Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson WF-7110 - Rozmazany wydruk

radojunior 15 Jun 2017 17:45 3768 12
phoenixcontact
    radojunior
    Level 8  
    Mój Epson WorkForce WF-7110 z zamiennymi tuszami i systemem CISS ma od rana problem z równym i ostrym drukowaniem. Wielokrotne czyszczenie głowicy oraz wyrównywanie głowicy na nic się zdały. Przetarłem pasek karetki, starałem się też przeczyścić głowicę mokrym ręcznikiem papierowym. Problem jest nieznacznie mniejszy niż rano, ale - jak sami widzicie - na pliku testowym Elektroda.pl kolory rozjeżdżają się jak szalone, chociaż na wydruku arkuszu wyrównania ten problem wydaje się być mniejszy. Pozdrawiam i proszę o pomoc, bo już mi ręce opadają...

Epson WF-7110 - Rozmazany wydruk Epson WF-7110 - Rozmazany wydruk
  • phoenixcontact
    leeart

Level 34  
    Załącz test dysz głowicy.
  • phoenixcontact
    radojunior
    Level 8  
    Proszę bardzo. Na zdjęciu z komórki nie wygląda to mega ostro, ale test dysz wydaje się być w porządku. Kolor żółty wychodzi na druku jaskrawy, co tłumaczę sobie ustawieniami drukarki pod sublimację. W zasadzie, żółty zawsze na teście dysz był słabo widoczny..., a potem w druku był już znacznie wyraźniejszy.

leeart

Level 34  
    Sprawdź enkoder na wałku przesuwu papieru jak i ten od przesuwu karetki. Przeczyść i nasmaruj elementy ruchome, zwłaszcza pręt karetki. Sprawdź czy karetka przemieszcza swobodnie się w lewo i w prawo od początku do końca.
    Czy drukarka ma możliwość drukowania jednokierunkowego? Jak drukuje na różnych rozdzielczościach dpi?
    abcpawel
    Level 20  
    Witam. Mam podobny problem, drukarka rozmazuje kolor czarny. Wydrukowane kilkaset stron, tusze wyłącznie oryginalne. Czyszczenia, wyrównania głowicy nic nie pomagają. Próbowałem regulować wysokość głowicy, zmieniać jakość wydruku, również bez efektu. Jeżeli chodzi o dysze to na teście wszystkie są ok.
    leeart

Level 34  
    Podeślij test dysz, bo te strony nic nie mówią o sprawności głowicy.
    fifek62
    Level 23  
    Uszkodzona elektronicznie głowica drukująca. Niestety tylko wymiana.
    abcpawel
    Level 20  
    Test dysz drukuje poprawnie, problem to rozmazany czarny cyklicznie co kilka centymetrów.
    Tak mi się wydawało że to głowica ale chciałem się upewnić. Drukarka dwa miesiące po gwarancji :)
    Koszt głowicy prawie 500 zł. Zapytam serwisu Epsona, może lepiej im będzie to zlecić.
    Nie wiecie ewentualnie czy po wymianie trzeba ją jakoś zainicjować?
    fifek62
    Level 23  
    Kilka czyszczeń i będzie ok.
    gulaszewsky
    Level 10  

Tak mi drukuje koszmarnie - czy ktoś coś by mógł doradzić?
    Drukarka Epson WF-7110 oczywiście
    Dysze czyszczone, głowice wyrównywane narzędziami programowymi
    leeart

Level 34  
    Załącz test dysz głowicy. Sprawdź enkoder na wałku przesuwu papieru jak i ten od przesuwu karetki. Przeczyść i nasmaruj elementy ruchome, zwłaszcza pręt karetki. Sprawdź czy karetka przemieszcza swobodnie się w lewo i w prawo od początku do końca.
    gulaszewsky
    Level 10  

leeart - dzięki za odpowiedź, załączam testy, pozostałych rzeczy o których piszesz nie za bardzo potrafię zrobić..
    może jakby był jakiś filmik instruktażowy to bym spróbował..

Dodano po 20 [minuty]:

Głupio trochę ale się przyznam... :)
    Miałem włączoną dużą szybkość druku i to powodowało problem!

leeart

Level 34  
    Głupio trochę ale się przyznam... :)
    Miałem włączoną dużą szybkość druku i to powodowało problem!
    Może wydruk się poprawił ale enkoder i tak jest do czyszczenia. Sama głowica jest ok. Co do filmiku poszukaj w necie.