Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Android Eagle PCB Assistant - przeglądarka plików Eagle

etet 18 Jun 2017 11:20 15198 85
Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    mrtip
    Level 14  
    etet: odwaliłeś kawał dobrej roboty. Wielki szacun, za to że miałeś plan i zrealizowałeś go przenosząc do realnego świata.
    Zaś to, że ktoś wypuścił edytor/vewer PCB 3D i przeglądarkę schematów do Eagle nie kieruję jako przytyk a informację.
    Zajrzyj i zobacz jak wygląda coś co może przypominać Twoje dzieło, zamieszam poniżej link.
    Widzimy wszyscy że masz jasno określony cel. Realizuj go nie przejmuj się takim nieprzychylnym stadem baranów gdzie teraz jestem ja.
    Dalej do dzieła Twoja apka ma szansę na Andku być tym czym Copper dla iOSa...... (napisałem to szczerze, bez najmniejszej kropli ironii...)

Copper - http://www.copper-app.com/
    User removed account
    Level 1  
    etet
    Level 14  
    Kraniec_Internetów wrote:
    O ile tabletu nie posiadam, to ekran 5' w telefonie jest mi wystarczający do pracy ze schematami.

Nie wiem szczerze mówiąc jak można coś robić na takiej powierzchni. Może ktoś potrafi ale ja nawet nie chce próbować. W związku nie zawracam sobie głowy sprawdzaniem czy to na takich małych urządzeniach działa. Ale w sumie na jednym sprawdziłem i nie wyglądało zbyt pięknie.

Sam programistą nie jestem, więc się nie znam, ale myślisz, że dałbyś radę dodać do programu proste narzędzia, jak usuwanie, polygon, kropki do łączenia linii i move? Oczywiście nie by tworzyć schematy i płytki na androidzie, ale by móc wprowadzić proste poprawki gdy zauważymy błąd na schemacie, jak np. brak łączenia ścieżek.

To nie są proste rzeczy. Potrzeba miesięcy żeby w praktyce dało się coś tym zrobić. Nawet jeśli chodzi o proste wstawienie ścieżki. Moim zdaniem strata czasu.

Porobiłem jeszcze kilka zmian. Działa w końcu zapisywanie ostatnio otwartych plików, przy wyszukiwaniu widok przesuwa się tak żeby szukany element było od razu widać, wypiepsza się minimalnie rzadziej. Posłałem to 3 osobom, które się zgłosiły, i do tej pory nikt nawet nie włączył.
    User removed account
    Level 1  
    etet
    Level 14  
    etet wrote:
    Nie wiem szczerze mówiąc jak można coś robić na takiej powierzchni. Może ktoś potrafi ale ja nawet nie chce próbować. W związku nie zawracam sobie głowy sprawdzaniem czy to na takich małych urządzeniach działa. Ale w sumie na jednym sprawdziłem i nie wyglądało zbyt pięknie.

Żebyś Ty mnie widział jak na jakiejś starej Nokii <2" tworzyłem stronę internetową ^_^ Tak - tam jest internet.

Ależ ja pracę na takim szmelcu znam i nie chce do tego wracać. Nie po to kupowałem monitory 23-24 cale żeby teraz się męczyć na mikro ekranikach. Wyłącznie z braku miejsca na warsztacie postanowiłem spróbować z tabletem, i te 10 cali to jest już daleko idący kompromis. Na większej powierzchni pewnie można inaczej zorganizować interfejs i funkcje o które mi chodziło można zrobić dużo lepiej. A na 5 calach? Mam rezystory zaznaczać szpilką? Może też zależy do czego to ma być wykorzystane. Ja patrze na to przez pryzmat pierwotnego projektu.

Akurat telefon mam zwykle przy sobie, a tabletu pewnie bym nie nosił gdybym go miał.

Nie planowałem, że ktoś może chcieć tą aplikacje mieć przy sobie. To miało być stacjonarne narzędzie do używania w domowym warsztacie. Też tabletów przy sobie nie nosze.

Możesz mi też podesłać? To bym zaraz zobaczył jak to działa.

Pisałem. Jeśli ktoś chce to w wiadomości prywatnej.

Czy kolejne wersje aktualizuje się, czy trzeba odinstalować i zainstalować nową?

Jest sprawdzanie wersji i teoretycznie jest aktualizacja. Ale w praktyce nowa wersja się pobiera, zaczyna instalować, i się zamyka. Nie wiem czy to nie jakieś dziwne zagranie google związane z tym, że aplikacja jest spoza google play. Oni kombinują ciągle jak takie aplikacje blokować. Może za jakiś czas to ogarnę.
  • Altium Designer Computer Controls
    User removed account
    Level 1  
    etet
    Level 14  
    Przedstawiam ostatnie changelogi:

0.0.26

- lista ostatnio otwieranych plików
    - poprawione null exception gdy tylko płytka lub schemat jest wczytany
    - wyeliminowane wielokrotne inicjalizowanie dropboxa, dodatkowo ulepszona obsługa błędów
    - automatyczne przesuwanie widoku aby pokazać szukany element
    - wyśrodkowanie widoku przy przełączaniu typu widoku (schemat, schemat/płytka, płytka)
    - drobne poprawki wyświetlania list warstw i elementów
    - delikatna zmian wyglądu ramki zaznaczenia elementu
    - przeróżne drobne poprawki

0.0.25

- poprawiona kolejność rysowania warstw
    - poprawione rysowanie kształtu padów
    - poprawione działanie opcji smashed
    - zmieniony sposób skalowania czcionek dla androidów 5+
    - dodana lepsza czcionka typu vector
    - moduł licencjonowania
    - wiele drobniejszych poprawek
    DDrogba
    Level 1  
    @etet A mógłbyś zdradzić z jakiej biblioteki korzystałeś do otwierania plików .sch i .brd ?
    LA72
    Level 40  
    No, no.
    Przepięknie poradziłeś sobie z ze skalowaniem w oknie wpisywania kodu.
    Teraz pora na okno wyboru plików z katalogu.
    Tu chyba nie ma skalowania.

O dziwo sprawa dotyczy wyświetlaczy z rozdzielczością powyżej full HD (HTC 10).
    Na Samsungu S5 i LG G2 tego mankamentu nie ma.

Bardzo przypadła mi do gustu możliwość obracania schematów, płytek.
    etet
    Level 14  
    0.0.28

- oddzielna opcja otwarcia pliku z pamieci dodatkowej (zwykle karta)
    - ustalenie domyślnych ścieżek na user data dir i external data dir zamiast root (/)

Nie jest to zrobione idealnie ale powinno rozwiązać problem braku uprawnień na androidach 7 (i może nie tylko 7 ale na razie nie zauważyłem).

Ale tam jest czcionka proporcjonalna. W Eagle można wybrać 3, z czego 2 powinny u mnie działać. Nie mam natomiast oprogramowanej opcji wyświetlania wszystkiego czcionką vector. Takie płytki mogą się wyświetlać zwykłą czcionką proporcjonalną zamiast vector.
    LA72
    Level 40  
    Już wiem dlaczego u mnie w 7.0 nie widać katalogów i plików w oknie wyboru.
    Problemem w HTC jest adresowanie typów pamięci.
    Local file (external) to pamięć telefonu (ścieżka: /storage/emulated/0), zaś pamięć wymienna to karta SD (ścieżka: /storage/nazwa_karty, u mnie D969-3DF4).

Przydałaby się opcja automatycznego ładowania płytki ze schematem.
    LA72
    Level 40  
    He he. Nie zauważyłem opcji Open :)

Teraz kolejny mały problem.
    Dotyczy wyświetlania tekstów w BRD.
    W oryginale każdy napis jest zakończony Enterem.
    Android Eagle PCB Assistant - przeglądarka plików Eagle Android Eagle PCB Assistant - przeglądarka plików Eagle
    W Asystencie jest w jednej linii.
    Tak wygląda wylistowany fragment BRD:
    <text x="57.4802" y="-18.1102" size="1.6764" layer="51" font="vector" rot="R90">PB5 (MOSI)
    PB6 (MISO)
    PB7 (SCK)
    RESET
    VCC
    GND
    XTAL2
    XTAL1
    PD0 (RXD)
    PD1 (TXD)
    PD2 (INT0)
    PD3 (INT1)
    PD4 (OC1B)
    PD5 (OC1A)
    PD6 (ICP1)
    PD7 (OC2)
    VCC
    GND
    PC0 (SCL)
    PC1 (SDA)
    PC2 (TCK)
    PC3 (TMS)</text>
    etet
    Level 14  
    To raczej nie takie proste. Ten sposób rysowania tekstów nie umożliwia obsługi łamania linii. A nawet gdyby tak było to i tak nie wyjdzie to zgodnie z tym co widać w Eagle. Trzeba niestety uwzględnić sporo różnych warunków. Porobiłem dużo testów i wychodzi nieźle:

User removed account
    Level 1  
    etet
    Level 14  
    U mnie jest to dosyć dokładnie dopasowane. Nie wiem czy to nie zależy od konkretnego modelu telefonu lub ustawień wielkości czcionek. Dodatkowo czcionka proporcjonalna to standardowa czcionka androida i może tu też bywają różne? Musiałbym widzieć jak bardzo się to różni.

A co do chowania to nie wiem czy to ma sens.
    User removed account
    Level 1  
    etet
    Level 14  
    Ustawiłem czcionki na jakieś czoko jazz rozmiar bardzo duży i nadal wszystko wygląda dobrze. Okno się rozjeżdżają ale płytki wyglądają poprawnie (nawet z tą śmieszną czcionką). Mam już 2 tablety i 2 telefony do testów.

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

0.0.29

- poprawione skalowanie tekstów Vector i Proportional
    - obsługa łamania tekstu
    - możliwość zmiany układu ekranu gestem slide up lub down przy lewym brzegu
    - zapamiętywanie ostatniego układu
    - inne mniej lub bardziej widoczne poprawki
    LA72
    Level 40  
    Wersja pokazuje już lepiej.
    Prawie ...
    Na schemacie jest dobrze.

Nie myślałeś o wystartowaniu z aplikacją na Polak potrafi?
    Warto w ciebie inwestować.

P.S.
    Jestem ciekaw w jaki sposób poprawiłeś obsługę napisów.
    etet
    Level 14  
    Witam. Rysowanie tekstów na pewno w dalszym ciągu nie jest idealnie. Żeby to działało dobrze to musiałbym chyba wszystko przeskalować, tak aby uniknąć operacji na liczbach niecałkowitych. Tylko to znowu najprawdopodobniej będzie działało dużo wolniej.

Poza tym żeby to sprawdzić to muszę mieć konkretny przykład. U siebie testuje różne rzeczy i wygląda to całkiem dobrze.
    etet
    Level 14  
    0.0.30

- po raz kolejny przebudowane rysowanie tekstów, poprawiona błędnie
    działajaca opcja mirror na schematach, zmienione wyrównywanie
    tekstów multiline, pewnie dodane nowe błędy
    - udoskonalone obliczanie wymiarów elementu, powinno nieznacznie
    ułatwić zaznaczanie oraz dokładniej pokazywać zaznaczony element
    - ukrywanie toolbara, przywracanie na przycisku wstecz
    - obsługa gestu przełączającego widok w ustawieniu poziomym
    - wyłączone zaznaczania elementów z biblioteki frames (ramki)
    - obsługa Dropboxa przez oficjalne API, bez użycia usługi CloudRail
    - zamieniony schemat z płytką w ustawieniu poziomym
    - usunięte podwójne rysowanie nazw i wartości elementów przy opcji smashed
    - poprawki związane z obsługą rotacji w widoku przeglądarki
    - delikatnie poprawiona precyzja skalowania czcionek
    - zaktualizowane klucze umożliwiające działanie modułu Feedback na głównym
    ekranie
    - obsługa obrotu w ekranie wyboru plików
    - blokada przycisku wstecz w momencie ładowania pliku, zapobiega
    błędom nullexception
    - usunięty dodatkowy tryb rysowania tekstów dla Android 4 i starszych
    - ikonki schematu i plików na liście wyboru pliku