Quote: jdubowski wrote: lukasku wrote: Jeśli mieli by koledzy chwilkę przyjrzeć się obu schematom byłbym wdzięczny.
Oba są "przegięte" ale w przeciwne strony. Pierwsze ma jeden wspólny kontaktron "na wszystko", drugie ma cztery kontaktrony. Sugerowałbym zastosować dwa kontaktrony.
Po wtóre - po co katoda tyrystora podłaczona jest do tego układu diod? I po co w ogóle tyrystor, jak sygnał i tak ma trafić do procesora?
lukasku wrote: Jeśli również można zapytać, jaki dobrać kondensator(zwłokę kondensator C23/ C25) przy tyrystorze.
A program sterujący waść piszesz sam? Jeśli tak to opóźnienie można zawrzeć w samym programie.
Proszę mi wybaczyć pytanie(uczę się elektroniki), tzn. dając po jednym kontaktronie z cewką w obwód silnika będzie działać ?(rozważałem to, ale będą zmieniać się bieguny a że nie jestem pewien czy to będzie działać dałem aż 4). Teoretycznie (tylko by zrozumieć)chcący dać bezpiecznik przed napędem/silnikiem, raz będzie on na + a przy zmianie biegunów "za" silnikiem, czy również zadziała ?(to takie nurtujące mnie pytania).
Quote: [quote="jdubowski"]Po wtóre - po co katoda tyrystora podłaczona jest do tego układu diod? I po co w ogóle tyrystor, jak sygnał i tak ma trafić do procesora?
Chyba można by było katode wprost do masy, jeśli chodzi po co tyrystor, chciałbym mieć dodatkowe zabezpieczenie "analogowe". Na uC zawsze mogę sobie dodać dzielnik rezystorowy i badać(podwojone zabezpieczenie).
Quote: A program sterujący waść piszesz sam? Jeśli tak to opóźnienie można zawrzeć w samym programie.
Zdaje sobie sprawę, iż często trochę bardzo kombinuję, ale lubię poznawać jak zrobić to za pomocą elektroniki(tym bardziej, iż jeszcze mało wiem ). Oczywiście na uC byłoby najprościej, najszybciej i najwygodniej(skoro już jest), ale ja nawet nie wiem jak obliczyć pojemność kondensatora dla ~36V by napełniał się powiedzmy 0,2s.