Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch WAA20163PL/05 Classixx 6 - Nie obraca się silnik

Szymek11211 15 Cze 2017 19:13 426 2
  • #1 15 Cze 2017 19:13
    Szymek11211
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam problem z pralką z wymieninym w tytule modelem. Pralka wykonuje program, włącza się pobiera wodę słychać jak 1 z przekazników (po pobraniu wody) się włącza i zaraz od razu wylącza. Wie ktoś co może być nie tak? Poprzedniego dnia najprawdopodobniej przez tą pralkę wyrzucało bezpieczniki co chwilę, a dziś już jest jak jest właśnie :) Na PCB nie widać uszkodzeń, przekazniki równierz sprawne (sprawdzane).
    Proszę o pomoc

  • #2 15 Cze 2017 20:18
    igor730
    Poziom 2  

    Przyłącze się do tematu bo mam ten sam problem.
    Pralka BOSCH classixx 5 WAA16161PL/05. Pralka ma ok 9 lat. Rok temu regenerowany bęben, wymieniony krzyżak i szczotki silnika. Dwa tygodnie temu wymieniałem amortyzatory. Przez tydzień od ostatniej naprawy pralka działała poprawnie. Jednak teraz jest problem. Ustawiając program pralka pobiera wodę ale silnik nie kręci, stoi nawet nie myśli o obracaniu się jedynie pyka,cyka dwa razy programator (5560 004 325 EPW65002) a konkretnie przekaźnik HF3FD 009-h3f(576) tak jakby chciał załączyć ale zaraz rozłącza. Grzałka podczas cyklu normalnie i szybko podgrzewa wodę (grzałka bez kamienia), woda jest pompowana z pralki. Włączając tryb wirowania, odciągana jest woda ale silnik nie rusza.

    Sprawdziłem szczotki, są ok długość około 3,5 cm czyli jak nowe, sprawdziłem działanie silnika według porady w temacie poniższym, po podłączeniu pod akumulator działa bez problemu.
    Link

    Wizualnie oglądnąłem programator nie zauważałem niczego niepokojącego poza pyłem po szczotkach ale to normalne po 9 latach pracy.
    Zawór wody pracuje poprawnie, blokada drzwi też. Wszystko działa jak należy poza silnikiem. Proszę o poradę co mogę jeszcze sprawdzić, bo jedyne co chyba mi zostaje to wymienić programator.

  • #3 16 Cze 2017 23:44
    Szymek11211
    Poziom 9  

    Witam ponownie.
    Znalazłem przyczynę u siebie :) Były to szczotki, z jednej nic praktycznie nie zostało, sam pył. Po wymianie wszystko działa.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME