Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uziom w studzience po wodomierzu?

tomek8tomek 10 Cze 2017 23:38 1863 17
  • #1 10 Cze 2017 23:38
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Witam,

    Posiadam starą studzienke po wodomierzu, która znajduje się pod podłogą byłej spiżarni. Nad nią znajduje się wejście prądu do domu.
    Niestety nie ma przewodu ochronnego. Chciałabym przed pozbyciem się tej studzienki wbić szpilke uziomowa(zestawy dostępne są na allegro) i podłączyć przewód ochronny i ewentualnie jeszcze ochronnik przepięć. W jest w niej czarna ziemia a na ok. 1,3m. mamy wody gruntowe. Nie posiadam miernika rezystancji tylko zwykłe.
    Czy da to radę? Myślałem o pretach zbrojeniowych lub gwintowanych ocynk, ale jednak gotowy...
    Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

    0 17
  • #2 11 Cze 2017 08:25
    kokapetyl
    Poziom 43  

    Posiada kolega uprawnienia do ingerencji w układ zasilania budynku ?
    Tym powinien się zająć specjalista i on może ocenić, jak wykonać i przede wszystkim czy jest to możliwe.
    Kolega nawet nie raczył, podać istotnych informacji o rodzaju przyłącza.

    0
  • #3 13 Cze 2017 19:53
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Chce to wykorzystać do przewodu ochronnego i ogranicznika przepięć...
    Obecna instalacja i przyłącze nie posiada przewodu ochronnego.

    0
  • #4 13 Cze 2017 20:11
    Rezystor240
    Poziom 36  

    Masz wiedzę i przyrządy, aby wykonać odpowiedni pomiar?
    Jeśli nie, musisz zatrudnić elektryka.

    0
  • #5 13 Cze 2017 20:15
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    tomek8tomek napisał:
    Chce to wykorzystać do przewodu ochronnego i ogranicznika przepięć...

    Znaczy się co i w jakim celu chce kolega osiągnąć?
    Wykonać uziom i za jego pomocą uziemić szynę PE (ochronną)?
    Czy "stworzyć" z jego udziałem szynę PE a tym samym "dodać" przewód ochronny? (jak w układzie sieci TT).

    Potrzebujemy więcej informacji aby rozeznać się w temacie.

    0
  • #6 13 Cze 2017 20:31
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Wykonać uziom i podłączyć pod niego przewód ochronny, ewentualnie ochronnik przepięć.
    Pojawiła się opcja wykorzystania studzienki przed zasypaniem ponieważ znajduje się pod ścianą z bezpiecznikami.
    Z słupa zasilany jest 1 dom, a ja pod 1 dom przewodem w ziemi.

    0
  • #7 13 Cze 2017 20:37
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    tomek8tomek napisał:
    Wykonać uziom i podłączyć pod niego przewód ochronny, ewentualnie ochronnik przepięć.
    Pojawiła się opcja wykorzystania studzienki przed zasypaniem ponieważ znajduje się pod ścianą z bezpiecznikami.
    Z słupa zasilany jest 1 dom, a ja pod 1 dom przewodem w ziemi.

    To są dane które już znamy.

    Napisałeś:
    tomek8tomek napisał:
    Niestety nie ma przewodu ochronnego.

    tomek8tomek napisał:
    Wykonać uziom i podłączyć pod niego przewód ochronny

    Więc które? Masz przewód ochronny albo go nie masz.

    Kolejna sprawa, jaki układ sieciowy? TN czy TT?
    Dalej, co jest środkiem ochrony przeciwporażeniowej obecnie?
    Jak będzie wyglądał po "modernizacji" czyli wbiciu tego uziomu?

    0
  • #8 13 Cze 2017 20:44
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Obecnie przewód ochronny jest podłączony pod N... i są tzw. Eski.
    Chcę założyć roznicowki, uziom do przewódu ochronnego i chciałbym ochronniki B+C

    0
  • #9 13 Cze 2017 21:13
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Nie dogadamy się....
    Uzewnętrznij się trochę i napisz coś WIĘCEJ o instalacji.
    Masz instalację dwużyłową czy trzyżyłową? (ile żył jest w przewodzie, np. do gniazdek)
    Planujesz ją wymienić ? Czy już była wymieniana?
    Jaki jest układ sieciowy zgodnie z warunkami przyłączenia (umowa z zakładem energetycznym) - TN czy TT?
    Narysuj nam jakiś schemat poglądowy.

    0
  • #10 13 Cze 2017 21:22
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Spokojnie :) do każdego gniazdka oddzielnie 2,5, do światła 1,5.
    Każde gniazdo ma swój bezpiecznik 16B i na warsztat 16C.
    Światło 10.
    Z sieci jest 3 fazowa z przewodem N. Nowe trafo, nowa siec napowietrzna linka.
    Na pion dom 1-25C, na wejściu do domu 2- 20C.
    Za 20C chciałbym ochronniki przepięć, następnie roznicowke 40A 30mA i przejście na bezpieczniki w/w

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ps. Wszystkie przewody są nowe.

    0
  • #11 13 Cze 2017 21:57
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    tomek8tomek napisał:
    Ps. Wszystkie przewody są nowe.

    Ale czy trzyżyłowe..... litości :D :D :D Nowe nie oznacza, że mają trzy żyły.
    Rozumiem, że nowe 3x2,5 i 3x1,5.

    Ok.

    Teraz układ sieci, bez niego nie ruszymy dalej.
    Sieć 3 fazowa z N czy z PEN (TT czy TN)?
    Wydaje mi się, że tego sam nie wiesz, a to jest najważniejszy punkt tej "imprezy".

    0
  • #12 13 Cze 2017 22:20
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Pytałem PGE o wymianę przewodów na izolowane i typ sieci po modernizacji cytuję:
    "Witam.

    Przewód ochronny PE, podłącza się bezpośrednio do uziemienia, które każdy odbiorca musi wykonać we własnym zakresie.

    Wartość uziemienia nie powinna przekraczać 30Ω.

    Pozdrawiam."

    Czyli raczej N.
    Oczywiście, że 3x2,5 które poprzedni właściciel zostawił ochronne nie podłączone wcale...

    Ps. Mam SEP obsługę i szkołę w czasach, w których nikt nie marzył o ochronnikach i uziomach wbijanych. Nie pracuje przy tym wcale i znawcy nie będę z siebie robił. Dlatego pytam czy ma sens ta zabawa. Niby mógłbym ochronny do N przed roznicowka podłączyć. Ale o ochronnikach mogę zapomnieć...
    Na słupach podobno są ochronnki A.

    0
  • Pomocny post
    #13 13 Cze 2017 22:23
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Z tego tekstu nie wynika układ sieciowy, przynajmniej wprost.
    Dla świętego spokoju sprawdź w warunkach.
    Jak się potwierdzi TT, to się "nawbijasz" ;) i RCD (a najlepiej dwa kaskadowo) będzie obowiązkowo.

    0
  • #14 13 Cze 2017 22:27
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    Ochronniki B+C jaki by układ nie był musi być uziom ?

    0
  • Pomocny post
    #15 13 Cze 2017 22:38
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Uziom dla układu TT jest bezwzględnie obowiązkowy. Z tego uziomu "wyciągasz" przewód PE.
    W układzie TN uziom też powinien być, ale już z niego nie powstaje PE.

    Z tego co się wczytałem, w twoim układzie N robi za PEN - PE wywodzi się z N. Więc albo potwierdzisz układ TT i rozpinasz ten mostek przełączając swoje PE na uziom, albo...
    potwierdzasz TN i wydzielasz sobie PE z PEN.

    W układzie TT RCD jest generalnie jedynym środkiem gwarantującym SWZ. Stąd ta "kaskada".
    W układzie TN już tak nie jest i RCD jest wymagany tylko w niektórych obwodach (łazienka, gniazdka ogólne, itd.).

    Co do ochronnika, to w przypadku linii napowietrznej, sugeruję typ 1+2 (wcześniej zwane B+C) ale.... zależnie od producenta osprzętu.....

    0
  • #17 13 Cze 2017 22:54
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    tomek8tomek napisał:
    Tylko z wydzielonego PEN, ochronnika do PE nie mogę prawda?

    Nie rozumiem tego stwierdzenia.
    Jak masz PEN (TN), to ten ochronnik łączysz z szyna PEN/PE a szynę dodatkowo uziemiasz.
    Jak masz PE (TT) to tylko do PE, który de facto i tak jest uziemiony ;)

    0
  • #18 13 Cze 2017 23:01
    tomek8tomek
    Poziom 4  

    A taki uziom wbijany jest coś wart ? Czy lepiej pomyśleć nad bednarka?

    0