Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nożyce stołowe do blachy Elna, ostrzenie i regulacja noży.

supchem 11 Jun 2017 20:13 3564 2
  • #1
    supchem
    Level 21  
    Witam,
    zakupiłem niedawno nożyce do blachy takie jak na zdjęciach. Mam pytanie w jaki sposób poprawnie naostrzyć i wyregulować noże? Powinny się dotykać czy być między nimi jakaś przerwa? Posiadam w domu szlifierkę stacjonarną dwutarczową, czy da radę na niej zaostrzyć te noże czy raczej potrzebna jest taka do płaszczyzn?
    Poszukuję też zapasowych noży do tego, ktoś na allegro sprzedaje ale są trochę inne, u mnie są przykręcane śrubą M10. Czy posiada może ktoś takie noże lub wie gdzie dokupię? A może jakaś firma je dorobi?
    Pozdrawiam Nożyce stołowe do blachy Elna, ostrzenie i regulacja noży. Nożyce stołowe do blachy Elna, ostrzenie i regulacja noży. Nożyce stołowe do blachy Elna, ostrzenie i regulacja noży. Nożyce stołowe do blachy Elna, ostrzenie i regulacja noży. Nożyce stołowe do blachy Elna, ostrzenie i regulacja noży.
  • #2
    Plumpi
    Heating systems specialist
    Noże powinno się ostrzyć tak, żeby krawędzie tnące do siebie przylegały.
    Jak zrobisz luz między tymi krawędziami to nożyce będą miały tendencję do zawijania i gięcia cieńszych blach.

    Czasami nie próbuj ostrzyć tych noży na normalnej szlifierce stołowej ani też szlifierką kątową, bo zniszczysz noże. Do ostrzenia noży używa się tylko i wyłącznie szlifierek wolnoobrotowych, w których kamień obraca się wolno. Przy dużych obrotach krawędzie tnące się nagrzewają, a następnie rozhartowują.

    Niektóre szlifierki kątowe mają dodatkową przekładnię i kamień do ostrzenia noży i nożyczek. Jak dysponujesz taką szlifierką to OK. Moczysz kamień wodą i ostrzysz pod kątem krawędź noża. Powierzchni przylegających do siebie nie szlifujesz. Jeżeli jest skorodowana to tylko i wyłącznie na dużym, płaskim kamieniu ręcznie.
  • #3
    supchem
    Level 21  
    Plumpi wrote:
    Czasami nie próbuj ostrzyć tych noży na normalnej szlifierce stołowej ani też szlifierką kątową, bo zniszczysz noże. Do ostrzenia noży używa się tylko i wyłącznie szlifierek wolnoobrotowych, w których kamień obraca się wolno. Przy dużych obrotach krawędzie tnące się nagrzewają, a następnie rozhartowują.

    Mam szlifierkę w chłodzeniem wodnym, kamień cały czas polewany jest wodą i materiał prawie w ogóle się nie nagrzewa. Nada się?
    Z jakiej stali wykonane są takie noże?