Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RSH 1FTPE - lodówka jednocześnie mrozi i grzeje

rody102 21 Cze 2017 07:50 573 5
  • #1 21 Cze 2017 07:50
    rody102
    Poziom 2  

    Witam
    Tematy z lodówkami Samsunga są szeroko omawiane na forum. Przeczytałam wiele wątków i nie znalazłem odpowiedzi proszę Was o pomoc.
    Lodówka posiada następujące przypadłość:
    Agregat pracuje nieustannie osiąga zadane temperatury na chłodziarce i zamrażarce. Jednak ciągła praca agregatu sprawia ze chcąc skorygować temperaturę wchodzi w tryb rozmrażania mimo ciągłej pracy sprężarki. Wtedy zaczyna latać temperatura. Początkowo myślałem ze mało czynnika.

    Wiec nowy osuszacz, próżnia pompa dwustopniowa przez 30 mi i zgodnie z tabliczka 88g izobutanu (r600a) dostała nowego. Wentylatory pracują grzałki grzeją. Znalazłem na ścianie lodówki i zamrażarki na parownikach czy któryś z nich steruje praca sprężarki?

    0 5
  • #2 25 Cze 2017 22:37
    Goldenar
    Poziom 8  

    Sprawdziłbym na początek termostat (termostaty) i ich progi zadziałania.

    0
  • #3 27 Cze 2017 22:19
    rody102
    Poziom 2  

    Lodówka nie posiada termostatów jest sterowana elektronicznie. Posiada cztery czujniki po dwa w komorze chłodziarki i zamrażarki. Dwa są na parownikach a dwa w tylnych ścianach. Niestety nie mam żądanej instrukcji serwisowej żeby zmierzyć czy maja właściwą oporność. Czujniki w z parowników umieściłem w innej zamrażarce i ich oporność wraz ze spadkiem temperatury rośnie linowo i płynnie jednak nie wiem jaka powinny mieć nominalną w temp 20 stopni.

    0
  • #4 27 Cze 2017 23:07
    zibi1971
    Poziom 30  

    Witam
    Rezystancja czujników ok 5K. Wydaje mi się, ze szukasz nie tam gdzie trzeba. Zostaw czujniki w spokoju. Napisałeś ze agregat pracuje i jednocześnie załącza się grzałka, w sprawnej lodówce nie ma takiej opcji. Sprawdź czy działa wentylator przy sprężarce, przeważnie gdy działa sprężarka to i wentylator. Może masz sklejony przekaźnik od sprężarki?

    0
  • #5 27 Cze 2017 23:24
    rody102
    Poziom 2  

    Brałem pod uwagę przekaźnik sprężarki jednak po włączeniu uruchamia się sprężarka. Jednak po odłączeniu z prądu na chwile ma czas zwłoki miedzy uruchomieniami. Wtedy agregat nie pracuje i załącza się dopiero po kilku minutach. Oporność na wszystkich czujnikach taka sama? Czyli na parownikach chodziarki i zamrażarki i tych w tylnych ścianach?

    0
  • #6 28 Cze 2017 21:02
    Goldenar
    Poziom 8  

    Jeżeli są nabite cechy na czujnikach temperatury, to bez problemu znajdziesz ich parametry w sieci. Obejrzyj także miejsca w których są te czujniki umieszczone, czy nie ma tam jakiś zabrudzeń itd. A co do przekaźnika, może warto by go było sprawdzić pod kątem temperatury pracy, czasem po rozgrzaniu może się blokować. Bo bez schematu raczej nie rozgryziemy elektroniki.
    Ustaw mniejsze chłodzenie i zobacz, czy tak samo się zachowuje.

    0