Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A3 1.6 ambiente - Klimatyzacja - czujnik nasłonecznienia

ociep14 04 Jun 2017 22:10 3594 11
  • #1
    ociep14
    Level 9  
    Witam,
    mam problem z klimatyzacją, mechanik sprawdził nabicie klimy, na obecne ciśnienie powinien ładnie chłodzić przy włączonej klimatyzacji. Filtr kabinowy był zapchany ale wymieniony na nowy. Sprężarka podłączona na krótko przez mechanika załącza się. Panel od klimatronik sprawny. Wszedłem w menu serwisowe klimatronik (przycisk obieg zamknięty + nawiew górny) sprawdziłem wartości poszczególnych kodów. Kod 20C odpowiedzialny za napięcie na sprężarce 12 V. Natomiast przy kodzie 61C - temperatura w stopniach Celsjusza z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej wynosi - 53. Moje pytanie: czy jest to czujnik umiejscowiony na podszybiu? (Czarny grzybek) czy wymiana tego czujnika może spowodować prawidłowe działanie klimatyzacji? Czy nie ma to żadnego znaczenia? Czy macie jakieś pomysły co może być przyczyną niesprawnej klimatyzacji. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    wasilewskijacek26
    Level 2  
    czarny grzybek na podszybiu to czujnik nasłonecznienia natomiast czujnik powietrza wylotowego znajduje się wewnątrz dmuchawy z lewej strony i on jest odpowiedzialny za twoje problemy
  • #3
    ociep14
    Level 9  
    Mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie dokładnie mogę go znaleźć?
  • #4
    grala1
    VAG group specialist
    Moim zdaniem to auto nie ma czujnika G109.
    Jest czujnik G114 i jest on w obudowie nagrzewnicy po stronie nóg kierowcy.
    Jak sprawdził nabicie klimatyzacji?
    Jakie to niby są ciśnienia?
    Kompresor jest załączany przez auto, wentylatory na chłodnicy działają?
    Ta temperatura to chyba na kanale 60 bo 61 to chyba wersja softu.
    Rurki od parownika zimne?
    Panel od klimatyzacji steruje tylko klapami w obudowie nagrzewnicy. Jeżeli widzi że któraś temperatura jest zbyt niska to puszcza cieple powietrze a parownik powinien cały czas chłodzić.
  • #5
    ociep14
    Level 9  
    Witam, walczę z klimą, ale chyba już jestem blisko. Więc tak,
    1. Czynnik jest
    2. Układ klimatyzacji szczelny
    3. Sprężarka na krótko załącza się

    Po przejrzeniu internetu, dowiedziałem się, że przyczyną niedziałającej klimy może być czujnik ciśnienia klimatyzacji. Sprawdziłem napięcie na wtyczce która dochodzi do tego czujnika, napięcie waha się ~ 11 V. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość sprawdzenia jakoś na krótko tego czujnika, czy załączy mi sprężarkę i będzie wreszcie chłodziło. Czujnik ma symbol Sp3-h1025. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  • #6
    grala1
    VAG group specialist
    To nie czujnik tylko presostat, auto przed 2000r.
    Zwykły miernik.
    Jeden styk normalnie zwarty i wtedy jest info że ciśnienie ok. Gdy drugi styk sie zewrze to wtedy rusza drugi bieg wentylatorów.
    1 z 2 ma być zwarte gdy ciśnienie jest odpowiednie.
    Przydało by się wiecej danych auta.
  • #7
    ociep14
    Level 9  
    Audi A3 1.6 ambiente rok produkcji 97' jakie dane auta są jeszcze potrzebne? Przy zwarciu styków 1 i 2 teoretycznie klimatyzacja powinna się załączyć? Jak numerować piny o których piszesz, jak je oznaczyć ?
  • #8
    grala1
    VAG group specialist
    Teoretycznie jeżeli wszystko inne jest ok i włączysz klime na panelu.
    Nr jest albo na wtyczce albo na czujniku.
    Jeżeli masz 10pinowy moduł wentylatorów to pin 5 jest połączony z 8, tam na być 12V by klima ruszyła. Te 12V pojawia sie tam z presostatu ale w zależności od wersji jest tam jeszcze podpięty czujnik temperatury na silniku i przełącznik temperatury zewnętrznej na podszybiu o ile taki występuje.
    Zobacz czy na 1 masz 12V mierząc do masy i jeżeli jest to czy jest na 5 i 8 na sterowniku wentylatorów.
  • #9
    ociep14
    Level 9  
    Czyli na początek spróbować zewrzeć pin 1 i 2 na presostacie?
  • #10
    grala1
    VAG group specialist
    Nie, na początku sprawdzić czy na 1 jest 12V mierząc do masy, jak jest to sprawdzić czy 1 jest połączone z 2 na presostacie, jak jest to odpiąć wtyczkę na module wentylatorów i sprawdzić czy na odpalonym silniku i włączonej klimie jest 12V miedzy pinem 5 i masą oraz 8 i masą jeżeli wtyczka modułu ma 10 pinów.
  • #11
    ociep14
    Level 9  
    Elektryk powiedział, że moduł wentylatorów jest sprawny, próbował nawet zakładać nowy, ale tu nie widział problemu. Ostatecznie stwierdził, że nie ma przejścia między panelem sterowania klimatronikiem a układem klimatyzacji pod maską, tak jakby wiązka była gdzieś przerwana. Ewentualnie problem leży po stronie jakiegoś czujnika, presostatu, lub jakiegoś czujnika temperatury. Tak jak pisałem wcześniej pod kodem 61C pokazuje temperaturę -53 stopnie.

    Wg kodów znalezionych w internecie
    Temperatura w °C, z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej
  • #12
    ociep14
    Level 9  
    Po podpięciu pod kabel pokazuje błąd 604.