Jestem przed wymianą instalacji w mieszkaniu 3 pokojowym, osobno łazienka, toaleta.
Dostawca energii to Tauron zabezpieczenie przed licznikowe to 5,5 kW, jest możliwość podpięcie siły. Zamierzam wymienić przewód od licznika do rozdzielnicy w mieszkaniu na 5 żyłowy na wypadek przejścia na trójfazę.
Zaplanowałem taką listę obwodów.
1) Oświetlenie całego mieszkania, żarówki ledowe
2) Kuchnia gniazda na różne urządzenia, toster, ładowarka telefonu, mikser.
3) Kuchnia piekarnik elektryczny - jeszcze nie wiem jaki model
4) Kuchnia płyta indykcyjna - cztery miejsca grzewcze na płycie - obecnie mam płytę gazową, ale chciałbym wypuścić przewód gdyby kiedyś...
5) Kuchnia Zmywarka
6) Kuchnia Lodówka
7) Kuchnia bojler na wodę - obecnie mam Junkers, ale chciałbym wypuścić przewód gdyby kiedyś...
8) Pokój 1 - gniazda na laptop, lampkę nocną, ładowarkę do telefonu itp.
9) Pokój 1 - klimatyzacja
10) Pokój 2 - gniazda gniazda na laptop, lampkę nocną, ładowarkę do telefonu itp.
11) Pokój 3 - gniazda gniazda na laptop, lampkę nocną, ładowarkę do telefonu itp.
12) Łazienka - pralka - suszarka
Mam w związku z tym kilka pytań
a) Czy Waszym zdaniem takie obwody wydają się być dobrze rozplanowane?
b) Co zrobić z dwoma gniazdami w przedpokoju, będą one używane raz na miesiąc, przeważnie do odkurzacza? Czy mogę wpiąć je do obwodu z łazienką?
c) Zmywarka może być z lodówka na jednym obwodzie?
d) Piekarnik i mikrofalówkę w zabudowie mam obok siebie, czy robić to na dwóch obwodach - dwóch osobnych kablach ? czy na jednym 5 żyłowym?
Proszę o odpowiedź.
Dostawca energii to Tauron zabezpieczenie przed licznikowe to 5,5 kW, jest możliwość podpięcie siły. Zamierzam wymienić przewód od licznika do rozdzielnicy w mieszkaniu na 5 żyłowy na wypadek przejścia na trójfazę.
Zaplanowałem taką listę obwodów.
1) Oświetlenie całego mieszkania, żarówki ledowe
2) Kuchnia gniazda na różne urządzenia, toster, ładowarka telefonu, mikser.
3) Kuchnia piekarnik elektryczny - jeszcze nie wiem jaki model
4) Kuchnia płyta indykcyjna - cztery miejsca grzewcze na płycie - obecnie mam płytę gazową, ale chciałbym wypuścić przewód gdyby kiedyś...
5) Kuchnia Zmywarka
6) Kuchnia Lodówka
7) Kuchnia bojler na wodę - obecnie mam Junkers, ale chciałbym wypuścić przewód gdyby kiedyś...
8) Pokój 1 - gniazda na laptop, lampkę nocną, ładowarkę do telefonu itp.
9) Pokój 1 - klimatyzacja
10) Pokój 2 - gniazda gniazda na laptop, lampkę nocną, ładowarkę do telefonu itp.
11) Pokój 3 - gniazda gniazda na laptop, lampkę nocną, ładowarkę do telefonu itp.
12) Łazienka - pralka - suszarka
Mam w związku z tym kilka pytań
a) Czy Waszym zdaniem takie obwody wydają się być dobrze rozplanowane?
b) Co zrobić z dwoma gniazdami w przedpokoju, będą one używane raz na miesiąc, przeważnie do odkurzacza? Czy mogę wpiąć je do obwodu z łazienką?
c) Zmywarka może być z lodówka na jednym obwodzie?
d) Piekarnik i mikrofalówkę w zabudowie mam obok siebie, czy robić to na dwóch obwodach - dwóch osobnych kablach ? czy na jednym 5 żyłowym?
Proszę o odpowiedź.