Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bascom Atmega48/8 HC-05 pisanie programu

Elpollaczek 07 Cze 2017 22:18 915 4
  • #1 07 Cze 2017 22:18
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Witam, przeczytałem kilka tematów na elektrodzie, "wycinek" z książki "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM", mówiący o komunikacji RS, jednak, dopiero doszedłem do tego, że gdy w aplikacji(na tel) wpisze np. "tekst" wyskakuje, że wysłałem wiadomość, jej zawartość jest odbierana (bo połączyłem pin RXD i TXD ze sobą, wiem że gdy chce podłączyć do procesora musze na krzyż). W książce była tylko mowa o komunikacji procesor-pc przez port com1, zero śladu po bluetooth. Chciałbym napisać program w bascomie który sterowałby procesorem (przez aplikacje w telefonie), jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Używam procesora "ATmega 48/8" i modułu "HC-05". Jeśli mogę prosić, to proszę, aby nie pisać żebym zmienił język :/ Narazie jestem początkującym i nie chciałbym zmieniać języka.

    0 4
  • #3 08 Cze 2017 08:46
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Elpollaczek napisał:
    Narazie jestem początkującym i nie chciałbym zmieniać języka.

    Właśnie dlatego, że jesteś początkującym od razu powinieneś Bascom zmienić na C lub Arduino: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jaki-jezyk-wybrac.html

    Jeśli się zdecydujesz to HC-05: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Bluetooth-mikrokontrolery-kurs-jak-zaczac.html

    0
  • #4 08 Cze 2017 20:26
    Elpollaczek
    Poziom 4  

    Dondu, mimo wszystko wolałbym zostać przy bascomie. :v Kindlar, chodziło mi bardziej o pisanie programu.

    Dodano po 28 [minuty]:

    $regfile = "m8def.dat"
    $crystal = 1000000
    $baud = 9600

    Config Portb.0 = Output

    Enable Interrupts

    Enable Urxc
    Dim zmienna As String * 20
    On Urxc Odbierz 'przypisanie obsługo przerwania

    Podpowie ktoś co dalej?

    0
  • #5 11 Cze 2017 15:23
    ZbeeGin
    Poziom 38  

    Nawet w tak krótkim kodzie masz nieszły bajzel.
    Deklaracja zmiennej gdzieś między deklaracjami przerwania.
    Najpierw włączasz globlane przerwania potem dopiero poszczególne sygnały (a powinno być na odwrót).
    Nie CONFIG PORT tylko CONFIG PIN jeśli chodzi o jeden pin portu B.

    Co dalej? Pętla DO ... LOOP + END w której będzie główny program, oraz kod obsługi przerwania o etykiecie Odbierz zakończona przez RETURN, w którym będzie analiza przychodzących znaków.

    Do Twojego zadania proponuję jednak wykorzystać możliwości jakie daje CONFIG SERIALIN.

    0