Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zodiak DSS-402 - Wskaźnik siły sygnału po raz n-ty

krychast 10 Jun 2017 12:54 2256 18
Tespol
  • #1
    krychast
    Level 20  
    Witam. Panowie mam Zodiaka DSS-402. Jednak wskaźnik siły odbieranego sygnału nie działa mi płynnie tak jak np. w Amatorze 3. U mnie palą się ciągle 3 diody. Ale po kolei:

    1. Radio przestrojone wg opisu na elektrodzie. Odbiera płynnie i czysto-ARCZ działa-co ciekawe działało równie dobrze z fabrycznym kondensatorem 5,6pF przy diodzie od ARCZ ale dałem 2,2pF zgodnie ze szkołą.

    2.Układ Ul 1200 zestroiłem zgodnie z opisem kolegi staho1-stroiłem gdyż rdzeń na L102 był pęknięty więc wymieniłem na sprawny.

    Quote:
    Układ p.cz. wykanany na ul1200 najprościej i najszybciej prawidłowo zestroimy mają do dyspozycji tylko multimetr w następujący sposób :
    przy braku sygnału antenowego na czystym szumie stroimy cewką L203 na zero wwskazań miliwoltomierza między p.7 - p.10 UL1200 , podłączamy antenę i na stacji o dobrym poziomie sygnału stroimy cewką L202 na minimum napięcia na p.12 Ul1200,czynności powtarzamy do momentu uzyskania jednocześnie ok. 0 mv na szumie między p.7 - p.10 i 0 mV ( czasami nie da się uzyskać dokładnie 0 , może to być kilkanaście mV)na p.12 przy dostrojeniu z anteną do stacji o dobrym poziomie sygnału, L204 słuzy do precyzyjnego dostrojenia 0 między p.7-p.10 .Tak zesstrojony obwód dyskryminatora zapewnia min. zniekształceń i prawidłową pracę ukł. arcz. i wyciszania.


    3.Zero detektora działa prawidłowo-radio również łapie stereo-zestroiłem generator Pr-kiem R-132 na równe 19kHz

    4.Podczas odbioru stacji na najsilniejszym i najczystszym sygnałem miałem na 13-stym pinie Ul 1200 max. 0,5V ale po lekkim pokręceniu filtrem 211 przy układzie napięcie wzroslo do 4,5-5V.

    5.Na wskaźniku 3-diodowym ciągle palą się trzy diody niezależnie od siły sygnału-pr-kiem mogę je wygasić lub rozjaśnić na maxa. UL 1111 sprawny, tranzystory na płytce wskaźnika również.Napięcie na 13-stym ul1200 pinie jak wyżej 4,5-5V przy silnej stacji, choć dopiero to wartość uzyskałem delikatnie kręcąc rdzeniami cewki i filtru przy Ul 1200.

    Ma ktoś patent jak usprawnić ten wskaźnik? Widziałem filmy na YT i wskaźniki działają jak w Amatorze 3-płynnie i zapalają się po kolei wraz ze wzrostem siły sygnału.
  • Tespol
  • #2
    gumisie
    Level 43  
    Sprawż napięcie na B i E tranzystora T703. W przypadku prawidłowych napięć na tym tranzystorze wymień US701 (UL1111) może w nim siadł któryś z tranzystorów.
  • Tespol
  • #3
    krychast
    Level 20  
    T703 jest sprawny ale napięcie sprawdzę i podam. Ul1111 był wylutowany i sprawdzony każdy tranzystor z osobna-sprawny.
  • #4
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Przy US201, pin 3, 10, kondensator C220 sprawdź
  • #5
    gumisie
    Level 43  
    HD-VIDEO wrote:
    Przy US201, pin 3, 10, kondensator C220 sprawdź
    Potwierdzam, ja wypiąłbym również te dwa piny celem sprawdzenia napięcia na B tranzystora T703.
  • #6
    krychast
    Level 20  
    Panowie coś mi tu nie gra.Teraz nie mogę wycisnąć więcej jak 0,4V na pinie 13 uL 1200. Na schemacie jest HA 1137 i z 13 pinu idzie ścieżka do rezystora R 120 i dalej na 2 pin drugi listwy zasilającej wskaźnik a stamtąd na bazę t703 u mnie ten opornik w ogóle nie idzie na pin 2 listwy choć łączy się z 13 pinem Ul 1200.Napięcie na B-E T703 0,6V. Czy regulacja (minimalna) rdzenia cewki i filtra przy Ul 1200 miała być aż taki wpływ na napięcie na pinie 13-stym?
  • #7
    gumisie
    Level 43  
    @krychast a jak ten wskaźnik działa na AM. Napięcie B T702 powinieneś mierzyć w stosunku do masy odbiornika które powinno zmieniać się w trakcie strojenia tego radia, tak na FM jak i AM.
  • #8
    krychast
    Level 20  
    A więc na AM wskaźnik również stoi w miejscu, zmieniłem c220 i dalej to samo-chyba wszystko idzie w kierunku uszkodzonego ul 1200-może przypadkiem zwarłem nóżkę 13 z 14 lub 12 bo nie działa również wyciszanie szumów między stacjami( przynajmniej ja nie widzę różnicy podczas strojenia żeby coś się wyciszało przy wciśniętym ARCZ) a patrząc po aplikacji te nóżki są koło siebie.
  • Helpful post
    #9
    gumisie
    Level 43  
    @krychast zerknij na wycinek tego wskaźnika (miliwoltomierz). Są dwie opcje:
    1: brak sterowania na B tranzystora T702, czego przyczyną może być uszkodzony ten scalak(UL1200) i dlatego tranzystor T703 w UL1111 jest w stanie nasycenia (R708).
    2: uszkodzony T702 lub ten T703.
  • #10
    krychast
    Level 20  
    Tranzystory sprawne,ul 1111 również-kluczem zagadki chyba jest niski poziom napięcia na 13 pinie ul 1200.Dodałem wczesniej że nie działa również opcja wyciszania przy wciśniętym ARCZ.Aha jaka powinna byc wartość PR-ka do regulacji diod? Na schemacie nie widzę go. Wychodzi na moje oko iż to R707 zaznaczony na schemacie jako zwykły opornik.Napięcia na T703 względem masy:
    B 1,34V
    E 2V
    C 0V

    Diody palą się stopniowo jasnością-1 najmocniej ostatnia najsłabiej
  • #11
    gumisie
    Level 43  
    krychast wrote:
    Aha jaka powinna byc wartość PR-ka do regulacji diod? Na schemacie nie widzę go. Wychodzi na moje oko iż to R707 zaznaczony na schemacie jako zwykły opornik
    Oczywiście że nie ma tam PR_ka a jest zwykły rezystor którego zadaniem jest ograniczenie prądowo/napięciowe bazy tranzystora T702. W celu sprawdzenia sprawności działania tego wskaźnika można by wstawić rezystor nastawny jako regulowany dzielnik napięcia(pamiętać trzeba o odlutowaniu przewodu od pkt.2 tego wskaźnika) gdzie ślizgacz PR podłączasz do 2 wskaźnika (R707-47kΩ) jedną z nóżek PR(np. 4,7kΩ do masy a drugą przez rezystor
    np. 22-47kΩ do +15V tego układu.
  • #12
    krychast
    Level 20  
    Czyli poprzedni właściciel wstawił jakiegoś moda. U mnie ten pr-ek ma wartość 220k i daje się nim zapalić albo wygasić wszystkie trzy diody-jeden skrajny odczep wisi w powietrzu.Po ustawieniu nim 1,2V na emiterze jak na schemacie wszystkie diody gasną.
  • #13
    gumisie
    Level 43  
    krychast wrote:
    Czyli poprzedni właściciel wstawił jakiegoś moda. U mnie ten pr-ek ma wartość 220k
    Który :?:. Zrób zdjęcie i je zamieść w którym miejscu ten PR_ek jest zamontowany.
    Za chwilę któryś z Moderatorów się wkurzy(w domyśle zbieram punkty, czy też inny punk regulaminu) i będzie po ptokach.
  • #14
    krychast
    Level 20  
    Jest wstawiony zamiast r707 na płytce z diodami. Łączy się bezpośrednio z bazą T03
  • #15
    gumisie
    Level 43  
    krychast wrote:
    Jest wstawiony zamiast r707
    Więc wstaw w to miejsce rezystor i zrób to tak jak napisałem:
    gumisie wrote:
    W celu sprawdzenia sprawności działania tego wskaźnika można by wstawić rezystor nastawny jako regulowany dzielnik napięcia(pamiętać trzeba o odlutowaniu przewodu od pkt.2 tego wskaźnika) gdzie ślizgacz PR podłączasz do 2 wskaźnika (R707-47kΩ) jedną z nóżek PR(np. 4,7kΩ do masy a drugą przez rezystor
    np. 22-47kΩ do +15V tego układu.
  • #16
    krychast
    Level 20  
    A więc sprawa chyba jest rozwiązana-zostawiłem ten pr-ek dla regulacji.Podłączyłem transmiter FM. Po włączeniu transmitera FM na nóżce 13 ul 1200 mam ponad 5V i wskaźnik zaczyna pracować poprawnie-prawie jak w Amatorze 3-wychodzi na to iż potrzebuje jeszcze raz porządnie zestroić głowice choć robiłem wszystko zgodnie ze sztuką i czułość została podkręcona na maksa-albo zrobić porządną antenę lub może wymienić tranzystory w głowicy na mocniejsze hfe.

    Ale pamiętam że osiągałem te 5V na 13 nożcę Ul 1200 kręcąc filtrem i cewką na Ul 1200.
  • #17
    gumisie
    Level 43  
    krychast wrote:
    zrobić porządną antenę
    Wskazane.
    krychast wrote:
    wymienić tranzystory w głowicy na mocniejsze hfe.
    Z tym bym się powstrzymał.
    krychast wrote:
    potrzebuje jeszcze raz porządnie zestroić głowice choć robiłem wszystko zgodnie ze sztuką
    I tu prawdopodobnie tkwi problem, źle zestrojony obwód wyjściowy głowicy.(10.7 MHz).
  • #18
    krychast
    Level 20  
    Quote:
    I tu prawdopodobnie tkwi problem, źle zestrojony obwód wyjściowy głowicy.(10.7 MHz).


    Tak jak pisałem wcześniej. Rdzeń był uszkodzony i obwód stroiłem na podstawie metody staho1. Czyli OV bez anteny na pinie 7 i 10 Ul 1200 i jak najniższe wskazania na nóżce 12 przy dołączonej antenie. Transformator L7 i L8 tez korygowałem minimalnie by podnieść napięcie na 13 pin Ul 1200..

    Quote:
    krychast napisał:
    wymienić tranzystory w głowicy na mocniejsze hfe.

    Z tym bym się powstrzymał.


    Zmienię tylko tranzystor T3 w układzie heterodyny-BF 195 nie "lubią" pracować poprawnie powyżej 100MHz

    edit:
    Wstawiłem w układzie heterodyny zamiast BF 195 tranzystor BF 199-efekt sygnał na 13 pinie UL 1200 jest mocniejszy o jakieś 0,7-,9V a więc przepaść między poprzednim stanem. Stacje łapią stereo lepiej niż poprzednio-na słabszych stacjach dioda mrugała-teraz nie ma tego kłopotu. No i podmieniłem na próbę UL1200 na CA3089 wyciągnięty z innego tunera i muszę przyznać że chyba ma lepsze parametry niż układ CEMI. Aha bez zbytnich poprawek w strojeniu na pinie 13 jest ponad 4V
  • #19
    Andrzej L.
    Level 31  
    krychast wrote:

    Ale pamiętam że osiągałem te 5V na 13 nożcę Ul 1200 kręcąc filtrem i cewką na Ul 1200.

    Czyli co kręcisz L101 i L102? Jeśli tak, to kręcisz nie tym czym potrzeba, bo tego się nie rusza jeżeli założymy, że demodulator zestrojony jest na środek pasma ~10,7MHz.
    Metoda zestrajania demodulatora bez sygnału jest trochę dyskusyjna, bo nie zawsze nawet mimo wypiętej anteny ten sygnał szumu jest "czysty" i zdarza się przeciągać wskaźnik zera na boki. Lepszą metodyką zestrojenia demodulatora jest znaleźć sobie stację średniej mocy w naszej lokalizacji (która na 13 nóżce da nam napięcie około 2,5-3V), która to stacja w pobliżu siebie - czyli przynajmniej te +/- 600kHz nie ma żadnej innej stacji podobnej mocy, aby wykluczyć przekłamujący wpływ sąsiedniej stacji na reagowanie demodulatora wystawianymi napięciami, z których korzysta wskaźnik zera. Dostroić się radiem na max sygnału tej stacji - czyli środek pasma przepustowego p.cz. ustalonego odgórnie przez częstotliwość użytych w danym tunerze filtrów ceramicznych. I gdy już osiągnęliśmy na 13 nóżce sygnał max skorygować L102 aby diody odstrojenia zgasły (choć najlepszą metodą będzie pomiar napięcia między nóżkami 7 i 10 UL1200 i sprowadzić go do 0V przy WYŁĄCZONYM Arcz). Oryginalny wskaźnik dostrojenia w Zodiaku jest dość tępy i późno reaguje na odstrojenie - więc pomiar napięcia między 7 i 10 szybciej wskaże, że odstroiliśmy obwód od środkowej częstotliwości. Napięcie nóżki 12 to bardzo mało precyzyjny punkt pomiarowy, bo 12 nóżka reaguje skokowo dopiero przy pewnym odstrojeniu od stacji (jej zadanie to głównie załączenie wyciszania przy odstrojeniu i braku stacji), a nie jak 13 płynnie - gdzie widzimy już najmniejszą zmianę w sygnale.