Witajcie po przerwie.
Jako, że długi czas ostatnio pauzowałem z konceptami, każdy kolejny staram się dopieszczać do granic możliwości.
Dziś przyszło mi podzielić się z Wami kolejną moją zabawką, czyli następnym sliderem do pracy w trybie makro. Ponownie, jak w poprzednich konstrukcjach wykorzystałem silnik krokowy. Różnicę widać na pierwszy rzut oka - zrezygnowałem z paska. Zamiast niego dałem śrubę TR8x8 oraz dedykowaną nakrętkę z kasacją luzu. Możliwości są podobne, jednak przełożenie śruby powoduje, że wózek swobodnie wędruje w pionie nawet z cięższym sprzętem.
Parę zdjęć:
Jak widać na fotkach - mocno użyłem komponentów OpenBuilds. Obudowę sterownika, nóżki i blok silnika wydrukowałem lub wyfrezowałem.
Kilka słów o sterowaniu. Wewnątrz tego małego pudełka, które kryje się pod profilem, zamknąłem arduino, 2 akumulatory 18650 oraz sterownik krokowca. Nie ma tego dużo, a oprogramowanie chętnym udostępnię (wykorzystuję bibliotekę accelstepper). Z ciekawostek które zaimplementowałem są:
- płynne przyśpieszenie i spowalnianie
- po włączeniu zasilania sterownik "uczy się" miejsc w których zastanie krańcówki - po jednym odbiciu już ich nie dotyka
- testowanie napięcia akumulatora i zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem
- możliwość ograniczenia zakresu pracy (np. do 3cm - co w trybie macro to i tak dużo) poprzez kliknięcie krańcówki
Filmy z pracy urządzonka:
Powyżej zabawa z telefonem i ledowym oświetleniem. Widać niestety, że LG G4 ma ois. Obraz lekko potrafi pływać. Jednak przy takim zbliżeniu - zoom cyfrowy x2,5 - jest znośnie. Film jest surowym, nieobrobionym materiałem.
Xiaomi Yi i nieśmiertelna żyrafa na tle popylających chmur. Te 6 sekund robi wrażenie.
Zdjęć z wnętrza sterownika nie mam, a nie chce mi się tego już rozbierać. Chętnym udostępnię kod do arduino oraz projekt w sketchupie. Uwagi i pomysły zawsze mile widziane.
Fajne? Ranking DIY