Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel INT-O i przekaźniki czy INT-ORS / INT-IORS?

Jan_Werbinski 16 Jun 2017 13:18 5565 27
Automation24
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Słyszałem że INT-ORS nie lubią dużych mocy startowych i sklejają się przekaźniki.

Czy ignorując gwarancję można łatwo samodzielnie wymienić przekaźnik w INT-ORS przy użyciu lutownicy? Jakie przekaźniki są tam montowane?
    Co będzie lepsze INT-ORS/IORS czy INT-O i osobne przekaźniki 12VDC/230VAC 16A na podstawkach na szynie? Cenowo przekaźnik i podstawka to 20-30 zł ale za to łatwo wymienić. Rozważam też INT-ORS i dodatkowe przekaźniki tylko do bardziej ryzykownych obwodów.
    Zamierzam sterować:
    - oświetlenie LED na 230V, jednocześnie na jednym obwodzie nawet 20 lamp z IKEA 5-7W z sin fi 0,6-0,9 a każda z własnym zasilaczem impulsowym,
    - odwilżacz z silnikiem kilkaset W - tu będzie zewnętrzny przekaźnik,
    - urządzenia grzewcze - zewnętrzne przekaźniki/styczniki,

Wychodzi na to że nie za bardzo mogę wykorzystać wbudowane przekaźniki ORS i nie potrzebuję na razie aż ośmiu wyjść. Czyli taniej będzie INT-O oraz przekaźniki zewnętrzne. Łatwiej umieścić przekaźnik przy urządzeniu i pociągnąć kabel sterujący niż mnożyć ilość obwodów doprowadzonych do rozdzielni.
    Z drugiej strony ORS to zgrabne rozwiązanie z dodatkowymi kontrolkami, które pokażą aktualny stan urządzeń.

Gdybym wiedział jaki przekaźnik jest w środku, to ułatwiłoby decyzję co do wyboru.
    Do czego pod kątem obciążalności się INT-ORS nadają, a do czego lepiej zastosować zewnętrzne?
  • Automation24
    sosarek

Level 43  
    Jaką masz centralę i ile nisko prądowych wyjść dostępnych?
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Testuję Integrę. Jeszcze nie wiem ile wyjść zostanie, bo projekt ulega modyfikacjom. Prawdopodobnie cztery.
    Zapewne by wystarczyły do sterowania przekaźnikami ale znam siebie i przewiduję ulepszenia i nieustanne modyfikacje. Dlatego wolę od razu moduł rozszerzeń.
  • Automation24
    sosarek

Level 43  
    W takim razie INT-O i przekaźniki w podstawkach, a co do sygnalizacji - diodę zawsze można dołożyć ;)
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Też się zdecydowałem na INT-O, ale znajomy instalator mówi że INT-ORS jest lepsze bo zgrabne i pomaga zachować porządek w okablowaniu i jeszcze nigdy nie miał awarii.
    Tu na forum opinia przeciwna - że lepiej osobne przekaźniki z uwagi na łatwość wymiany.
    sosarek

Level 43  
    Możesz na spokojnie wykorzystać INT-O jeśli zależy Ci na możliwości wymiany/dopasowania przekaźników pod konkretne zastosowania.
    Co do porządku w okablowaniu - jeśli zrobisz je z głową zawsze będziesz miał porządek :)
    dkoruba
    Level 7  
    Trochę odgrzeje ten temat, ale tez się zastanawiam jak lepiej rozwiązać kwestię przekaźników. Też mi się wydaje że lepiej kupić INT-O i osobno przekaźniki na szynę DIN.

Możecie polecić jakieś konkretne przekaźniki na 230 V ?
    Chciałem ich użyć do sterowania oświetlenie LED na zewnątrz domu.
    Oprócz tego do sterowania pompą cyrkulacyjną ciepłej wody.

Obecni posiadam Satel Integra 32, ale już chyba żałuje że nie kupiłem większej centralki, np 64 lub od razu 128 ...
    Mam tylko ten problem, że to będzie instalacja w już istniejącym domu, więc ciężko poprowadzić kable gdziekolwiek.
    dkoruba
    Level 7  
    No cóż, polecił mi go jeden sprzedawca z jednej firmy sprzedającej alarmy... "Będzie pan zadowolony"

A co do dodatkowego zasilacza buforowego to mam tylko jeden zasilacz w obudowie.

Jestem laikiem jeżeli chodzi o alarmy, udało mi się z powodzeniem zamontować i podłączyć czujki, podłączyć je do centrali, podłączyć moduł ETHM-1 Plus, zaprogramować wstępnie przez Kabel USB/RS a później już zdalnie przez ETHM-1 Plus programem DLoadX.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

dkoruba wrote:
    Jestem laikiem jeżeli chodzi o alarmy

dkoruba wrote:
    udało mi się z powodzeniem...

Kolego, samo zadowolenie nie wystarczy, choć to i tak dużo. Proponuję zacząć wszystko od nowa i policzyć bilans prądowy całego systemu.

dkoruba wrote:
    A co do dodatkowego zasilacza buforowego to mam tylko jeden zasilacz w obudowie.

Rozumiem, że piszesz o zasilaczu na płycie centrali... Pamiętaj jednak, że Integra 32 ma tylko zasilacz 1,2 A co w Twoim przypadku (dodatkowe ekspandery, zewnętrzne przekaźniki) może okazać się niewystarczające...

Pozdrawiam.
    dkoruba
    Level 7  
    Obecnie do systemu podłaczonych jest :
    Nazwa podzespołuIlośćPobór prąduSumaryczny pobór prądu
    INTEGRA 32 1 szt 127 - 234 mA 234 mA
    PIR Pyronix KX 15DD5 szt 11 - 12mA 60 mA
    Pyronix KX 15DT2 szt 24 - 30 mA 60 mA
    Ethm-1 Plus1 szt70 - 80 mA80 mA
    GPRS-T41 szt 45 - 190 mA 190 mA
    INT-O2 szt 30 - 160 mA320 mA
    INT-E2 szt 35 - 80 mA 160 mA
    INT-KLCDR-BL1 szt 60 - 156 mA156 mA

W sumie wychodzi to jakieś 1260 mA.
    Transformator jest jak na zdjęciu : 18V / 2A Satel INT-O i przekaźniki czy INT-ORS / INT-IORS?Transform..or.png Download (125.96 kB)

No pewnie zasilacz okaże się niewystarczający jeżeli będzie się chciało podłączyć jeszcze ekspandery wyjścia. Ale nie wiem czy mi potrzebne sa wyjscia przekaźnikowe, jeżeli osobnym przekaźnikami można sterować już niewielkim prądem.
    dkoruba
    Level 7  
    Czyli w takim razie jaki zasilacz musiałbym kupić żeby wystarczał na potrzeby takiego systemu ? Planuje dodać jeszcze pare czujek i kilka kontaktronów.

Niestety w czasie budowy domu olałem temat alarmu i automatyzacji domu i teraz cierpię niemiłosierne katusze, bo już nie da się puścić kabli w niektóre miejsca...
    Oprócz tego Ci co robili mi ten alarm to trochę maniane odwalili....
    Konrad Kl.
    Level 14  
    Należy zacząć od policzenia bilansu prądowego według odpowiedniego wzoru.
    szydas
    Level 12  
    dkoruba wrote:
    Czyli w takim razie jaki zasilacz musiałbym kupić żeby wystarczał na potrzeby takiego systemu ? Planuje dodać jeszcze pare czujek i kilka kontaktronów.

ściągnij z Satela program ConfX i wrzuć do niego wszystko co masz i co planujesz, możesz użyć przykładowego podkładu (projektu budynku) bo nie ma to na razie znaczenia gdzie są czujki. Program sam policzy ci zapotrzebowanie na prąd i będziesz mógł dobrać sobie zasilacz.
    Quote:

Niestety w czasie budowy domu olałem temat alarmu i automatyzacji domu i teraz cierpię niemiłosierne katusze, bo już nie da się puścić kabli w niektóre miejsca...
    Oprócz tego Ci co robili mi ten alarm to trochę maniane odwalili....

No to witaj w klubie. Też sam teraz zmieniam CA-10 ("Panie, do końca życia panu wystarczy, po co przepłacać") na Integrę 64 i kombinuję z automatyką (Zamel Exta free) i Abaxem, bo nie zamierzam mebli rozkładać i ścian kuć.
    skrzyniarz1987
    Level 5  
    Wiata posiadam centrale alarmowa satel perfecta 16 i chce ją rozbudować o Ekspander wyjść INT-O do sterowania oświetleniem zewnętrznym i centralnym zamknięciem i otwarciem wszystkich rolet.. Do tego wykorzystując przekazniki z cewką na 12V i obciążeniem 230V . Czy podpowiedział by mi ktoś jak wygląda schemat podpięcie po stronie Satel INT-O i przekaźniki czy INT-ORS / INT-IORS? ekspandera INT-O do załączania przekaźnik niskonapięciowego? Dziękuję za pomoc Satel INT-O i przekaźniki czy INT-ORS / INT-IORS?
    skrzyniarz1987
    Level 5  
    Rozpisałem podpięcie Ekspandera INT-O Wyjść z podłączeniem światła i czy schemat jest poprawny i do czego mogą służyć nisko napięciowe wyjścia OC-1 które znajdują się po lewej stronie ekspandera, dziękuję za pomoc.... Co do podłączenia w centrali jest wpięte 5 czuje ruchu, sygnalizator, 10 kontaktronów, i Ekspander INT-E.... I chce jeszcze dołożyć ten Ekspander INT-O... Satel INT-O i przekaźniki czy INT-ORS / INT-IORS?
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

skrzyniarz1987 wrote:
    Rozpisałem podpięcie Ekspandera INT-O

Tak na czuja chyba zupełnie...

skrzyniarz1987 wrote:
    czy schemat jest poprawny

Nie, nie jest.

skrzyniarz1987 wrote:
    do czego mogą służyć nisko napięciowe wyjścia OC-1 które znajdują się po lewej stronie ekspandera

Mogą służyć do wysterowania właśnie zewnętrznych przekaźników, pod warunkiem oczywiście, że pobór prądu cewki przekaźnika nie przekroczy maksymalnej obciążalności wyjścia OC.

Radzę poczytać jak działa przekaźnik, bo nawet obwód oświetlenia jest podłączony źle. Było o tym na forum. Powyższy przekaźnik ma dwa niezależne tory przełączania, a Ty podłączyłeś fazę L do jednego toru, a wyjście do drugiego...
    Dodatkowo cewkę przekaźnika podłączyłeś bezpośrednio do wyjścia przekaźnikowego ekspandera. Tam nie ma żadnego napięcia, to tylko styk. Zajrzyj do noty katalogowej twojego przekaźnika, sprawdź prąd cewki, jeśli będzie mniejszy od 50 mA skorzystaj bezpośrednio z wyjść OC ekspandera. Po co przekaźnik ma sterować przekaźnikiem...

Pozdrawiam.
    skrzyniarz1987
    Level 5  
    Faktycznie przekaźnik do oświetlenia 2 połowy, poprawiłem choć podłączenie zasilania samej cewki niskonapięciowego raczej nadal jest źle, gdzie ten Ekspander będzie podawał napięcie 12V a gdzie com które są mi potrzebne do wysterowana przekaźnika? Satel INT-O i przekaźniki czy INT-ORS / INT-IORS?
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

skrzyniarz1987 wrote:
    Ekspander będzie podawał napięcie 12V a gdzie com które są mi potrzebne do wysterowana przekaźnika?

Poczytaj jak działają wyjścia OC chociażby w centrali (w module jest analogicznie). Jeden potencjał masz na wyjściu OC, a drugi podajesz z zasilacza który zasila moduł.

skrzyniarz1987 wrote:
    Faktycznie przekaźnik do oświetlenia 2 połowy

Możesz sobie podłączyć te "2 połowy" równolegle, zwiększysz tym samym obciążalność styku przełączającego. Co do samego przekaźnika - proponuję wybrać taki w przeźroczystej obudowie montowany oczywiście w podstawce na szynie DIN. Będzie można łatwo sprawdzić stopień wypalenia styków i ewentualnie wymienić przekaźnik w przypadku uszkodzenia.

Pozdrawiam.
    skrzyniarz1987
    Level 5  
    bhtom dziękuję Ci za pomoc
    W takim razie rozumiem do przekaźnika 12V/230V do jej cewki niskiego napięcia DC podłączam OC-1 jako masa i tym steruję , a +12V z drugiej strony cewki zasianie na stałe np z centrali alarmowej np. AUX... Bądź z osobnego zasilacza tylko gdy bym użył + (plusa) z dodadkowego zasilacza to co zrobić z jego - (minusem)? Albo podłączając drugi dedykowany zasilacz do tego ekspandera...
    skrzyniarz1987
    Level 5  
    Zamówię sobie ten sam co zasila centrale alarmowa i podłącze go bezpośredni do gniazda ekspandera INT-O i z (+12V) polecę na wyjście cewki przekaźnika do oświetlenia... Takie pytanie mam przekazniki o pobrze prądu 480mW przez cewke, a wyjście z Ekspandera ma max 50mA... Jak mW przeliczyć na mA?
    skrzyniarz1987
    Level 5  
    Za dużo czytałem informacji gdzieś przeczytałem że do zasilania centrali i Ekspanderów trzebadac takie same zasilacze.... Już wiem jaki mam użyć, myślę że będzie działać

Dodano po 4 [minuty]:

+12 V z zasilacza buforowego daje do + cewki przekaźnika natomiast minus z zasilacza buforowego do którego gniazda (com) najlepiej podłączyć w Ekspandeże czy do centrali alarmowej jest to jakaś różnica?
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

skrzyniarz1987 wrote:
    Już wiem jaki mam użyć, myślę że będzie działać

Pamiętaj o akumulatorze do tego zasilacza.

skrzyniarz1987 wrote:
    minus z zasilacza buforowego do którego gniazda (com) najlepiej podłączyć w Ekspanderze czy do centrali alarmowej jest to jakaś różnica?

Nie ma różnicy. Oczywiście COM centrali i ekspandera też ma być połączony, ale to chyba jasne...

Policz sobie maksymalne pobory prądu urządzeń w Twoim systemie, bo może okazać się, że dodatkowy zasilacz wcale nie będzie konieczny.

Pozdrawiam.