Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Samsung WW60J4263HW - szuranie/tarcie bębna (serwis twierdzi, że jest ok)

Farshu 11 Jun 2017 12:50 8424 4
    Farshu
    Level 2  
    Dzień dobry,

Od ok. miesiąca mam nową pralkę: Samsung WW60J4263HW EcoBubble 6 kg. Niestety po ok. 2-3 tygodniach podczas wolnych i średnich obrotów bębna pojawił się specyficzny dźwięk "obcierania", "szurania", który czasami nie jest nawet jednostajny.

Dla pełnej jasności:

- pralka ma usunięte wszystkie blokady transportowe
    - pralka jest wystabilizowana i stoi na równych kafelkach
    - pralka miała przeprowadzoną kalibrację bębna
    - do pralki wezwałem serwis Samsunga - serwisant stwierdził, że "tak pralki Samsunga działają - tak ma być i nic nie poradzi" oraz "konstrukcja tych pralek nie pozwala by coś dostało się między fartuch a bęben" i po wizycie serwisanta (btw. bardzo miłego)
    - sprawdziłem kilka pralek Samsunga od moich znajomych (2 i 3 letnie) - żadna nie wydaje takich odgłosów, nawet przy poruszaniu bębnem na sucho (w każdym przypadku bęben porusza się bardzo cicho i bez większego oporu).

Czy to jest normalne i rzeczywiście mam się przyzwyczaić do tego odgłosu? Czy jednak coś jest nie tak?
    Z góry dziękuję za pomoc i sugestie :)

Dodano po 11 [minuty]:

Poniżej wklejam linki do filmów na YT, gdzie nagrałem filmy, na których można usłyszyć "szuranie":

- Poruszanie bębnem na sucho (wyłączona pralka): https://filmy.elektroda.pl/36_1497177339.mp4
    - Bęben kręcący się podczas prania: https://filmy.elektroda.pl/54_1497177440.mp4
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Z mojej strony to tylko hipoteza.
    Wydaje mi się że z powodu wadliwego montażu uszczelniacza lub sam uszczelniacz był wadliwy, doszło do przedostania się wody na wewnętrzne łożysko i stąd ten dźwięk.
    Trzeba by zdjąć pasek z koła pasowego i pokręcić bębnem w celu weryfikacji.
    Farshu
    Level 2  
    Kenworth 18 wrote:
    Z mojej strony to tylko hipoteza.
    Wydaje mi się że z powodu wadliwego montażu uszczelniacza lub sam uszczelniacz był wadliwy, doszło do przedostania się wody na wewnętrzne łożysko i stąd ten dźwięk.
    Trzeba by zdjąć pasek z koła pasowego i pokręcić bębnem w celu weryfikacji.

Niezrozumiałe dla mnie jest to, że facet z serwisu może powiedzieć: "taka natura pralek z Samsunga, one tak głośną chodzą i jeśli coś wymienię i to się dotrze to będzie z kilka dni to samo; to w niczym nie przeszkadza i nie musi się Pan o nic obawiać"
    Nosz k...
    son78
    Level 10  
    Tak to ona na pewno nie powinna chodzić. Ewidentnie coś obciera. Niekoniecznie bęben o fartuch. Jak w bebnie jest woda to obcieranie o fartuch daje inne efekty dźwiękowe.
    Według danych producenta hałas podczas prania w tej pralce powinien wynosić 61 dB. Ciekawe ile dB. jest w tym egzemplarzu podczas prania.
    Ja bym z ciekawości zmierzył choćby aplikacja na telefon z andriodem. Wiem ze to żadne profesjonalne urządzenie pomiarowe ale będzie jakiś punkt zaczepienia żeby zareklamować towar z powodu niezgodności z specyfikacją.
    lglos1
    Level 1  
    Wydaje mi się, że nie został usunięty styropian spod bębna.