Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LOEWE VITROS 6381ZW - biale smużenia/zakłócenia na obrazie (SCART)

coberr 01 Cze 2017 05:49 1323 1
  • #1 01 Cze 2017 05:49
    coberr
    Poziom 19  

    WItam,
    mam problem z tym telewizorem - a usterka wydaje sie być wyjątkowo wredna.

    Telewizor po naprawie już rpaktycznie w 100% dziala prawidłowo - poza nieszczęsnymi zakłoceniami na obrazie.
    Obecnie Mam mozliwośc przetestowania jedynie przez złącze SCART (DVD lub ew. generator TV). Narazie testowałem podając sygnał z DVD. (gniazdo scart - bez znaczenia).
    Po podłączeniu na dosłownie 0,5sek (moze krócej) pojawia sie całkowicie prawidłowy obraz - po czym niektóre fragmenty obrazu zaczynają nieregularnie smużyć na biało. zakłócenia są czasem spore - chyba mocno zależne od treści obrazu. (geometria wydaje sie być w porządku).
    W momencie pojawienia sie zakłócen obraz nieco ciemnieje (kolory są bardziej nasycone) - jakby coś odłączało lub/i zakłócało sam sygnał luminancji
    JEdnoczesnie obraz MENU/OSD /TG jest wyswietlany całkowicie czysto i prawidłowo.

    TO co udało mnie sie ustalić:

    1. przy zmianie trybu wyświetlania (źódło sygnału - 4:3/ 16/9 - obraz na chwile płynnie sie zwęża i rozszerza (w tym czasie ponownie jest wyswietlany prawidłowo) po cyzm po chwili ponownie pojawia sie przyciemnienie - wieksze nasycenie kolorów - oraz zakłócenia w postaci nieregularnego smuzenia (od lewej górnej do prawej dolnej)

    2. Z tego co juz obadałem oscyloskopem w module cyfrowym - zasmiecony sygnał prawdopodobnie występuje juz na wejsciach TDA9332.
    W celu dokłądnego sprawdzenia - musiałbym podłączyc generator z jakimś stabilnym colorbarem.
    dwa z trzech sygnałów wejściowych ( YUV -n26...28) mają dosc niską amplitudę - rzędu 500mVpp - zamiast ~1Vpp za to widoczny jest na nich przebijający chyba "smietnik" rowniez o chyba wyższej amplitudzie.

    3. troche grzeje sie układ VPC3230 - jest to dość wyraźnie wyczuwalne palcem.
    pozostałe ukłądy chłodne.

    4.tv miał troche zimnych lutów na płycie głownej - usunięte.
    5. przy okazji koncowego profilaktycznego sprawdzenia gałęzi napięc zasilających - zupełnie przypadkiem wykryłem uszkodzony R547 (gałąź 64V trafopowielacza) na płycie głownej (3,3oma). tętnienia na wszystkich liniach zarowno zasilacza jak i ukł. odch. h - nie przekraczają 5% nap. zasilającego danej linii.

    6. tętnienia na liniach 3,3V modułu cyfrowego - jakies 180mVpp.
    7. jeszcze będę "osłuchiwał" dokładniej sam trafopowielacz - czy tam czasem cos nie iskrzy . Na zewnątrz nie widac nic.

    8. zastanawiałems ie czy takich cudów nie mogłby wyprawiać również układ kontroli pradu kineskopu.

    Pozniej dołączę moze jezcze zdjęcie - jak to wygląda. Wtej chwili nie mam jak.

    czy ktoś miał podobną usterkę lub mógłby coś zasugerować?

  • #2 06 Cze 2017 02:09
    coberr
    Poziom 19  

    PO podłączeniu generatora pdo złącza SCART oraz ustawieniu standardowego obrazu pasów pionowych - potwierdziły sie moje podejrzenia co do zakłoconego sygnału luminancji.
    SYgnał na wyjściu SAA4979H (n.44) jest zakłócony oraz ma zaniżoną amplitudę o połowę w stosunku do sygnalow różnicowych.
    SYgnaly rożnicowe (n46, 48) - czyste i niezakłócone.
    DO samego TDA9332 dociera juz sygnał zaśmiecony.
    Zatem do przesledzenia jest cały tor cyfrowy.
    Miałby ktoś jakies sugestie?

    Z tego co ustaliłem - ze złącza SCART pobierany jest sygnal luminancji i chrominancji i te sygnały sa obrabiane.
    Nie są wykorzystywane w tym przypadku SYgnaly RGB.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME