Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCIM Europe 2019
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

Regulator na triaku z układem U2008B - brak pełnej regulacji.

jacekczel 15 Cze 2017 00:39 2100 6
  • Regulator na triaku z układem U2008B - brak pełnej regulacji.

    #1
    Poziom 9  

    Zbudowałem ściemniacz na układzie jak w temacie odwzorowanie AVT ar132 lecz mogę tylko regulować 0V do ok 140V później napięcie skacze i już nie reaguje na potencjometr. Ponowne włączenie zasilania i przekręcenie potencjometru na 0 od nowa jest regulacja jak wcześniej. Proszę o poradę czego może być to powód? Źle jest wysterowany triak?

    0 6
  • #2
    Poziom 21  

    Witam.

    Objawy podobne do pomylenia anod triaka. Jest on rzecz jasna elementem dwukierunkowym, ale z drugiej strony jest istotne jak anody będą wpięte (i bramka wysterowywana). Proponuję najpierw tym kierunkiem podążyć.

    Dodano po 2 [minuty]:

    140V uzyskujesz przy maksymalnym odkręceniu potencjometru?

    Dodano po 39 [sekundy]:

    I jeszcze, czy wzorowałeś się jakimś schematem?

    0
  • #3
    Poziom 9  

    Potencjometr da się przekręcić tylko do połowu później wpada w dziwną dziurę. Regulacja jest płynna od 0 do ok 140V jak wpadnie w przesterowanie nic nie działa aż do ponownego skręceni potencjometru i wyłączenia zasilania. Tak według schematu : Regulator na triaku z układem U2008B - brak pełnej regulacji.

    Sprawdzałem jeszcze przed chwilą i triak jest dobrze zamontowany.

    0
  • #4
    Poziom 39  

    Elektroda A1(T1) triaka ma być połączona m.in do pin4 U2008

    1
  • #5
    Poziom 21  

    Witam.

    Schemat jest ok, przejrzałem jeszcze specjalnie datasheet U2008B i też wygląda to w porządku, więc zakładając, że wszystkie pozostałe elementy masz prawidłowo podłączone to właśnie teraz najbardziej zwraca moją uwagę ten triak - kolega HD-VIDEO już słusznie zauważył, że A1 triaka powinna iść do GND, a A2 powinno lecieć na OUT2 - czy właśnie w taki sposób masz to podłączone? Bo odwrócenie tych anod właśnie powoduje takie anomalie napięciowe (gdy pierwszy raz podłączałem triaka miałem DOKŁADNIE tak samo ;) ). Jest to spowodowane charakterystyką wysterowywania triaka itd itp a to temat na inną okazję, więc póki co daj raz jeszcze znać czy triak na pewno jest ok.

    0
  • #6
    Poziom 35  

    jacekczel napisał:
    ....Potencjometr da się przekręcić tylko do połowu później wpada w dziwną dziurę....
    Czy możesz to jakoś sprecyzować :?: Co oznacza stwierdzenie że można przekręcić tylko do połowy :?: Może masz zwyczajnie wadliwy potencjometr, żółty naród już nie takie buble robił.

    0
  • #7
    Poziom 9  

    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Sprawdziłem kilkukrotnie schemat i elementy okazały się ok.
    Dzisiaj zauważyłem, że podpiąłem na próbę żarówkę led i to był prawdopodobnie tego powód. Na zwykłej żarówce wszystko dobrze pracuje.
    Zamykam temat.

    0