Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5

18 Cze 2017 13:45 3843 19
  • Poziom 9  
    Witam,

    posiadam Osuszacz powietrza ATIKA 500.

    Osuszacz po wciśnięciu przycisku ON startuje tylko wentylator na ok 1s, po czym wyrzuca błąd E5 na wyświetlaczu i wyłącza się. Ponownie nie da się go już uruchomić do czasu, kiedy nie wypnie się go z sieci. Po ponownym podpięciu do sieci sytuacja powtarza się.
    Wg instrukcji obsługi- E5 to błąd czujnika temperatury.

    Czujnik sprawdzałem - reaguje zmianą rezystancji na zmianę temperatury, czyli zakładam, że jest OK.

    Czy posiada ktoś może dokumentację serwisową lub spotkał się z podobnym przypadkiem?

    Wszystkie kondensatory wyglądają OK, rezystory, diody są OK, nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić.

    Wszystkim dziękuję za jakiekolwiek nawiązanie do tematu.

    Pozdrawiam
    Rufig
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 42  
    Rufig napisał:
    Wg instrukcji obsługi- E5 to błąd czujnika temperatury.

    Ktorego czujnika, bo powino ich być więcej niż jeden.
    Możesz przytoczyć tę instrukcję. Najlepiej po angielsku, bp tłumaczenia są fatalne.
    Z doświadczenia wiem, że najczęściej padają czujniki wilgotności. A może jest to zespolony czujnik temperatura wilgotność ?
  • Poziom 42  
    Rufig napisał:
    Czujnik sprawdzałem - reaguje zmianą rezystancji na zmianę temperatury, czyli zakładam, że jest OK.

    Cos za szybka diagnoza...
    Jaką rezystancję ma czujnik temp. w temperaturze pokojowej?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 9  
    jack63 napisał:
    Jaką rezystancję ma czujnik temp. w temperaturze pokojowej?

    630 Ohm
    Uważałem, że jak rezystancja się zmienia wraz z temperaturą to czujnik działa. Podszedłem do tematu - jeśli byłby uszkodzony, to miałby zwarcie lub przerwę. Nie mam żadnego doświadczenia przy tego typu urządzeniach, ale to chyba widać ;-(
  • Poziom 42  
    Rufig napisał:
    Uważałem, że jak rezystancja się zmienia wraz z temperaturą to czujnik działa.

    Źle uważałeś. Rezystancja może się zmieniać, ale... poza zakresem normalnej pracy. I co wtedy???
    Czy podczas pomiaru wtyczka czujnika była wypięta z płyty sterującej/ sterownika ?
  • Poziom 9  
    jack63 napisał:
    Czy podczas pomiaru wtyczka czujnika była wypięta z płyty sterującej/ sterownika ?

    Wtyczka była wypięta ze sterownika, a czujnik zamontowany na parowniku.
    Gdyby była wpięta, to mierzyłbym rezystancję całego układu, a nie tylko czujnika ;-)
  • Poziom 42  
    Jak ten czujnik jest zamontowany na parowniku? Najlepsze było by zdjęcie.
    Coś malutka ta rezystancja. 630 om . Z reguły jest to 5 lub 10 kiloomów.
    Możesz na próbę zapiąć zamiast czujnka rezysstor ok 5k a najlepiej potencjometr 5k i sprawdzić jak zareaguje układ sterowania.
    Ile kabli dochodzi do czujnika wilgotności? Najlepiej zdjęcie.
  • Poziom 9  
    Do czujnika dochodzą 2 przewody. Czujnik przylutowany jest do rurki parownika.
    Do czujnika wilgotności dochodzą 3 przewody, a czujnik zamontowany jest na wylocie parownika (od przodu osuszacza).
    Zdjęcia w załączeniu.
    Niestety pod ręką w pracy mam jedynie multimetr i śrubokręt - lutownicę i rezystory muszę sobie przynieść z domu ;-) Alę dzięki za podpowiedź.
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Dobrze,że dałeś zdjęcia . one więcej " mówią" niż Ty.
    Pasowałoby jeszcze zdjęcie wnętrza puszki czujnika wilgotności i odczytania co jest tam ew. napisane.
    Ten czujnik dwuprzewodowy, to, jak podejrzewałem pomiar temp. parownika! On nie mierzy temp. powietrza, tylko temp. odparowania czynnika. Tak w przybliżeniu.
    Czujnik trójprzewodowy na pewno mierzy wilgotność a może (?) i temperaturę powietrza WLOTOWEGO, a nie wylotowego, do parownika. Powonno, choć nie zawsze jest, być też zabezpieczenie przed zbyt wysokim ciśnieniem/temp. skraplacza, który jest " przyklejony" do parownika.
    W sumie błąd E5 nie określa który to czujnik temperatury???
    Powinien być dokładniejszy opis.
  • Poziom 9  
    jack63 napisał:
    Dobrze,że dałeś zdjęcia . one więcej " mówią" niż Ty.

    Pisałem, że nie mam doświadczenia, więc zdjęcia na pewno więcej powiedzą niż ja.
    Poniżej podaję zdjęcia czujnika wilgotności - jak na moje oko to tylko czujnik wilgotności.
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5 Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Tak. To tylko czujnik wilgotności. Doczytałem w instrukcji. Układ bardzo minimalistyczny. Ciekawi mnie tylko gdzie są i co robią: pompa(?) i zawór przedstawione na schemacie połączeniowym.
    Wychodzo na to, że przyczyną usterki jest czujnik temperatury parownika.
    Zdobądź potencjometr liniowy 10k. Obsłuży próbę dla czuknika 5k i ew. 10k. Podłącz go. Najlepiej przez identyczną wtyczkę lub odcinając końcówkę ori kabla. Przydałby się też omomierz aby ustalić rezystancję przed podłączeniem.
    Jak ruszy, to będzie wiadomo jaki czujnik kupić i zamontować. Jest on bezwzględnie konieczny!
  • Poziom 9  
    Dzięki - tak też zrobię.
    Osuszacz ten nie mierzy temperatury otoczenia - czujnik temperatury to zabezpieczenie przed zamarzaniem parownika.
    Pompa ze schematu jest niewykorzystana w tym konkretnym urządzeniu - chodzi o pompę do wydalania skroplin. Myślę, że zawór może być wykorzystywany w tym samym celu, jednak nie jest obecny w moim egzemplarzu.
    Osuszacz, który posiadam ma jedynie 2 litrowy zbiornik na skropliny.
    Dlatego w pierwszym poście pytałem, czy ktoś nie ma serwisówki, gdzie byłby rozrysowany normalny schemat, a nie schemat ideowy.

    Zastąpię ten czujnik potencjometrem lub rezystorem i zobaczę, czy ruszy.
    Dzięki za pomoc, dam znać co i jak po testach.
  • Poziom 42  
    Obejrzałem jeszcze raz drugie zdjęcie w powiększeniu. Rodzielczość jest jeszcze za niska, ale widać co podejrzanego. Moż to złudzenie, jednak wygląda jakby pochewka na gilżę czujnika byla oderwana od kolanka.
    Powinna być do niego przylutowana.
    Sprawdź to używając lupy. Takie naderwanie może prowadzić do roszczelnienia uk)adu chłodniczego!
    Jeżeli czujnik ma gilzę, a tak wygląda na zdjęciu, to zdarza się roszczelnienie masy zalewowej i wejściu wildoci do środka. Postępuje korozja styków i zmiana rezystancji czujnika.
  • Poziom 9  
    Widzę, że cyna nie ma żadnych uszkodzeń - nie widzę tu nic podejrzanego.
    Zdjęcie w pełnej rozdzielczości:
    Osuszacz powietrza ATIKA 500 - zgłasza błąd E5
  • Poziom 9  
    Na początku dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Zamiast czujnika wlutowałem potencjometr 2kohm - osuszacz zaczyna działać od 700ohm do 2 kohm (poniżej 700 ohm zgłasza błąd czujnika).
    Wydaje mi się że to czujnik PT1000 - czy wiesz jak można się upewnić co to za czujnik, żeby kupić odpowiedni?
    Na oryginale nie ma żadnego opisu.
    Oryginalny czujnik temperatury jest uszkodzony - teraz bez względu na temperaturę jego rezystancja wynosi 384 ohm i się nie zmienia (wkładałem do gorącej wody, zaraz po tym od zimnej i rezystancja nawet nie drgnęła - tak więc mam pewność, że on i tylko on jest uszkodzony. Nie wiem, czemu mnie tak przyćmiło i uznałem go sprawny na początku. Po oszukaniu czujnika osuszacz działa jak nowy, jednak nie chcę go zostawiać bez sprawnego czujnika na dłuższą pracę bez nadzoru.
    Będę wdzięczny za dalsze cenne wskazówki.

    Pozdrawiam
    Rufig
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Rufig napisał:
    Wydaje mi się że to czujnik PT1000 - czy wiesz jak można się upewnić co to za czujnik, żeby kupić odpowiedni?

    Pt1000 (platynowy) ma 1000 om w temp. 0.0 oC i ok. 3.8 om/oC.
    Parownik ma pracować w temperaturze dodatniej. W przeciwnym razie by zamarzła skroplona woda i nie było by przepływu powietrza. Także przelicz sobie i wyciągnij wnioski.
    Prędzej jest to PTC 1000, który ma bardziej stromą charakterystykę. A może jeszcze coś innego. :cry:
    Trzeba to dokładniej sprawdzić Jeżeli jest to "czujnik odszraniania" to trzeba doprowadzić do takiej właśnie sytuacji.
    Wg. mnie chodzi o zabezpieczenie przed zamrożeniem parownika czyli zejściem jego temperatury poniżej zera. Jedyny sposób aby odszronić taki "chwytający lód" parownik, to wyłączyć sprężarkę nie wyłączając wentylatora.
    Zrób jak pisałem wcześniej. podłącz potencjometr 10k i "jedź" powoli(!!!) w górę od tych 700 omów aż do momentu gdy sprężarka się wyłączy. Powinna też wyświetlić się ikona odszraniania.
    Daj znać co wyszło z prób.
    PS.
    Ja stawiam na termistor NTC 5k w temp. 25oC i ok 16k w temp. 0 oC.
    Poprawka. Pytanie: Czy przerwa w obwodzie czujnika też jest sygnalizowana błędem ???
    Jeżeli tak, to proponuję zapiąć potencjometr 100k i ponowić próbę aby "odczytać" górny próg błędu czujnika.
  • Poziom 9  
    Masz rację z PT1000 - wg charakterystyki PTC1000 przy -10 stC ma ok 750 ohm i to jest podobna wartość, przy której elektronika wywala błąd.
    Tak jak pisałem - wlutowałem potencjometr 2k - osuszacz zaczyna działać od 700 ohm do końca zakresu potencjometru.
    Zgodnie z Twoimi wskazówkami, znalazłem potencjometr 40k - osuszacz działa w całym zakresie (2k-40k - oczywiście oprócz stanu zwartego) - sprężarka się nie wyłącza i pracuje cały czas.
    Co ciekawe - jeśli wyłączę osuszacz przyciskiem OFF, to po ponownym załączeniu ON sprężarka już nie startuje. Dopiero wypięcie wtyczki z sieci i ponowne załączenie uruchamia osuszacz ze sprężarką.
    Oczywiście nastawiam wilgotność sporo poniżej wilgotności mierzonej w powietrzu.

    Muszę znaleźć potenjometr 100k i sprawdzić czy jest górny próg wyrzucenia błędu elektroniki i przy jakiej rezystancji wyłączy się sprężarka.
    Jak dobrze rozumiem - sprężarka powinna się wyłączyć, gdy parownik osiągnie temperaturę ok 0 stC - wtedy mierząc rezystancję będę w stanie dobrać czujnik - tak?

    Działamy więc dalej.

    EDIT:
    Przed momentem szef wypożyczył taki sam osuszacz - pozwoliłem go sobie szybciutko rozebrać i zmierzyć rezystancję czujnika, oto wyniki:
    - czujnik zamontowany na parowniku, temperatura parownika (na oko) ok 10 stC (osuszacz chodził chwilkę, żeby sprawdzić, czy sprawny) - rezystancja 7.8 kohm
    - czujnik wypiąłem z parownika, mierzyłem po ok 5 minutach w temperaturze pokojowej - rezystancja 4.9 kohm i pomalutku rosła.
    - po ok 5 minutach pracy (zaraz po wyłączeniu urządzenia) rezystancja wyniosła ok 11 kohm i szybko spadała zatrzymując się na ok 7,5 kohm.

    jack63 napisał:
    Ja stawiam na termistor NTC 5k w temp. 25oC i ok 16k w temp. 0 oC.

    Dzięki to na pewno będzie ten termistor.
  • Poziom 42  
    Rufig napisał:
    Dzięki to na pewno będzie ten termistor.

    Niekoniecznie... To było moje pierwsze przybliżenie wynikające z praktyki. Wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
    Miałeś wspaniałą okazję z tym drugim egzemplarzem, ale prawdopodobnie zbyt mało czasu. Szkoda. A może da się powtórzyć pomiary tego ori czujnika? Wtedy trzeba na spokojnie i bez pośpiechu zmierzyć rezystancję w ZMIERZONEJ termometrem temperaturze 25oC i dla pewności w wodzie z lodem. Może być drink, ale bezalkoholowy. :D
    Wszystkie pomiary rezystancji czujników trzeba wykonywać cierpliwie i wielokrotnie aby być pewnym, że temperatura termistora, a nie pochewki się ustaliła. Większość czujników ma sporą stałą czasową. Rzędu minuty.
    jack63 napisał:
    Czy przerwa w obwodzie czujnika też jest sygnalizowana błędem ???

    Niestety nie sprawdziłeś tego. Zrób tą próbę. Proszę.
    Rufig napisał:
    znalazłem potencjometr 40k - osuszacz działa w całym zakresie (2k-40k - oczywiście oprócz stanu zwartego) - sprężarka się nie wyłącza i pracuje cały czas.
    Co ciekawe - jeśli wyłączę osuszacz przyciskiem OFF, to po ponownym załączeniu ON sprężarka już nie startuje. Dopiero wypięcie wtyczki z sieci i ponowne załączenie uruchamia osuszacz ze sprężarką.

    Czy podczas próby wyświetliło się coś na wyświetlaczu?
    Nie wiem skąd wytrzasnąłeś potencjometr 40k, bo jest to nietypowa wartość. Może coś źle z miernikiem?
    Po za tym pewnie brakło Ci cierpliwości i zmieniałeś rezystancję zbyt szybko nie dając szans się wykazać układowi sterowania. Trzeba brać po uwagę, że rzeczywiste zmiany temp. są duuużo wolniejsze i z reguły dopuszcza się tzw. przeciągnięcie wartości mierzonej poza próg aby dać czas na ustabilizowanie się układu.
    Jednak brak możliwości ponownego uruchomienia świadczy, że jednak procesor coś "wyczuł". W protych układach, jak Twój, kasowanie błędu następuje poprzez wyłączenie zasilania. Ciekawe jaka była rezystancja gdy zrobiłeś OFF?
    Jeżeli nie uda się z ori czujnikiem, to proponuję zapiąć potencjometr, najlepiej liniowy czyli A ok 20k lub dwa po 10k i podczas pracy powooooli zmieniać rezystancję symulującą czujnik czekając z minutę na ew. efekt zmiany.
    Mając do dyspozycji sprawny osuszacz pasowało by zasłonić wlot do parownika i sprawdzić czy wejdzie w tryb odszraniania. Z resztą właśnie zapobierzenie takiej sytuacji powinnien ten czujnik służyć.
  • Poziom 9  
    Kupiłem PTC1000, wymieniłem i osuszacz ożył.
    Dziękuję bardzo za pomoc.