DjMapet napisał: Plumpi napisał: Samsona Auro X12D
Nie ma 500W RMS, przy poborze z sieci "456 W max". Moc nominalna wzmacniacza tej kolumny to ok. 250W.
Pozdrawiam.
No tak wg danych producenta 500W to jest łączna moc głośników tj. 400W niskotonowy i 100W wysokotonowy.
Mocy wzmacniacza nie podają.
Jednak z tymi 250W to trochę przesadziłeś, bo to nie jest wzmacniacz klasy B czy AB ze sprawnością 50-70% lecz wzmacniacz klasy D którego sprawność jest przynajmniej 90%.
Zakładając, że faktyczny pobór mocy z sieci wynosi 465W to przy wzmacniaczu klasy D moc oddawana do głośników musiałaby być większa jak 400W.
Dodano po 46 [minuty]: MocznoPomocny napisał: Jakiej mocy potrzebuje w sali 15m2?
Pytanie z serii: "jaki samochód kupić?"
Nie da się wprost powiedzieć, że tyle, czy tyle mocy potrzebujesz.
Po pierwsze dużo zależy od sprawności głośników. Dla jednego głośnika wystarczy 20-30W, a inny nawet przy 1000W będzie grał ciszej jak ten pierwszy.
Poza tym zależy także od głośności pozostałych instrumentów jaki towarzyszy zespołowi na próbach.
Znając życie jakiej mocy byś nie miał to dla kapeli grającej rocka zawsze będzie za mało
Poza tym co Ci da, że ktoś Ci powie kup o takiej czy takiej mocy. Sprzęt, który można brać w ciemno to wydatek rzędu 5-15 razy tyle ile chcesz przeznaczyć.
Szukasz sprzętów budżetowych z najniższej półki i oczekujesz, że będą tak samo skuteczne jak te po 5 czy 10 tys. zł.
Tu niestety musisz sam potestować i sprawdzić czy Ci pasuje. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że jako sprzęt w tej klasie cenowej trudno jest coś lepszego kupić, bo porównywałem kilkadziesiąt różnych głośników zakładając wtedy budżet do 4 tys. zł za komplet 2 szt. i te Samsony były bezkonkurencyjne. O dziwo brzmiały o wiele lepiej od droższych wtedy Alto, Wherfedale, HK Audio, Hand Box i LDM. Niestety teraz nie pamiętam jakie modele porównywałem.