Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Simson duo - Ladowanie 2V z włączonymi światłami, bez 12V a instalacja 6V

nelro 11 Jun 2017 09:08 1371 3
Suntrack
    nelro
    Level 11  
    Cześć.
    Mam pytanie, co mogło się popsuć albo mogło zostać źle podłączone ze gdy włączę światła moim Simsonie duo to napięcie ładowania spada do 2V a gdy światła są wyłączone to miernik pokazuje nawet do 12V?
    Wymieniłem stacyjkę i prostownik z selenowego na diodowy. Z tym prostownikiem kombinowałem trochę jak to podłączyć bo bez tego nie działały kierunki ani światła ani wycieraczka. Czy możne to być wynik jakiegoś zwarcia gdzieś? I gdzie go ewentualnie szukać?
    Bez akumulatora światła nie działają, podłączę akumulator to on pada, włączę miernik w układ zamiast akumulatora mierząc napięcie to światła zaczynają działać...
  • Suntrack
    michalek1988
    Level 25  
    Oczyść klemy, sprawdzałeś czy akumulator się nie zużył?
  • Suntrack
    Krzys55
    Level 27  
    Sprawdź według schematu. Nie wiem czy to właściwy ale możesz spróbować. Simson duo - Ladowanie 2V z włączonymi światłami, bez 12V a instalacja 6V Simson duo - Ladowanie 2V z włączonymi światłami, bez 12V a instalacja 6V
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Coś masz źle podłączone.
    Światło przednie jest zasilane z alternatora.
    Światła pozycyjne są zasilane z akumulatora. Ładowanie jest z cewki bezmasowej, przez mostek selenowy i pozbawione żadnego regulatora. Niestety to ma jedną wadę, ponieważ wydajność cewki ładowania jest zbyt mała aby pociągnąć wszystkie żarówki pozycyjne (4x 5W) plus jeszcze dodatkowe odbiorniki. Trzeba pamiętać że w tamtych czasach nie było obowiązku jazdy z włączonymi światłami.