Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 307SW - nie odpalił, do tej pory było ok

30 Maj 2017 21:50 870 7
  • Poziom 10  
    Witam
    Mam 307SW 1,6 16V z 2005 roku. Wszystko było ok, wczoraj zaparkowałem. Rano przychodzę odpalam silnik i... cisza. Słychać tylko jakby pompka paliwa dociągnęła ciśnienie i nic więcej się nie dzieje. Na wyświetlaczy palą się kontrolki (zrzut w załączniku), w momencie przekręcenia kluczyka: STOP, kontrolka hamulca postojowego i minimalnego poziomu płynu hamulcowego, kontrolka autodiagnostyki silnika. Czy ktoś może coś podpowiedzieć??
    Znajomy doradzał odłączyć akumulator na jakiś czas, ewentualnie poszukać czujnika bezwładności (stoję jednym bokiem na krawężniku, może za ostro wjechałem).
    Czy jest jakiś sposób na odczytanie kodu błędu bez podłączania do komputera w ASO (może są jakieś ukryte funkcje pozwalające wyświetlić kod na wyświetlaczu)?
  • Poziom 38  
    Nic takiego nie ma, sprawdź bezp. i zrób diagnostykę nie koniecznie w ASO.
  • Poziom 10  
    Tak sobie pomyślałem, że może jest za mało płynu hamulcowego,
    ale poziom jest ok. Po niżej minimum mam tylko płyn chłodzący...
    ... jakby to ująć, dupa/kwas
    po oględzinach zbiorniczków płynów spróbowałem zapalić...
    ... i odpalił jakby nic się nie stało
    wszystkie kontrolki zgasły.
    Oczywiście samochód został pod blokiem, bo stracił na wiarygodności :(

    Dodano po 12 [godziny] 48 [minuty]:

    Mam prośbę.
    Czy ktoś, kto ma 307 SW, może sprawdzić czy tuż przed uruchomieniem rozrusznika pali mu się ten zestaw kontrolek.

    Samochód nadal odpala, choć raz się zdarzyło że rozrusznik ruszył z około 2 sekundowym opóźnieniem.
  • Poziom 10  
    Byłem u Mechanika, na komputerze brak błędów. Mechanik zasugerował podwieszenie szczotek. Ale czy wtedy, przy uruchamianiu, nie powinno być słychać bendix-a??
  • Poziom 12  
    To jest standardowy zestaw kontrolek każdego auta - moim zdaniem nic tu nie ma niewiarygodnego.
    Za nieodpalanie (brak jakiegokolwiek dźwięku) często może być odpowiedzialny jakiś czujnik - np., wciśnięcia hamulca, sprzęgła, albo coś pod maską - jak zamknąłeś to cała komora się wzruszyła i może coś puściło sygnał dalej.
    Po zawieszeniu się szczotek także nie ma żadnego dźwięku, to samo np. jak masz uwalony bendiks/automat rozrusznika.
  • Poziom 10  
    Byłem u elektromechanika. Wygląda na to że padła elektrozwora rozrusznika i to w dwóch punktach. 1) był nadpalony przewód między elektrowłącznikiem a rozrusznikiem, naprawa tego pomogła na 8 - 10 odpaleń potem przy włączaniu rozrusznika była "prawie" cisza. "Prawie" bo tym razem po przekręceniu kluczyka ewidentnie było słychać "suchy trzask" elektrozwory bez uruchomienia samego rozrusznika. 2) dalej nie było co naprawiać więc wymieniono cały zespół elektrowłącznika wraz ze zworą (nie wiem czy nazywam rzeczy po imieniu). Puki co samochód odpala i mam nadzieję że tak zostanie.
    Dzięki za podpowiedzi.
  • Poziom 10  
    Nie mam już problemów z uruchomieniem samochodu, mam nadzieję że to był tylko problem z rozrusznikiem.