Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie dwóch routerów

koki312 11 Cze 2017 12:51 681 10
  • #1 11 Cze 2017 12:51
    koki312
    Poziom 9  

    Witam
    Sytuacja przedstawia się tak. W domu mam Lte z Orange poprzez router ZTE MF283+. Niestety są problemy z zasięgiem. Nadajnik znajduje się w odległości około 4 km i nadaje na pasmie 800. Planuję zakupić antenę zewnętrzną i zamontować na dachu. Router powędruje na strych. Niestety ponieważ budynek ma kilka kondygnacji to komputery w domu są poza zasięgiem sieci Wifi, jeśli router jest na strychu. Mam też drugi nieużywany już router AXESSTEL MV610R. Wymyśliłem więc że kablem sieciowym połączę te dwa routery. MF283+ będzie na strychu, a MV610R będzie w mieszkaniu, i z nim się będą łączyły wszystkie urządzenia poprzez sieć wifi. Zrobiłem testy i niestety nie potrafię wprowadzić tego w życie. Pierwszy problem mam z MF283+. Wchodzę w ustawienia routera i zmieniam tryb pracy z bezprzewodowego na przewodowy. Po tym jak się wyloguje, router przestaje odpowiadać i nie można się już z nim połączyć, żeby coś zmienić w ustawieniach. Pomaga tylko reset ustawień. Niezrażony tym postanowiłem sprawdzić, czy mimo trybu pracy bezprzewodowego, da się to jakoś uruchomić. Tak więc w ustawieniach MV610R po kolei:
    - ustawiam IP na 192.168.0.100 (w MF283+ zakres ustawiony jest od 0.100 do 0.200)
    - wyłączam DHCP
    - konfiguruję wifi
    Podpinam kabel LAN do pierwszych gniazd LAN w obydwu routerach i restartuję MV610R.
    Urządzenia w domu łączą się z nową siecią wifi ale nie mają dostępu do internetu. Jeśli podepnę jakiś komputer do MV610R poprzez kabel LAN to na tym komputerze jest dostęp do internetu.
    Mam prośbę o doradzenie mi jak skonfigurować routery żeby działały w sposób, który sobie wymyśliłem a jeśli nie da się tego zrobić, to jakieś alternatywne rozwiązanie (np. zakup access pointa).

    0 10
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 11 Cze 2017 12:56
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    Tego ZTE ustaw tak żeby wszystko działało jak zawsze.
    w MV610R wyłącz DHCP i ustaw LANIP na 192.168.0.201
    zapisz ustawienia, zrestartuj i połącz kablem LAN1-LAN1

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 11 Cze 2017 14:29
    koki312
    Poziom 9  

    Dzięki za odpowiedź ale niestety dalej bez sukcesu.

    0
  • #4 11 Cze 2017 14:42
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    Wrzuć tutaj wynik z polecenia IPCONFIG/ALL kiedy jesteś podłączony kablem do ZTE i działa internet oraz przy podłączeniu kablowo do MV610R

    0
  • #5 11 Cze 2017 15:17
    koki312
    Poziom 9  

    W obydwu przypadkach wygląda to tak
    Karta Ethernet Połączenie lokalne:
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

    0
  • #6 11 Cze 2017 15:19
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    koki312 napisał:
    - ustawiam IP na 192.168.0.100 (w MF283+ zakres ustawiony jest od 0.100 do 0.200)
    Skoro router sam zajmuje adres 192.168.0.100, to powinien przydzielać od 101. Przydzieli pecetowi .100 i będą mieć taki sam adres??? Albo, jak wyżej, IP routera na 192.168.0.201. To się nie może pokrywać.

    0
  • #7 11 Cze 2017 16:14
    koki312
    Poziom 9  

    Na tą chwilę wygląda to tak
    ZTE ma 192.168.0.1
    MF283+ ma ustawiony 192.168.0.201
    Komputer ma 192.168.0.100

    Edit
    przepraszam pomyliłem się, prawidłowe ustawienia
    ZTE ma 192.168.0.1
    MV610R ma ustawiony 192.168.0.201
    Komputer ma 192.168.0.100


    Przy łączeniu się przez wifi z ZTE mam
    Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.103
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

    Przy łączeniu się z MV610R mam
    Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.176.133
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . :

    Dodano po 41 [minuty]:

    Po podłączeniu kablem do ZTE komenda ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : #######
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Mieszany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit
    Ethernet NIC
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : ########
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 11 czerwca 2017 16:06:02
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 12 czerwca 2017 16:06:02

    Karta Ethernet Połączenie lokalne 3:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth Personal Area Network
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : #####


    Po podłączeniu kablem do MV610R komenda ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : #######
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Mieszany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit
    Ethernet NIC
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : #######
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 11 czerwca 2017 16:06:02
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 12 czerwca 2017 16:06:02

    Karta Ethernet Połączenie lokalne 3:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth Personal Area Network
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : ######

    0
  • #8 11 Cze 2017 18:33
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    koki312 napisał:
    Przy łączeniu się z MV610R mam
    Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.176.133
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . :
    Ten router ma nadal swoje połączenie z internetem (chyba w trybie bridge) i komputer dostaje z niego adres publiczny. Nie da się tak na dwa fronty działać.

    0
  • #9 11 Cze 2017 21:58
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    jprzedworski napisał:
    en router ma nadal swoje połączenie z internetem (chyba w trybie bridge) i komputer dostaje z niego adres publiczny.

    Ten adres to nie jest adres publiczny itp. To jest IP nadany z APIPA.

    To wygląda na problem z MV610R który z jakiegoś powodu nie łączy interfejsu LAN z WLAN ( może firewall).
    Jak widać po kablu komputer dostał adresy jak miał. Pytanie tylko czy to działało czy tylko zostały mu adresy z poprzedniej dzierżawy?

    0
  • #10 11 Cze 2017 23:33
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    Heinzek napisał:
    To jest IP nadany z APIPA
    Rzeczywiście, sorry! Źle się przyjrzałem.

    0
  • #11 15 Cze 2017 19:40
    koki312
    Poziom 9  

    Trochę powalczyłem z routerem ale nic nie udało mi się osiągnąć. Zaktualizowałem również oprogramowanie.
    @jprzedworski
    Zrobiłem test i wyszło mi, że adres przypisany jest na nowo. Nie jest to adres z poprzedniej dzierżawy.
    Tak to wygląda w routerze. Jak rozumiem problemem jest to, że nie ma adresu wlan?
    Połączenie dwóch routerów

    0