Prototyp Regulatora PI powstał w celu polepszenia stabilności temperatury w małym piecyku elektrycznym do wygrzewania złącz światłowodowych. Dotychczas temperatura oczekiwana była zadawana za pomocą termostatu bimetalicznego co powodowało duże trudności w precyzyjnym ustawieniu temperatury w elemencie o dosyć dużej bezwładności. Termostat przy dochodzeniu do zadanej przełączał się 5-10 razy w ciągu sekundy co powodowało wprowadzanie do sieci dużych zakłóceń. Ja zastosowałem przekaźnik SSR włączany w zerze sieci co w dużej mierze ograniczyło ten problem.
Elementem pomiarowym jest termopara typu K w osłonie metalowej z gwintem co umożliwiło na sztywno zamontować w blacie grzewczym.
Urządzenie jest zasilane z sieci za pomocą złącza IEC, wybrałem takie rozwiązanie z uwagi na łatwość zamontowania urządzenia regulatora z piecykiem, który posiada właśnie takie złącze.
Aby zmusić piecyk do współpracy należy tylko ustawić termostat na maksimum. (Metoda bez ingerencji w urządzenie. Równie dobrze można wyciąć termostat z obwodu.

Obudowa nie jest ładna, taką znalazłem w domu. Panel przedni wyfrezowałem na CNC (można odnaleźć ją w DIY). Przypominam, że jest to PROTOTYP. Jeśli będzie sprawdzał się prawidłowo podczas testów dostanie nową obudowę, płytkę drukowaną.
Tak wygląda zestaw gotowy do pracy:

Sporządziłem wykres z pomiarów jakie udało mi się zebrać: [Y:T[*C] X:t[5s]

Na początku dochodzenia do Tzadanej [120*C] widać małe przeregulowanie [+3*C]. Jednak po chwili regulator koryguje ten błąd i wartości jakie znalazłem na wykresie to Max[120,85*C] ; Min[119,35*C]. Średnia T pomijając 2 okresy oscylacji wyniosła [120,291*C] co w pełni mnie satysfakcjonuje.

Cool? Ranking DIY