Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt Tokyo110 - W peugeot 307 2003 kiepsko odbiera stacje

marcin1301993 03 Jun 2017 20:08 1341 4
  • #1
    marcin1301993
    Level 12  
    Witam, nie wiem czy to dobry dział ponieważ problem raczej dotyczy samochodu.
    Na oryginalnym radiu odbierane stacje grają czysto i wyraźnie natomiast po przejściu na Tokyo 110 jakość jest na prawdę kiepska. Szumi i co chwila urywa dźwięk. Po odłączeniu anteny odbiór prawie kompletnie znika. Domyślam się że w kostce jest wyprowadzenie na wzmacniacz antenowy, o ile nie jest on w fabrycznym radiu, ale nie wiem jak go włączyć. Czy wystarczy na któryś przewód po prostu dać +12V czy może to radio komunikuje się z bsi który to włącza wzmacniacz?
  • #2
    piotrek22101
    Level 39  
    Potrzebny jest separator antenowy. Podpina się go pomiędzy gniazdo radia,wtyczkę przewodu antenowego i zasila przewodem niebieskim,rem. Z radia .
  • #3
    kokapetyl
    Level 43  
    marcin1301993 wrote:
    Po odłączeniu anteny odbiór prawie kompletnie znika.

    To jest normalne.
    marcin1301993 wrote:
    Domyślam się że w kostce jest wyprowadzenie na wzmacniacz antenowy, o ile nie jest on w fabrycznym radiu, ale nie wiem jak go włączyć.

    Wzmacniacz nie jest w radiu, tylko w antenie. Do zasilania jego to jest "niebieski" kabel
    W zależności od modelu, bezpośrednia do anteny lub przez symetryzator.
  • #4
    marcin1301993
    Level 12  
    Witam, dziękuję za zainteresowanie temat.
    Znalazłem wolną chwilę więc znowu zająłem się radyjkiem. Na tym niebieskim przewodzie o którym piszesz mam napięcie 12V względem gnd, to aby na pewno ten przewód? Mam go zewrzec do gnd aby uruchomić wzmacniacz antenowy?
    Wziąłem ze sobą amperomierz ale coś czuję że prędzej strzeli bezpiecznik w aucie niż w nim

    Dodano po 4 [minuty]:

    Aha chyba już rozumiem, z mojej anteny nie wychodzi żaden dodatkowy przewód. Myślałem że chodzi o kostkę która wychodzi z samochodu...

    Dodano po 3 [minuty]:

    Wzmacniacz musi być podłączony gdzieś do komputera pokładowego i dopiero jak fabryczne auto po CANie da "znać" że jest włączone to dopiero wtedy komp uruchamia wzmacniacz. Prawda?
  • #5
    kokapetyl
    Level 43  
    marcin1301993 wrote:
    Na tym niebieskim przewodzie o którym piszesz mam napięcie 12V względem gnd, to aby na pewno ten przewód? Mam go zewrzec do gnd aby uruchomić wzmacniacz antenowy?

    Absolutnie NIE.
    Post #2 wyjaśnia jak to podłączyć, jeśli sam nie potrafisz tego, to udaj się do serwisu Audio.