Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw polo 2004rok - Nie działa elekryczne sterowanie lusterek zewnętrznych

bossmax 04 Jun 2017 12:58 2808 8
    bossmax
    Level 14  
    Witam. Mam problem z lusterkami w vw polo 2004 -okularnik. Samochód posiadam 12 lat i wszystko w nim działało, aż tu nagle któregoś dnia, gdy chciałem zmienić za pomocą pokrętła regulacji lusterek ich położenie, okazało się że nie reagują. Ani prawa ani lewe nie wykazuje żadnych oznak życia. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki na lewym słupku i wydają się ok. Moje pytanie, czy ktoś posiada rozpiskę bezpieczników do tego modelu wraz z numeracją kolejności bezpieczników bo na klapce od bezpieczników nie mam takiej tabliczki lub naklejki. Może są jeszcze gdzieś jakieś bezpieczniki odpowiedzialne za ten obwód? A druga sprawa co może być przyczyną tej usterki? Może padło to pokrętło sterowania lusterek. Chciałbym dowiedzieć się również czy sygnały są na can czy zwykłe napięciowe. Czy te sygnały sterowania wychodzą do kompa przez manszetę między drzwiami a słupkiem czy sterownik znajduję się w drzwiach. Proszę o poradę zanim zacznę wszystko rozbierać. I jeśli będę zmuszony do ściągnięcia boczków od drzwi jak się za to zabrać, czyli jak on jest montowany. Pozdrawiam
    sk700
    Level 31  
    bossmax wrote:
    Chciałbym dowiedzieć się również czy sygnały są na can czy zwykłe napięciowe. Czy te sygnały sterowania wychodzą do kompa przez manszetę między drzwiami a słupkiem czy sterownik znajduję się w drzwiach.

Masz elektryczne szyby? Jeśli tak to sygnał z przełącznika idzie do modułu na silniku szyby kierowcy. Dalej idzie po canie do sterownika nadwozia. Jest możliwość sprawdzenia pod komputerem czy ten sterownik widzi położenie przełącznika. Wysterowywanie lusterek odbywa się tą samą drogą tylko w odwrotnym kierunku.
    bossmax
    Level 14  
    Tak mam elektryczne szyby. Ok a jaki bezpiecznik i gdzie go znajde zabezpiecza ten obwód?
    sk700
    Level 31  
    W skrzynce z boku deski jak mnie pamięć nie myli. Za sterowanie lusterek odpowiedzialny jest ten który zasila szybę, oddzielny jest od podgrzewania lusterek.
    bossmax
    Level 14  
    Dobra ale dokładnie który to bo nie mam rozpiski bezpieczników.
    sk700
    Level 31  
    Myślisz że podam gotowca osobie która ma konto od 10 lat i ani jednego pomógł?
    W dodatku gotowca którego bez problemu można znaleźć po polsku nawet tutaj, na elektrodzie?
    Trochę wkładu własnego kolego a nie tylko daj i daj.
    bossmax
    Level 14  
    No to po co to forum cwaniaku? Jak nie chcesz pomóc to się nie wbijaj w temat. Jak byś się orientował na na forum fakt jest kilka rozpisek bezpieczników, ale żadna nie pasuje do mojego samochodu bo jak wiesz wychodziło kilka modeli tych skrzynek. Po drugie to nie mam obowiązku udzielać ludziom porad, a po trzecie jakbym był wszystko wiedzący to bym nie szukał pomocy na takim forum. I po czwarte to jakbyś materialisto dostał stówkę na konto to zaraz byś podał tą rozpiskę, ale nie bo teraz nawet w dziób człowiek za darmo nie dostanie, co za chory kraj. Kończę temat.
    sk700
    Level 31  
    bossmax wrote:
    No to po co to forum cwaniaku?

Do WYMIANY informacji i doświadczeń, Ty od tylu lat tylko ciągniesz nie dając nic od siebie.
    bossmax wrote:
    Jak nie chcesz pomóc to się nie wbijaj w temat.

Pomóc chciałem do momentu kiedy zrobiłeś się roszczeniowy. Na 3/4 Twoich pytań można bez problemu znaleźć odpowiedź używając google. Na resztę używając mózgu.
    bossmax wrote:
    Jak byś się orientował na na forum fakt jest kilka rozpisek bezpieczników, ale żadna nie pasuje do mojego samochodu bo jak wiesz wychodziło kilka modeli tych skrzynek.

Ten problem można rozwiązać na dwa sposoby.
    a)Człowiek z trzema sprawnymi szarymi komórkami nie będąc pewnym który to jest bezpiecznik sprawdziłby wszystkie.
    b)Jeśli znalazłaby się jeszcze jedna szara komórka to z mojej wypowiedzi:
    Quote:
    Za sterowanie lusterek odpowiedzialny jest ten który zasila szybę,

wywnioskowałbyś że jeśli szyba działa (a nic nie pisałeś że tak nie jest) to nie jest to problem z bezpiecznikiem.
    bossmax wrote:
    Po drugie to nie mam obowiązku udzielać ludziom porad,
    Więc nie oczekuj też tego od innych.
    bossmax wrote:
    a po trzecie jakbym był wszystko wiedzący to bym nie szukał pomocy na takim forum.
    Dzisiejszy świat nie polega na tym, żeby posiadać jak najwięcej informacji tylko wiedzieć gdzie ich szukać. I zapewniam Cię że nikt nawet na tym forum nie jest wszechwiedzący (nawet jeśli tak uważa :) ).
    bossmax wrote:
    I po czwarte to jakbyś materialisto dostał stówkę na konto to zaraz byś podał tą rozpiskę, ale nie bo teraz nawet w dziób człowiek za darmo nie dostanie, co za chory kraj.

Podać numer konta? :)
    Gdybyś nie był leniwy zamiast pisać te żale już dawno sprawdziłbyś wszystkie bezpieczniki i zapytał co dalej robić ale jesteś na tyle leniwy że domagasz się konkretów bez żadnej swojej inicjatywy więc kto tu jest cwaniakiem?