Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbyt wysokie napiecie w sieci

DANIELijuz 08 Jun 2017 11:17 41526 19
    DANIELijuz
    Level 2  
    Witam.
    Posiadam od niedawna instalacje fotowoltaiczną-4.9 kWp paneli i inwerter SMA SB 4600 W jednofazowy.Po podłączeniu okazuje się ze w okresie szczytu produkcji energii napięcie dochodzi nawet do 253 V i wtedy falownik się rozłącza.Dodam ,ze moje przyłącze to przewód 5x16mm² (miedziany) wiec nie sadze abym mógł coś więcej z mojej strony poprawić.Napięcie w sieci to min.240 V-wiec w normie.Przy produkcji musi podbić,normalne,ale żeby aż tyle?Pomiary rezystancji i impedancji oczywiście zrobione-wszystko ok.Dodam ze od strony dostawcy jest to linia napowietrzna(nie wiem jaki przekrój ,wydaje mi się ze 32mm² Al)i odległość do trafo ok.500m.Ktoś wie co można w takiej sytuacji poprawić aby wyeliminować ten problem?
    chrobry25
    Level 14  
    Dziwię się, że zdecydowałeś się na taką moc przy jednej fazie. Ja mam 4.5 kW i podobne problemy. Jaki masz przekrój przewodów od inwertera do licznika ?
  • Helpful post
    prose
    Level 35  
    1. Zmienić ustawienia falownika .
    2. Przełączyć na inna fazę.
    3. Obciążyć fazę na której jest falownik np: grzałką
    4. Jak falownik niema zmiany na inny kraj to wymiana falownika.
    5. Rozłożyć instalację na 2 fazy.
    6 Zgłosić o przepięcie trafa na niższe napięcie.
    Napisz jaki falownik masz.
    DANIELijuz
    Level 2  
    Przyłącze jak napisałem-16mm²,natomiast do inwertera 10mm²

Dodano po 6 [minuty]:

1. Zmienić ustawienia falownika .
    2. Przełączyć na inna fazę.
    3. Obciążyć fazę na której jest falownik np: grzałką
    4. Jak falownik niema zmiany na inny kraj to wymiana falownika.
    5. Rozłożyć instalację na 2 fazy.
    6 Zgłosić o przepięcie trafa na niższe napięcie.
    Napisz jaki falownik masz.

1.Wyłącza się przy 253 V,więc zgodnie z normami.
    2.Wszystkie mają jednakowe napięcie.
    3.Bez sensu.
    4.Patrz 1.
    5.Falownik jednofazowy.
    6.Najsensowniejsze,ale czy operator sieci zainteresuje się taką małą płotką?Nie wydaje mi się.
    Falownik SMS SB 4600 TL
  • Helpful post
    chrobry25
    Level 14  
    Co do pkt. 1 możesz ustawić na inną normę i będzie się wyłączał przy wyższych napięciach. U mnie jest to ok. 260V. Najsensowniej jest dogadać się z operatorem w sprawie obniżenia napięcia ale jakoś w to nie wierzę.
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    DANIELijuz wrote:
    Przyłącze jak napisałem-16mm2,natomiast do inwertera 10mm2

Dodano po 6 [minuty]:

1.Wyłącza się przy 253v,więc zgodnie z normami.
    2.Wszystkie mają jednakowe napięcie.
    3.Bez sensu.
    4.Patrz 1.
    5.Falownik jednofazowy.
    6.Najsensowniejsze,ale czy operator sieci zainteresuje się taką małą płotką?Nie wydaje mi się.
    Falownik SMS sb 4600 TL

Pomierz te napięcia na przyłączu, może jest spadek napięcia na łączeniach.
    pkt. 2- mimo wszystko przetestuj na pozostałych, ważna jest też sztywność napięcia, tzn. o ile się podniesie na poszczególnych fazach.
    Niekoniecznie napięcie najniższe będzie tym najlepszym dla poprawnej pracy inwertera.
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Podłączanie grzałek czy innego obciążenia pomaga. Na dłuższa metę zmiana kraju i tym samym napięcia poprzez Guard Code. Ryzykujesz wtedy uszkodzenia sprzętu u innych odbiorców na tym transformatorze.
    Frog_Qmak
    Level 25  
    Jan_Werbinski wrote:
    Ryzykujesz wtedy uszkodzenia sprzętu u innych odbiorców na tym transformatorze.

Czy mogę prosić o rozwinięcie, dlaczego?
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    253V to maksymalne napięcie, które jest zgodne z normą. AGD sąsiada, które spalisz podwyższając napięcie na swojej ulicy do 253V będzie wadliwe i on ma naprawić na swój koszt. Jeśli spalisz je przy 260V i Ci to udowodnią, to teoretycznie musisz pokryć wszystkie szkody.
    Miałem podobny problem zanim zmieniłem ustawienia inwerterow. Po południu się wyłączały z komunikatem zbyt wysokiego napięcia AC. Doraźnie pomogło włączenie bojlera i prania. Kolejną przyczyną był spadek o kilka V wskutek prowizorek i słabych styków - zmieniłem kabel do rozdzielni PV na 5x4mm2 oraz poprawiłem połączenia co wyeliminowało spadek napięcia. Na koniec zmieniłem normę na EN50438 (nr z pamięci) której zakresy napięć były większe niż kraju z którego pochodziły falowniki.
    Niektórzy zmieniają na Niemcy i wtedy górne napięcie wynosi chyba 260V. Załatw sobie Guard Code od SMA i możesz zmieniać na własna odpowiedzialność. Musisz im wmówić ze jesteś elektrykiem. ;-)
    wiekam1
    Level 10  
    Jaka jest odległość falownika od licznika? Miałem podobny problem, bo założyłem falownik przy panelach, kilkanaście metrów od licznika. W wyniku występującej rezystancji i spadku napięcia na przewodach (i być może słabych stykach) była różnicę napięcia kilka wolt przy liczniku i falowniku, w wyniku czego falownik próbował "dogonić" napięcie, po przekroczeniu 253V wyrzucał. Problem zniknął po przeniesieniu falownika tuż za licznik. Pojawił się inny, z którym też się uporałem, ale to już inny temat.
    Frog_Qmak
    Level 25  
    wiekam1 wrote:
    Pojawił się inny, z którym też się uporałem, ale to już inny temat.

Czy Kolega może rozwinąć myśl? Brzmi ciekawie :)
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Różnica kilku V na kilkunastu metrach wyklucza poprawność instalacji.
    wiekam1
    Level 10  
    Frog_Qmak wrote:
    wiekam1 wrote:
    Pojawił się inny, z którym też się uporałem, ale to już inny temat.

Czy Kolega może rozwinąć myśl? Brzmi ciekawie :)

Ponieważ falownik był jakby "bardziej sztywno" związany z siecią zaczął reagować na gwałtowne zmiany obciążenia (chodzi o włączenie i wyłączenie grzałki bojlera 2 kW) i wyłączać. Pomogła zmiana fazy zasilania bojlera, bo wcześniej na tej samej był falownik.

Dziś mam kiepski dzień, właśnie falownik SOLON model Satis 30/750 po 3 latach uległ awarii i wyświetla tylko komunikat "STS faul PIC". Pewnie małe szanse, ale może ktoś miał z tym typem i przypadkiem do czynienia?

Dodano po 6 [minuty]:

Jan_Werbinski wrote:
    Różnica kilku V na kilkunastu metrach wyklucza poprawność instalacji.

Dokładnie, z takim przypadkiem miałem do czynienia. Zauważyłem też, że sam falownik pokazuje trochę wyższe napięcie (względem miernika, zakładając oczywiście, że on mierzy dobrze), niż na nim występuje i przyjąłem, że może standardowo przyjmuje się taką "zakładkę" , aby na pewno mieścić się w przyjętej normie.
    naitsabes
    Level 11  
    Witam
    ja pojawiam się tu z innym problemem moje przyłącze jest na samym końcu nitki od transformatora i mam spadki napięcia bardzo duże czasem na jednej fazie czasem na drugiej i z tego powodu falownik się wyłącza fotki z aplikacji od falownika w załączeniu proszę o podpowiedz na jaki kraj jaką normę przełączyć falownik aby napięcia wyłączenia falownika było niższe.
    Falownik to SOFAR 6.6KTL-X

Pozdrawiam
    Sebastian
    3301
    Level 33  
    Widać tu problem przeważnie z fazą S, napięcie spada poniżej 190V a to już więcej niż dopuszczalne +/- 10% i myślę że zmiana kraju tu nie pomoże bo pozostałe fazy są w normie, to by trzeba zgłaszać do operatora, przedstawiając fotki ze wskazaniami napięcia z ich własnego licznika bo to może bardziej bedzie przekonywujące
    Leon444
    Level 26  
    MichałS wrote:
    Być może problem rozwiązała by wymiana na inwerter Elnixa i ustawienie w menu instalatora dolnego napięcia pracy na 180V.

To jak byś w jednym kole miał za mało powietrza to w celu poprawy spuścił byś powietrze w pozostałych trzech - genialny pomysł, szczególnie z tym badziewiem Elnixa.

Trzeba zgłosić do operatora problem i oni podziałają przy trafo podnosząc napięcie.
    Leon444
    Level 26  
    Ty rzes za to radą pojechał, jak masz problem z siecią to nie zgłaszaj operatorowi tylko wymień inwerter za kilka tys, genialne.