Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S

T-play 10 Cze 2017 14:49 795 3
  • #1 10 Cze 2017 14:49
    T-play
    Poziom 14  

    Dzień dobry,
    mam problem z pomiarem napięcia przy pomocy wzmacniaczy operacyjnych.
    Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S

    Układ mikrokontrolera jak i OPAmpy są zasilane z przetwornicy podłączonej dokładnie pod te same baterie, które są mierzone.

    Niestety wyniki tych pomiarów są dziwne. Kiedy zasilam uC jak i opampy z zewnętrznego zasilacza, a pod piny pomiarowe podpinam jedną baterię, wszystkie układy pomiarowe działają poprawnie (pojedynczo, każdy z osobna wskazuje poprawne napięcie). Problem pojawia się gdy podłączam do pomiaru cały pakiet.
    Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S
    Tutaj są podłączone tylko 3 ogniwa baterii, jeszcze jest wszystko okej, wyniki się zgadzają.

    Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S
    Tutaj podłączone 4 ogniwa pakietu, pierwszy pomiar, mimo, że wcześniej był poprawny teraz się wykrzaczył.

    Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S
    Podłączone 5 ogniw

    Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S
    Podłączone wszystkie ogniwa, zasilanie z zewnętrznego zasilacza.

    Pomiar napięcia LM324 Li-Ion 6S
    Podłączone wszystkie ogniwa, zasilanie z badanych ogniw.

    W załączniku cały schemat, mojej ładowareczki.
    Nie mam pojęcia co może być nie tak, a trzeba było mierzyć do masy a nie się bawić w wpinanie opa pomiędzy bieguny baterii...
    Ładowareczka hobbystyczna, jak będzie działać to wstawię na portal z dokładnym opisem,płytką, i schematami, może komuś się przyda.

    Pozdrawiam.

    0 3
  • Pomocny post
    #2 10 Cze 2017 15:11
    krzysiek_krm
    Poziom 34  

    Witam,
    jeżeli (zgodnie z pierwszym rysunkiem) zasilasz wzmacniacze operacyjne napięciem 5 V, na "wyższych" ogniwach masz zbyt duże napięcie wejściowe (albo za małe napięcie zasilania).

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #3 10 Cze 2017 15:22
    tos18
    Poziom 37  

    Wygląda na to że wychodzisz poza zakres pracy wzmacniaczy. Napięcie wspólne górnych sekcji jest wyższe niż napięcie zasilania wzmacniaczy. Odłącz procesor zasil wzmacniacze napięciem +24V (LM324 wytrzymuje do 30V) i sprawdź miernikiem co wyszło.

    0
  • #4 10 Cze 2017 23:54
    T-play
    Poziom 14  

    Wystarczyło 12V, zasilam przez stabilizator 7812, jest okej, ale teraz znalazłem inne problemy i jak na razie mam dosyć.

    Dziękuję za pomoc

    0