetryczna z pakietem 10MB na miesiąc! To są koszta?
    Rob888 wrote:
    W przypadku ETHM1 gdy mamy internet to transmisja do stacji STAM jest bezpłatna i bardziej niezawodna

Szczególnie jak w miejscu instalacji nie ma dostępu do internetu w jakiejkolwiek formie, prócz tego ograniczenie możliwości podłączenia systemu do innej AO pracującej choćby na Kronosie to kiepski pomysł.
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mądrze i ze znajomością rzeczy, czego nie sposób nie docenić, nam tu kolega @Rob888 prawi, ale też nie sposób nie dostrzec, ze nieco przerysowuje wady rozwiązania opartego o T1 by równocześnie nie dostrzec takowych w monitorowaniu via internet, na co zwracali już uwagę moi poprzednicy.
    To co mi rzuciło się w oczy:
    Rob888 wrote:
    Trzeba pamiętać o doładowaniu karty SIM, o abonamencie, o kończącej się umowie itd

Nie trzeba można ustawić doładowanie automatyczne, a koniec umowy nie musi oznaczać końca świadczenia usług.
    Rob888 wrote:
    Ponadto trzeba co jakiś czas restartować moduł T1

Ale chyba nie ręcznie, od czegoś jest ta funkcja automatycznego restartu ;)
    Rob888 wrote:
    aby działał, trzeba sprawdzać zasięg, ,
    Temu służą testy okresowe.
    Rob888 wrote:
    dokupować anteny aby był dobry zasięg, uaktualniać oprogramowanie
    Przyznam się, że nie robię tego i nie widzę też sensu robienia, tak jak nie robią tego znane mi agencje ochrony. Czyżby tak jak i ja słabo dbały o swoich klientów. Czemu ma służyć ta notoryczna aktualizacja oprogramowania- podążanie za modą?
    Rob888 wrote:
    modułu ETHM2 nie trzeba restartować
    być może, ale przyzna kolega że router już może się zawiesić?
    Dochodzi do tego zabezpieczenie routera chociażby przed przypadkowym odłączeniem i zapewnienie mu awaryjnego zasilania. Tak naprawdę router wykorzystywany jako medium w monitorowaniu obiektu powinien być schowany w obudowie ze stycznikiem sabotażowym i zasilany z zasilacza buforowego, którego stan monitorowany jest przez centralę alarmową. A to jeszcze nie wyczerpuje tematu.
    Zaryzykuję jednak stwierdzenie że każda forma monitorowania obiektu ma swoje wady i zalety i żadna niestety z powodów wymienionych i tych o których może nie warto pisać nie jest w 100% pewna.
    pozdrawiam