Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spalone akumulatorki w łódce bezprzewodowej? Dziwny objaw

04 Cze 2017 20:13 627 4
  • Poziom 7  
    Cześć.

    Mam mianowicie problem z łódką zasilaną akumulatorkiem. Problem zaczął się gdy przy brzegu łódka wpadła mi w zarośla i mogła trochę się "wysilić" bo jak ją wyciągnąłem z wody to prawa śruba w ogóle się nie kręciła (tylko lewa) i ogólnie dostała pier..dolca, że wyrzucało mi kubełek przy wciśnięciu dwóch joysticków do przodu (a powinno działać tylko naprzemiennie). Jak otworzyłem pokrywę zauważyłem trochę wody na przewodach z baterią. Jedna rzecz, która się rzuciła w oczy to, że przy wciskaniu prawego steru wszystkie lampki przygasały - tak jakby zabierało moc i przez to śruba się nie kręciła. Przy wielokrotnym przekręcaniu nie działającej śruby na 5 sekund odżywała i na tym był koniec.

    W domu podłączyłem baterię do ładowarki i ładowarka strzeliła i się spaliła. Rozebrałem akumulatorki bo myślałem, że może jeden z nich się popsuł i daje takie objawy, jednak niestety nie - jeden przy tym dymił strasznie. Obecnie poza świecącymi lampkami nie działa nic, a lampki gasną przy dodaniu gazu (dlaczego?) - łódka jest cała rozebrana i w sumie poza ogromną ilością kabli w środku i ukrytym szczelnie procesorem nie ma nic .

    Czy możliwe, że styki dostały wody i zepsuły się akumulatorki (oba bo były ze sobą połączone 2600 każdy) i dają taki objaw, że jedna śruba działa, a druga nie? Czy może ja grzebiąc sam zepsułem akumulatory, a coś innego może być zepsute? Dodam, że łódka była używana może z 10 razy a akumulatorki ładowane góra 3-4....

    Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie mam pojęcia co może być zepsute, a nie chciałbym tego tak zostawić bo trochę na nią odkładałem czasu.

    Pozdrawiam

    Spalone akumulatorki w łódce bezprzewodowej? Dziwny objaw Spalone akumulatorki w łódce bezprzewodowej? Dziwny objaw


    PS: zauważyłem na złączu baterii taką czarną plamke jakby nadpalone, czy mi się wydaje ? Może tu jest problem ?
    Spalone akumulatorki w łódce bezprzewodowej? Dziwny objaw
  • Poziom 31  
    Akumulatorki są połączone szeregowo? Ładują się normalnie?
    Sprawdź napięcie.
  • Poziom 38  
    Witam - są dwie możliwości ; albo silnik uległ uszkodzeniu albo tranzystor regulatora
    znajdujący sie na płytce odbiornika .
    Silniczek można sprawdzić podłączając go bezpośrednio do akumulatora .

    Dodano po 2 [minuty]:

    Proszę podać nazwę tej łudeczki .
  • Poziom 7  
    To jest łódka z alieexpress (bait boat). Akumulatorki były podłączone szeregowo - po podłączeniu do ładowarki, ta się spaliła. Więc pomyślałem, że może jedno ogniwo uległo zepsuciu i je (siłą) rozłączyłem jednak osobno jest to samo.

    Nie mam niestety nawet zwykłego akumulatora żeby to sprawdzić :/

    Możliwe, że ten kontroler od baterii się spalił bo na stykach od niego była woda. Chyba, że i poszło dalej gdzieś

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:


    Podłączyłem POWERBANKA do łódki i działa jedna śruba, ale druga nie. Czyli nie działa bateria + jedna śruba (jeden silniczek), chyba, że jakiś moduł sterujący tworzy błąd?



    Jak widać przy wciskaniu prawego steru lampki przygasają . I tu ciekawostka. Jak pokręcę tą nie działającą śrubą - uruchamia się na jakiś czas i przerywa, sekundę działa, sekundę nie, i tak w kółko.

  • Poziom 43