Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Grande Punto 2011 - Naprawa sterownika silnika, brak sygnału na 4 cewkę

jacusix 13 Jun 2017 11:07 7338 11
    jacusix
    Level 16  
    Dzień dobry.
    Z uwagi na to, że podobno to dość często spotykany problem postanowiłem zapytać. Może ktoś pomoże :) Sterownik o oznaczeniu IAW 5SF9.A2 ( kupiony dawca IAW 5SF3.M1 )

Samochód Fiat Grande Punto 2011 r 1.4 +LPG. Sterownik silnika nie daje sygnału na cewkę idącą do 4 świecy (pierwsza z prawej). Oglądając sterownik:
    Fiat Grande Punto 2011 - Naprawa sterownika silnika, brak sygnału na 4 cewkę Fiat Grande Punto 2011 - Naprawa sterownika silnika, brak sygnału na 4 cewkę Fiat Grande Punto 2011 - Naprawa sterownika silnika, brak sygnału na 4 cewkę

można zobaczyć 4 obok siebie regulatory napięcia o oznaczeniu st mar vb525sp. Jak domyślam się każdy regulator napięcia jest pod osobną cewkę. I tyle jestem w stanie na ten czas wywnioskować. Ktoś, kto siedzi w temacie na pewno wie gdzie szukać usterki. Gdyby ktoś był w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    sk700
    Level 31  
    Witaj
    W dobrą stronę idziesz.
    To nie są wcale regulatory napięcia tylko drivery cewek.
    Nie robiłem jeszcze tego w superkropku ale w pandach nagminnie właśnie one padają.
    Musisz ustalić który driver odpowiada za tą konkretną cewkę. Albo po schemacie dojdziesz do którego pinu złącza jest podlaczona albo na odpiętym akumulatorze podepnij komputer do auta i sprawdź omomierzem do którego drivera jest przejscie z przewodu sterującego tą konkretną cewką.
    Jak ustalisz który to najlepszym wyjściem będzie podmiana elementu.
    EDIT
    Wyjście na cewkę to te duże płytki pod tymi elementami.
    jacusix
    Level 16  
    Faktycznie tak jest jak opisałeś :) Znalazłem pin 1 (opisany w gnieździe) z cewki 4 świecy i łączy się on ze spodnią częścią skrajnego układu. Teraz tylko muszę dostać inny sterownik, przylutować układ i poinformuję o rezultacie :)
    Fiat Grande Punto 2011 - Naprawa sterownika silnika, brak sygnału na 4 cewkę
    sk700
    Level 31  
    Jak już masz rozebrany sterownik to zrób dokładne zdjęcia i przepisz numery z naklejki (bo wyszukiwarka nie indeksuje napisów na zdjęciach) - może się przydać osobie której się spali jakiś element i będzie poszukiwała jego wartości :)
    jacusix
    Level 16  
    Kupiłem drugi sterownik... wraz ze stacyjką i czymś tam jeszcze... Inaczej nie chcieli mi tego sprzedać bo to komplet i tylko tak sprzedają. Ale z uwagi na to, ze zapłaciłem za komplet 120 zł a na alledrogo kosztuje 200 + wysyłka to i tak nie było źle... W tym sterowniki układ miał oznaczenie vb325sp. Także sterownik teraz działa i wiem, że układy o tych oznaczeniach można zamieniać. Czyli po kolei w sklepie sprzedali mi uszkodzone kable, które później wymienili na drugie. Z zakupionych świec jedna jest lub została uszkodzona, komputer uszkodzony, rozrząd źle ustawiony... Zdrowie mechaników...
    daras41
    Level 25  
    Można przerzucić układ ale łatwiej soft ;)
    sk700
    Level 31  
    daras41 wrote:
    Można przerzucić układ ale łatwiej soft

Ale trzeba mieć czym, pendrivem wsadzonym do radia tego przecież nie zrobi a jakby miał sprzęt to nie zadawałby takich pytań tylko sam wymienił sterownik i zapomniał o temacie :)
    jacusix
    Level 16  
    Chodzi Ci o soft czyli o immobilizer? Jakbym widział w której kości on jest i czy można go od tak przelutować to pewnie tak bym zrobił ale wszystko to wiedza a taką wiedzą nikt się podzielić nie chce :P
    daras41
    Level 25  
    Poszukaj elektronika w okolicy i Ci zrobi klona. Z lutowaniem to więcej bałaganu jak pożytku może być ;)
    Frost160
    Level 14  
    A jak "klona" w sensie przekopiuje ?
    sk700
    Level 31  
    Frost160 wrote:
    A jak "klona" w sensie przekopiuje ?

Tak, programatorem przerzuci zawartość ST bez fizycznej podmiany układu ale w przypadku gdy zestaw startowy jest dostępny i kosztuje 120zł to kompletnie bez sensu bo zawsze jest ryzyko uwalenia sterownika przy zabawach w programowanie... A nikt ze sprzętem i wiedzą pozwalającą postawić uwalony sterownik nie zrobi tego za 50zł. Amen.