Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Głośnik przenośny z mp3 SU-06 - cicho gra

samuray76 12 Cze 2017 22:07 1164 12
  • #1 12 Cze 2017 22:07
    samuray76
    Poziom 3  

    Witam,
    leży u mnie zepsuty głośnik SU-06, który na prawdę świetnie się sprawdzał na wakacyjnych wyjazdach. Niestety coś się stało i teraz gra bardzo cicho. Niestety
    nie można go już kupić, bo w tej cenie to nie opłacałoby się go naprawiać, więc nie mam wyjścia.
    To jest chyba wzmacniacz CKE2009 AMP PCB i dwa układy CECL2009:
    Głośnik przenośny z mp3 SU-06 - cicho gra Głośnik przenośny z mp3 SU-06 - cicho gra

    A tutaj płyta sterująca SU-10 PCB 2012-02-08:
    Głośnik przenośny z mp3 SU-06 - cicho gra

    Grają obydwa głośniki (cicho) i słychać jakieś "cykanie" i szum, którego wcześniej chyba nie było, więc chyba nie końcówki mocy, bo rozumiem, że są dwie CECL2009...

    Teraz podłączyłem dźwięk do gniazda JACK i jeden głośnik gra normalnie, tzn. bardzo głośno jak kiedyś ;-) a drugi cicho jak z radia :-(
    więc może jednak jedna końcówka mocy ?!

    Pzdr.

    0 12
  • #2 12 Cze 2017 22:29
    kassans
    Poziom 31  

    Możliwe że to właśnie końcówka mocy. Na początku sprawdź potencjometr głośności.

    0
  • #3 12 Cze 2017 22:59
    samuray76
    Poziom 3  

    Potencjometr działa.

    0
  • #4 12 Cze 2017 23:02
    kassans
    Poziom 31  

    Działa to znaczy pomierzony multimetrem ? Czy jak z Auxa puścisz muzykę to jest to samo ? Jeśli tak to szukaj noty katalogowej i podłącz się sygnałem prosto pod końcówki czyli CECL2009.

    0
  • #5 16 Cze 2017 20:09
    samuray76
    Poziom 3  

    Multimetrem nie mierzyłem, ale jest taka sytuacja, że przy sygnale z zewnątrz (AUX-IN) na jednym kanale jest wszystko ok i jeden głośnik działa normalnie, regulacja potencjometrem też.
    Wklejam notę katalogową, niestety nic nie rozumiem :-(
    Głośnik przenośny z mp3 SU-06 - cicho gra Głośnik przenośny z mp3 SU-06 - cicho gra

    0
  • #6 16 Cze 2017 23:03
    juniorK123
    Poziom 17  

    W necie katalogowej wszystko masz na schemacie narysowane noga 3 i 4 wejścia. 8 i 5 wyjścia. Jedną końcówkę masz sprawna porównaj. Sprawdź zasilanie tej nie działającej końcówki, jeśli ok należało by sprawdzić czy sygnał dochodzi do wejść koncowki.

    0
  • #7 17 Cze 2017 09:53
    samuray76
    Poziom 3  

    Nóżki 2-3 są połączone (pomijam plus/minus) :

    PIN DC-Aux DC-mp3
    1-3 1,94 V to samo
    1-4 1,94 V
    1-5 1,94 V
    1-6 3,88 V
    1-8 1,94 V
    3-4 0,00 V
    3-6 1,94 V
    3-7 1,94 V
    4-5 0,00 V
    4-6 1,94 V
    4-7 1,94 V
    4-8 0,01 V
    5-7 1,94 V
    5-8 0,00 V
    6-7 3,88 V
    6-8 1,94 V
    7-8 1,94 V

    na obu układach jest tak samo :-(

    0
  • #8 17 Cze 2017 12:44
    juniorK123
    Poziom 17  

    Nie jest to samo i źle mierzysz. Słuchawka przez kondensator i szukaj gdzie ginie sygnał, chyba że masz znajomego z oscyloskopem niech sprawdzi czy dochodzi sygnał pomiędzy piny3-4

    0
  • #9 17 Cze 2017 13:41
    samuray76
    Poziom 3  

    Nie bardzo rozumiem pojęcia "słuchawka przez kondensator", a żadnego elektronika nie znam :-(

    Jakieś nieduże napięcie się pojawia na 3-4, ale to jak ustawię miernik na 2000mV,
    to mam 3mV (głośnik gra normalnie z AUX IN) i 2mV (głośnik cichy z mp3) na sprawnym układzie i 6-7mV na zepsutym (tam gdzie głośnik zawsze cicho gra).

    0
  • #10 17 Cze 2017 13:51
    juniorK123
    Poziom 17  

    Nie jesteś w stanie zmierzyć sygnału na wejsciu końcówki multimetrem, potrzebny jest oscyloskop. Co do słuchawki poszukaj na forum było bardzo wiele razy mogę podpowiedzieć że jedna strona słuchawki do masy druga przez kondensator 220uF szukasz gdzie zanika sygnał.

    0
  • #11 17 Cze 2017 14:01
    samuray76
    Poziom 3  

    Ok, dzięki ! Szukam dalej...

    Wziąłem głośniczek ze słuchawki dousznej i wpiąłem kondensator 1000uF oraz rezystor regulowany 10 kOhm, bo niestety nie mam niczego innego pod ręką. Rozumiem chyba tą metodę, ale ponieważ mam złe podzespoły to u mnie słuchawka trzeszczy przez chwilę tylko.

    W praktyce:
    łączenie z pinami 3-4 słuchawka cisza, w głośniku trzask
    łączenie z pinami 1-5-6-7-8 słuchawka trzeszczy, w głośniku cisza

    PS1. Skąd wziąć taki głośnik wysokoomowy, czy ze starych wojskowych słuchawek 1600 Ohm będą ok ?
    PS2. W sprzedaży nie ma już takich głośników, tylko SU-05 bez radia (jakieś 39zł), chyba kupię i porównam co jest nie tak, a może i wymienię płytkę zasilacza, bo powinna być identyczna.

    0
  • #12 29 Cze 2017 14:37
    samuray76
    Poziom 3  

    Skonstruowałem sondę na bazie słuchawek wojskowych wysokoomowych z przełączanym kondensatorem 1uF albo 220uF (ten ostatni elektrolityczny).

    Na obydwu układach CECL2009 to samo, na pinach 5-8 słychać delikatny dźwięk w słuchawkach, ale i w głośnikach też tak było, więc tutaj tylko tyle sprawdziłem, że słuchawki działają. Natomiast na wejściach 3-4 nic nie słychać, może słuchawki mają za duży opór, razem 3kOhm ?
    To jest sygnał przed wzmocnieniem, więc słaby, więc może powinny być normalne słuchawki ?

    0
  • #13 02 Lip 2017 23:29
    samuray76
    Poziom 3  

    Sprawdziłem jeszcze na normalnej, tj zwykłej słuchawce dousznej.
    Obie końcówki mocy CECL2009 wyglądają jednak na sprawne, bo jest dźwięk z AUX taki jak trzeba. Niestety nie wiem dlaczego na PINach 3-4 nic nie słychać, skoro słychać na kablu JACK. Wydaje mi się, że winna jest gdzieś wcześniej, dźwięk dochodzi za słaby i zniekształcony do końcówek mocy.

    0