Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak połączyć router WIFI (E5220) z lokalną siecią przewodową (router edimax) ?

mario100000 06 Jun 2017 21:10 1266 8
    mario100000
    Level 7  
    Witam wszystkich,

Może opiszę dokładnie problem.
    Posiadam sieć lokalną LAN opartą na routerze przewodowym Edimax. Jest to miniaturowa sieć składająca się z 5 komputerów starszej generacji (nie posiadają one karty WIFI). Sama sieć lokalna działa w zasadzie bez zarzutu. Sieć WIFI i sieć kablowa połączone są mostkiem na poziomie windowsa (8.1), aby przekazać internet do pozostałych komputerów.
    Podłączając router WIFI (HUAWEI E5220), nie można jednak uzyskać połączenia internetowego. Kiedy rozłączę jednak kabel od routera to internet się pojawia. Ciekawostką jest fakt, że po ponownym podłączeniu kabla do routera, połączenie internetowe pozostaje.
    Moje pytanie jest następujące - w jaki sposób skonfigurować sieć aby podłączony router HUAWEI przekazał połączenie internetowe do wszystkich komputerów połączonych przewodowo ?
    mario100000
    Level 7  
    Witam,
    mniej więcej tak to wygląda.
    Bo dokładnie to część komputerów podpięta jest pod routera, a część pod switcha.

Jak połączyć router WIFI (E5220) z lokalną siecią przewodową (router edimax) ?
    bogiebog
    Level 43  
    Do czego służy ten edimax ? robi za switcah ? jak są kable do niego podłączone ?
    z komputera do portu wan edimaxa ? nie ? to W edimaxie, wyłącz DHCP server.
    mario100000
    Level 7  
    Tak. Edimax pełni funkcję switcha. Podłączone są do niego zwykłe kable sieciowe tylko do gniazd LAN (tak jak na schemacie). Gniazdo WLAN jest wolne. Właśnie mam wyłączone DHCP żeby pobierał z routera WIFI.
    Jak w cmd wpiszę ipconfig /all to pokazuje nową maskę, którą nadałem w routerze WIFI.
    Właściwie wszystko działa poza tym jednym wyjątkiem, że musze w odpowiedniej kolejności uruchamiać routery.
    bogiebog
    Level 43  
    Kup router który wspiera 5220, jak 5220 ma tryb hilink-a to WR1043 powinno byc OK.

Dodano po 57 [sekundy]:

Jak odłączysz komputer od edimaxa i podłączysz tylko po usb do 5220 to jest net ?
    mario100000
    Level 7  
    Nie chciałbym wydawać pieniędzy, chociażby ze względu na archaiczny sprzęt. Sieć jest tymczasowa i nie wiążę z nią przyszłości.

bogiebog wrote:
    Jak odłączysz komputer od edimaxa i podłączysz tylko po usb do 5220 to jest net ?

Tak oczywiście. Net pojawia się natychmiast po odłączeniu.
    Czy pominięcie routera edmiax poprzez odłączenie go i użycie samego switcha jest dobrym rozwiązaniem ?
    Czy da się w ten sposób udostępnić net innym komputerom ?
    W tej konfiguracji też chyba działa bez problemu. Na początku to sprawdzałem na innym routerze WIFI jeszcze przed mostkowaniem sieci.
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    Podłącz _TYLKO_ komputer + 5220, tak aby był net, uruchom cmd.exe, wpisz

ping 8.8.8.8
    ping onet.pl
    tracert -d 8.8.8.8
    arp -a
    ipconfig /all

wyniki wklej do sekcji "spoiler"

teraz podłącz tak aby nie było neta (jak w poście 1), i wykonaj ponownie ww kroki
    mario100000
    Level 7  
    Dziękuję za chęć pomocy ale nie chcę tak głęboko wchodzić w temat.
    Umieściłem tego posta sądząc, że popełniłem jakiś oczywisty błąd, łatwy do rozwiązania.
    Sprawa nie jest warta zachodu bo tak jak wspomniałem sieć jest tymczasowa.
    Dzięki za dotychczasową pomoc. Pozdrawiam.

Dodano po 17 [godziny] 50 [minuty]:

Zanim temat zostanie zamknięty chciałbym tylko poinformować, że sieć z jakiś powodów podjęła działanie :)
    Być może powodem tego były kolejne restarty routera na przemian z komputerem udostępniającym tą sieć.
    Często też tak bywa, że wystarczy odpuścić temat i nagle wszystko zaczyna działać. W samej konfiguracji nic nie uległo zmianie. Nie dokonywałem żadnych zmian ani w routerze WIFI ani w przewodowym. Dziękuję jeszcze raz użytkownikowi bogiebog za chęć udzielenia pomocy.
    Pozdrawiam