Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo mk1 1995, 1,8poj., - silnik nie reaguje po włączeniu zapłonu, akumul

shogler11 18 Jun 2017 20:49 645 7
Wago
  • #1
    shogler11
    Level 9  
    Mam problem z moim Mondeo.
    Po przekręceniu kluczyka w stacyjce, nic się nie dzieje.
    Silnik bezproblemowo odpala na pych.
    Jak jest zapalony i przekręci się lekko kluczyk to rozrusznik zazębia.
    Akumulator dobry.
    Kontrolki podczas uruchamiania nie przygasają.
    Klemy od aku były odłączane.
    Bezpieczniki sprawdzone.
    Typ silnika 1,8 benzyna 16v z wtryskiem rocznik 1995
    możliwe że to coś z instalacją elektryczną
    a jak Wy sądzicie,proszę o podpowiedź.
  • Wago
  • Helpful post
    #2
    spinacz
    Level 41  
    Nic się nie dzieje tzn nie kręci rozrusznik ? Może być uszkodzona kostka stacyjki albo sam rozrusznik lub jego zasilanie.
  • Wago
  • #3
    shogler11
    Level 9  
    Rozrusznik ani drgnie i nic nie słychać podczas uruchomienia zapłonu, ale czemu potem zazebia -po uruchomieniu?
  • Helpful post
    #4
    andrzej20001
    Level 43  
    Pokłosie usterki Immo? Ono tnie rozrusznik też
  • #5
    shogler11
    Level 9  
    Jak to sprawdzić?
  • Helpful post
    #6
    spinacz
    Level 41  
    Immo ?? Tylko odcina rozrusznik a na popych odpala ??
    Sprawdzić sam rozrusznik na krótko, sprawdzić stacyjkę na krótko i będzie wiadomo.
  • #7
    shogler11
    Level 9  
    na popych pali elegancko
    jak sprawdzić na krótko rozrusznik i stacyjkę?
  • Helpful post
    #8
    spinacz
    Level 41  
    Jak już zadajesz takie pytania to lepiej nie kombinuj i oddaj auto do elektryka bo jeszcze je spalisz.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Co najwyżej jak jesteś wybacz za określenie sprawny manualnie i masz jakieś narzędzia możesz wymienić profilaktycznie kostkę stacyjki koszt niewielki pewnie ok 50zł.