Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Xperia St26i - Problem z głośnością rozmów

ornery1 31 May 2017 10:58 1110 4
    ornery1
    Level 11  
    Nie występuje podczas odtwarzania mediów (mp3), niestety jest podczas rozmów - tak na głośniku, jak na słuchawkach. Dźwięk nie daje się bardziej wyciszyć i obawiam się, że grozi w końcu uszkodzeniem. :(
    Z innych niepokojących rzeczy - przywracanie usuniętych kontaktów z listy - zdarzyło sie dwa razy, do stanu sprzed resetu komputera do ustawień fabrycznych, który robiłem dawno, jeszcze przed aktualizacją Androida do wersji 4.1.2, którą z kolei zrobiłem jakieś trzy miesiące temu..
    Może to akurat problemy z kartą pamięci, że przy podłączeniu nowszych słuchawek pogubił mp3, ale udało się odzyskać po resecie telefonu (chyba, jakoś tak). Aktualnie w zasadzie działa dobrze, tylko ta głośności rozmów... Czasem podłączam telefon do komputera, może to wirus?
    ---
    Byłem w dwóch serwisach, więcej nie ma w okolicy; próbowałem coś czytać, że kod serwisowy, ale nic to nie daje - tylko opcja resetu do ustawień fabrycznych, czego nie chcę robić. Reset ustawień użytkownika nic nie dał. Na jednym forum znalazłem informacje, że ustawienia głośności mogą być przechowywane w pliku w systemie - jak się do niego dostać? Proszę o pomoc.
    nutergsm
    Moderator of GSM
    ornery1 wrote:
    Na jednym forum znalazłem informacje, że ustawienia głośności mogą być przechowywane w pliku w systemie - jak się do niego dostać? Proszę o pomoc.

Musiał byś mieć roota i wtedy mógłbyś próbować coś kombinować.
    Najlepiej było by wgrać nowy firmware i wtedy sprawdzić.
    ornery1
    Level 11  
    On nie tyle, przypominam sobie, zgubił mp3, co playlisty - do nauki języka. Dwa dni temu znowu się to stało i to chyba nie jest wina karty SD, bo one są pewnie zapisywane w pamięci urządzenia...

Faktycznie, przy próbie dzwonienia gdziekolwiek słychać na zewnątrz rozmówcę, pomimo maksymalnego ściszenia. Co do rootowania, nie mam nawet pojęcia jak się za to zabrać. :( Wolałbym ten telefon zatrzymać długo, bo jest dla mnie wystarczający - nie jestem młodym entuzjastą modyfikowania sprzętu; telefon ostatnio wykorzystywałem jako walkman, który jest dostarczany jako oprogramowanie od producenta i wygodny (czytałem, że nie tylko wg mojej opinii).
    Oczywiście rozmowy; sms i powiadomienia o przesyłkach, co jest dla mnie dość istotne - nie chciałbym ich stracić przy ewentualnym resecie; kalendarz - całkiem niezły i chyba klawiatura, też od Sony. Oprócz tego token bankowy, no i oczywiście aparat od Sony, który robi niezłe zdjęcia przy dostatecznym oświetleniu, nie przekłamuje kolorów, jak widziałem, że niektóre droższe modele.
    Nawet nie mam go podłączonego do konta Google, bo używam skrzynki Onetu - dość rzadko, a też nawet nie mam chęci sprzątać jej na telefonie; a i tak nie da się na nim przeglądać internetu (zresztą nie stać mnie), ani nie prowadzę mobilnego trybu życia. Może jednak można coś zmienić w jakimś pliku, ale jak...? Ewentualnie jak inaczej zrobić, żeby mieć oczekiwaną funkcjonalność? Znalazłem taki poradnik:
    Softonet: Rootowanie Androida - co to jest i jak to zrobić? Poradnik krok po kroku
    ale nie ma w nim, który plik należy zmodyfikować, żeby uzyskać poprzednią głośność rozmów...
    Może pomógłby program Sony PC Companion, który telefon chce instalować po podłączeniu do komputera - miałem go na poprzedniej instalacji Windows, ale tam nie było chyba żadnych narzędzi diagnostycznych, ani chyba nawet do kopii zapasowych, za to chciał instalować jakieś inne rzeczy...
    nutergsm
    Moderator of GSM
    Możesz próbować użyć programu kingo root, jeśli on nie da rady wtedy ta metoda:
    Poczytaj http://forum.android.com.pl/topic/78333-st26i...mtwrp-xperia-j-r%C3%B3wnie%C5%BC-dla-112a021/
    Co do zmiany głośności poczytaj ten temat http://forum.android.com.pl/topic/84428-dysku...2o%C5%9Bno%C5%9Bci-w-naszych-jotkach/?page=20
    ornery1
    Level 11  
    Dziękuję, ale nie dam rady tego zrobić, nie ten umysł już, sm i ogólnie mam dość. Za jakiś czas pewnie przeczytam i tak nic z tego nie zapamiętując. Nawet tak rzadko używam telefonu do rozmów, że nie połapałem się od razu, że coś jest nie tak z tą głośnością.

Moderated By nutergsm:

Post edytowałem. Reg. 3.1.14. Nie wysyłaj wiadomości nie związanych z tematem lub w złym dziale forum.

ornery1 wrote:
    Dziękuję, ale nie dam rady tego zrobić, nie ten umysł już, sm i ogólnie mam dość.

W takim razie temat zamykam. Gdyby zaszła potrzeba otwarcia tematu proszę o wiadomość na PW lub skorzystać z funkcji raportu.