Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitoring parkingu, pętli autobudowej i centrum przesiadkowego

yaro1 13 Jun 2017 16:10 618 2
Optex
    yaro1
    Level 11  
    Wpadł mi taki temat.

Obszar do monitoringu to dwa prostokątne tereny oddzielone jedynie linią kolejową.
    Długość każdego z terenów to około 330m. Szerokość około 30m. Czyli spore odległości.
    Znajdują się tam parkingi, zatoki "kiss and drive", 3 stanowiska linii autobusowych, ławki, budynki toalet itp.

Montaż kamer na słupach ozdobnych oświetlenia typu ROSA CUT LED (4m i 6m). Generalnie ma być ładnie i stylowo z elementami małej architektury itd.
    Dlatego pojawia się problem. Jaki przyjąć system kamerowy (?) aby elementy systemu (skrzynki słupowe VSS) nie szpeciły na tych słupach. Najlepiej jakby skrzynek nie było wcale. Na każdym z terenów mam do dyspozycji pomieszczenie. Czyli dwa węzły VSS. Niestety węzły nie są one umieszczone centralnie. Czyli do najdalszej kamery wychodzi jakieś 200-250m długości trasowej (!).

Skłaniam się do HD-TVI (1080p) ze względu na odległości z aktywnym, wieloportowym transformatorem wideo od strony każdego węzła VSS. Skrętka i 40V AC przesyłane do kamer. Przy kamerach tylko mały aktywny transformator wideo z regulacją napięcia do 12V DC. Taki mały transformator mogę ukryć w konstrukcji słupa oświetlenia. Wszystko "więcej" (więcej elementów) wymagałoby montażu skrzynek słupowych IP66 a to raczej odpada.
    Wiem, że HD-TVI po skrętce ma opinię raczej mało profesjonalnego rozwiązania ale co innego? Skrzynki i malowanie ich w kolorze RAL słupów??
    Zasilanie 230 AC do każdej kamery + włókna światłowodowe? ? Wychodzi wtedy skrzynka (skrzynia!) minimum 200x200x150 (WxSxG) jeśli myśli się jeszcze o przepięciówce, grzałkach, regulatorach, konwerterach, zasilaczach, tackach spawów itd.

Jakieś pomysły co do poprawności z tym HD-TVI ?? Może małe, aktywne szafy uliczne, dywersyfikacja struktury i jednak Ethernet po skrętce z PoE?? Już lepsze to niż skrzynki na tych ozdobnych słupach.....

Proszę o opinie.
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Budżet? Turbo HD nie jest złym rozwiązaniem, słupy posiadają otwory rewizyjne?
    wexors
    Level 19  
    Moje pytanie jest takie czemu chcesz użyc skrętki ? Na większysch odległosciach lepiej sie sprawdza przewód koncentryczny. Kamery IP też by nie były złym pomysłem tylko musiałbyś co kilkadziesiąt metrów "podbijać" sygnał więc potrzebowałbys miejsca na kolejne reapetery i zasilacze.
    I kolejne pytanie czy nie rozwazałeś tego aby zasilenia do kamer położyć na 230V i dopiero przy słupie redukować to do tych 12V DC , miałbyś większy wybór w zasilaczach które byłyby na tyle małe gabarytowo że bez problemów byś je schował podstawie słupa.