Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mechanika czy Mechatronika, zaocznie czy dziennie

Ginger19 19 Jun 2017 23:19 2712 5
    Ginger19
    Level 2  
    Witam :)

Wybieram się w tym roku na PW i mam parę pytań.

Ogólnie to od dawna byłam nastawiona na mechatronikę, jednak z biegiem czasu zaczęłam brać pod uwagę także MiBM- głównie przez opinię, że na mechatronice uczy się wszystkiego po trochu i w sumie w niczym nie jest się specem. Interesuje mnie głównie budowa pojazdów. Z kolei w MiBM najbardziej się bałam, że jest to mniej nowoczesny kierunek; mniej programowania i elektroniki, która wydaje mi się ogromnie ważna w dzisiejszych czasach. Ma ktoś tu jakieś doświadczenia?

Drugie pytanie brzmi: czy ktoś z was studiował/ ma znajomych studiujących któryś z ww. kierunków zaocznie? Da się czegoś tam nauczyć czy jest dużo gorzej niż na dziennych? :P Z motywacją do nauki raczej nie mam problemów, po prostu tryb zaoczny bardziej by mi odpowiadał ze względu na pracę.

Będę bardzo wdzięczna za każdą wypowiedź ;)
    Kaliber PC - Service

Level 22  
    Witam.

Jestem po technikum mechatronicznym, potem miałem okres studiowania owego kierunku ale z przyczyn prywatnych musialem zrezygnować, by w końcu aktualnie studiować elektronikę i telekomunikację. Powiem tak, z mojej opinii - mechatronika to jest taki kierunek właśnie, że "masz wszystko po trochu", ale... moim zdaniem to olbrzymia zaleta jeśli chce się być mobilnym. Bo jednak znając kilka różnych dziedzin techniki (nawet jeśli nie na poziomie "speca") można zdecydowanie mieć więcej plusów u pracodawcy. Oczywiście, można być specem i bez kierunku mechatronika, ale... nie oszukujmy się, prestiż tego kierunku jest bezdyskusyjny.

O mechanice się nie wypowiem - nie uczyłem się, nie studiuję, nie mój konik. ;)

Gdybym nie przerwał mechatroniki na studiach, na pewno dalej bym to ciągnął. Elektronikę i telekomunikację wybrałem tylko dlatego, że teraz najwięcej pracuję w tej branży a mniej w mechanice (bo mechatronika to głównie połączenie mechaniki i elektroniki). Aczkolwiek z drugiej strony - czy elektronika i tele. czy mechatronika z mojej perspektywy, to i tak dwa mocne kierunki.

Jeśli idziesz w budowę pojazdów to bardziej mechanika, jeśli chcesz dodać do tego elektronikę to mechatronika. Takie jest moje zdanie.

Dodano po 33 [minuty]:

A i jeszcze a propos dziennych czy zaocznych - moim zdaniem, dzisiaj jeśli ktoś pracuje i jednocześnie studiuje (zapewne zaocznie) to jest zdecydowanie bardziej wartościowym kandydatem aniżeli ten, który studiuje dziennie i (ewentualnie) nie pracuje. Bo łączenie studiów i zbierania doświadczenia zawodowego to chyba najlepsze połączenie, jakie może się trafić. Ja szczęśliwie zaraz po technikum znalazłem pracę w zawodzie, która trwa aż do teraz, a dokładając do tego studia czuję po prostu, że jestem na dobrej drodze.
    bartek 8118
    Level 18  
    Ja studiuję mechatronikę na SiMRze na PW, kończę już 3 rok. I nie zawsze jest kolorowo jak by się wydawało, ale i koledzy na MiBM też nie mają kolorowo.
    Pierwszy rok to wszyscy mają prawie te same przedmioty tylko z kilkoma różnicami:
    - MiBM uczy się programowania w Basic, a MTR w C++
    - MiBM ba bardziej rozbudowaną geometrię wykreślną, materiały konstrukcyjne na których sporo wymagają, My mieliśmy materiały z ludźmi z WIM, wykład i laborki były łatwe miłe i przyjemne - wiedza tam nabyta za dużo razy mi się nie przydała, ale tak bywa
    - Na MTR są przedmioty gdzie programuje się mikrokontroler STM32F3 Discovery, używanie Matlaba i LabView. I inaczej jest prowadzony projekt z rysunku technicznego robiliśmy rysunki ręcznie i jednocześnie w Solid Works. A MiBM robiła rysunki rapidografami
    Podsumowując MiBM jest na początku cięższa do przejścia, program bardziej obudowany z przedmiotów technicznych, zaś na MTR jest potem na 2,3 roku dużo laboratorium przed komputerem, ale i też są takie labki że stoi się przed tablicą doświadczalną np z układem Common Rail i się bada zachowanie układu.
    Jak by było więcej pytań to zapraszam na priv.
    Ginger19
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedzi! Na pracę w zawodzie to po ogólniaku nie mam raczej szans, no chyba żeby obsługę ekspresu do kawy traktować jako doświadczenie w eksploatacji maszyn xDDg ale z Twojej wypowiedzi chyba wynika, że nie ma jakiejś drastycznej różnicy na niekorzyść zaocznego trybu, jeśli chodzi o poziom nauki? :) Sorki że tak dopytuję, po prostu wszyscy moi znajomi studiują dziennie i niezbyt mam z kim o tym pogadać ;p
    bartek 8118
    Level 18  
    Ja też studiuję na dziennych, zapominałem dodać. Ale z tego co wiem to na niektórych przedmiotach zaoczni mają lżej, zaś niektórzy prowadzący trzymają taki sam poziom dla dziennych i zaocznych.
    Kaliber PC - Service

Level 22  
    Ooo, wierzcie mi na słowo - na zaocznych WCALE NIE JEST ŁATWIEJ. ;) A gdy słyszę takie opinie, to mnie normalnie krew zalewa. Ile razy ja już te swoje studia wykląłem i ile razy się poddawałem... :D Jedna, ważna i niepodważalna kwestia - co by się nie działo, absolwent studiów zaocznych ma mieć taką samą wiedzę co ten po dziennych i na odwrót, nawet jeśli jakieś przedmioty są okrojone godzinowo.

Wiem co mówię, przeżywam te "kosy" na własnej skórze, ale... dążenie do celu wymaga poświęceń, czyż nie? ;)