Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Codegen 300W ATX2.03P4 plytka CG11B i Problem

misiek_250 30 Jul 2005 21:23 3076 19
  • #1
    misiek_250
    Level 19  
    Witam
    Nie chcialem zakladac kolejnego tematu o ATX-ie ale niestety musze.
    Problem jest nastepujacy:
    - przegladalem juz rozne schematy AT i ATX Codegena ale zaden z nich nie bardzo pasuje do tego jak w temacie.
    Naprawiam go wlasnie i jest to moj dopiero 25 zasilacz.
    Uszkodzone w nim elementy to tranzystor KSC5027(Q16) dioda zenera ZD2 ktora niestety na schematach nie ma podanej wartosci, kilka diod 1N4148 oraz scalaki 494 i 393. Stad moja prosba, czy moge zamiast KSC5027 wstawic BU508 i jaka jest wartosc zenerki?. Probowalem podstawic MJE13007 i zenerke 8V ale niestety BUUUM :(. Plytka jest w dobrej formie nie jest nadpalona ani uszkodzona, Transformatoki nowki wsadzilem zgone ze wczesniejszymi.(dostalem je od kolesia). Co postawic za te elementy. Prosze o wyrozumialosc moderatorow.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Helpful post
    #2
    TONI_2003
    Moderator
    BUT11A oraz zenerka 6V2
  • Helpful post
    #3
    ankuch
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    misiek_250 wrote:
    Probowalem podstawic MJE13007 i zenerke 8V ale niestety BUUUM :(


    Kardynalny błąd :!:
    Nie byłoby "BUUUM" gdybyś uruchamiał zasilacz przez żarówkę. Przy uszkodzeniach strony pierwotnej to jest konieczne.
    Wiecznie o tym mówimy, ale Kolega zignorował radę i dlatego dostał w plecy te kilka zł ;)
    Mistrz TONI_2003 podał wartości, śmiało możesz mu zaufać, ale mimo wszystko następne uruchomienie to żarówka 40-60W w szeregu z zasilaczem.
    Nigdy nie wiadomo co jeszcze w trawie piszczy :)
  • #4
    misiek_250
    Level 19  
    Witam
    Wielkie dzieki dla toniego zasilacz pracuje a co do zarowki to rzeczywiscie moja glupota. Stosuje ja przy przetwornicach telewizyjnych i monitorach a przy zasilaczach nie zawsze. Nie wiem co mnie teraz podkusilo ale to juz sie nie powtorzy. Mam jeszce jedno pytanie odnosnie tego zasilacza.:
    Napiecia bez obciazenia sa w normie za wyjatkiem -12V i -5V.(-10,8 i -4,4)sprawdzilem elementy w tych galeziach i wszystkie sa w normie i jeszcze jedna dziwna rzecz.: Jak podepne zarowke 12V (H4) na obciazenie to zasilacz sie wylacza. Jakby powodowalo to zwracie. Dlaczego? Pierwsze raz sie z tym spotykam
  • #5
    TONI_2003
    Moderator
    ... a do jakiego napięcia ją podłączasz 12V (H4) (jakie ma parametry?) .
    Natomiast jeśli chodzi o ujemne to normalne muszą być stosownie obciążone by pokazywało prawidłowo !
    Oraz nie zapominaj i patrz na tabliczkę zasilacza stosując obciążenia (żarówka ma duży pobór przy zimnym włóknie , a co za tym idzie wiadomo!
  • #6
    misiek_250
    Level 19  
    Zarowka H4 jet to samochodowy halogen 12V 100/50W i podlaczam ja pod +12V na wloknie 50W i sie wylacza, natomiast jak podlacze zwykla zarowke samochodowa 12V 21W to nic sie nie dziej zarowka swieci az milo. Nie wiem tylko czym obciazyc napiecie 3,3V bo nie obciazone ma 3,2V. Tranystory i diody Shottky nie nagrzewaja sie wogole przy obciazeniu napiecia 12V dwoma 21W zarowkami wiec jest jak narazie wszystko wporzadku. Wczesniej napiecie 3,3 obciazalem 6 zarowkami 3,6V 5W polaczonymi rownolegle ale teraz ich nie mam bo sie stukly jak mialem remoncik w domku. Czym mozna to jeszcze sprawdzic? Metody prymitywne ale jescze mnie nie zawiodly.:)
  • #7
    TONI_2003
    Moderator
    Widać nie przeczytałeś mojego postu dokładnie że się dziwisz .
    Podaj wartości z naklejki na obudowie !
    Jako że nie podałeś mi modelu zasilacza !
  • #8
    K!lleR
    Level 39  
    Wystarczą dwie żarówki 12V 40W dwu włóknowe które podpinasz do napięć wyjściowych +3.3V +5V +12V i po około trzech godzinach mierzysz napięcia miernikiem cyfrowym.
  • #9
    misiek_250
    Level 19  
    Przepraszam Toni ale model zasilacza wraz z ver.plytki jest w temacie. Jesli chodzi o prady przy zimnym wloknie to wiem ze sa duze. Zarowka 12V 21W podpieta pod napiecia +5V,+12,+3,3V swieci i nie rozlacza zasilacza. Inne zasilacze ktore dotej pory naprawialem i nawet nowe odpalaly mi odrazu H4 i swiecila az milo, dlatego tez nie bardzo juz wiem czego szukac :( stad moje zdziwienie. Podpialem zasilacz pod stara plyte z celeronem 366 uzywam jej do sprawdzenia zasilacza po wygrzaniu i odpala sie ale jak podepne monitor to sie wylacza. Bardzo dziwne zachowanie. Uklady scalone sa 2: TL494 i LM393 oba wymienilem na nowe. conki 22uF tez wymienilem w ich obrebie i dalej to samo.:( Brak mi juz sil a nie chce sie poddac.
  • #10
    TONI_2003
    Moderator
    Tak powinno być podane dla przykładu :
    CODEGEN 300W model 250 XA1_ATX 2.03P4_rev.CG-06 94-V

    oraz to co pisałem +12V ile Amper ? itd .
    Więc nie pisz mi że model podałeś bo to tylko model (rev) płytki .
    Natomiast modeli i odmian ja mam około 50 sztuk spis mogę Ci podać na wyrażone życzenie.
  • #11
    misiek_250
    Level 19  
    OK przepraszam wiec idzie to tak
    DC OUTPUT
    +3,3V 14A
    +5V 30A
    +12V 10A
    -5V 0,5A
    -12V 0,8A
    +5VSB 2A
    jako zabezpieczenie dany jest bezpiecznik4A ale co mnie tez zdziwilo to to, ze zaraz za bezbiecznikiem brak jest termistora jak w innych zasilaczach.
  • #12
    TONI_2003
    Moderator
    Odpowiem od tyłu bezpiecznik zapewnie jest zwłoczny .
    Brak termistora więc czasami jest stosowany zamiast niego opór (ale nie jest to dobre rozwiązanie).
    Stosowanie żarówek jako obciążenie powoduje przy różnych zasilaczach pewne typowe zjawiska i takim jest właśnie to że zasilacz na +12V Ci strajkuje ponieważ ze względu na to zimne włókno żarówki w momencie startu na tej gałęzi pojawia się pobór około 20A i tu zadziała zabezpieczenie gdyż tak duży prąd pobierany zasygnalizuje układowi zwarcie.
    Więc podłączaj tę żarówkę do +3,3V (12V 100/50W ) , a tę (12V 21W ) na +12V .
    Możesz zrobić też tak jak mam ja zrobione że mogę pojedynczo załączać każde jedno obciążenie i z reguły jak mi zasilacz nie startuje pod pełnym obciążeniem odłączam obciążenie na linii +12V i załączam po wystartowaniu zasilacza .
    Zdarza się oczywiście sytuacja że i tak zasilacz na tym napięciu +12V ma jeszcze mniejsze możliwości i w tedy muszę zmniejszać obciążenie tej gałęzi .
    Natomiast nie bardzo wiem i nie bardzo rozumiem to zdanie: „
    Podpiąłem zasilacz pod stara płytę z Celeronem 366 używam jej do sprawdzenia zasilacza po wygrzaniu i odpala się ale jak podepnę monitor to się wyłącza. Bardzo dziwne zachowanie. „
  • #13
    misiek_250
    Level 19  
    Juz teraz rozumie:) a z plyta jest tak. Mam Plyte at/atx na niej zmontowany celeron 366 w slocie1. agp s3virge i dysk 250MB. Jak naprawie zasilacz i pochodzi pod obcizeniem przez 12h to podlaczam go do tej plyty w celu pelnego sprawdzenia jak sie zachowuje na plycie. Do tej pory kazdy zasilacz po naprawie i podlaczeniu do plyty hulal ja trzeba nic sie nie dzialo ale ten co go teraz naprawiam to po podpieciu w plyte startuje z tym jednym wyjatkiem ze jak nie podpiety jest monitor do karty. jak podepne monitor i odpalam plyte z tym zasilaczem to sie wylacza, czyli jakby dostawal zwarcia. Dziwne to jest i nie wiem dlaczego?? bo co wpolnego moze miec monitor podpiety do karty graficznej z zasilaczem?
  • #14
    TONI_2003
    Moderator
    ... czy aby na pewno sprawdziłeś wszystkie napięcia wychodzące w plusie i w minusie , a zwłaszcza -12V oraz -5V pod kątem obciążenia? Jeszcze jedno czy miałeś jakieś uszkodzenia na stronie pierwotnej (ważne) ?
  • #15
    misiek_250
    Level 19  
    Mistrzu TONI sprawdzilem napiecia obciazajac +3,3V 5V ta zarowka H4.
    Napiecie +12V zarowka 21W. Po stronie pierwotnej uszkodzone byly nastepujace elementy :
    Spalony bezpiecznik 4A
    Tranzystor KSC5027R
    Q17 2SC945
    DZ2 6,2V
    D6,D8 1N4148 wymienilem na 1N5817
    R88 lub 86 0,5ohm 1W oraz dioda D7 1N5822 wstawilem SB340
    ponad to uszkodzony KA7500B(TL494)
    Pozostale elementy sprawne.
    Wymienilem tez elki w okolicy KA i te ceramiczne po stronie pierwotnej wszystkie na nowe.
    Napiecia ujemne 5V i 12 sa w granicach 4,96 i 11,86V po obciazeniu napiec dodatnich.
    Zauwazylem jedna ciekawa rzecz a mianowicie jak podepne H4 i odpalam zasilacz kilka krptnie ziwerajac kabelek zielony z czarnym to zasilacz rusza. Jak zrobie to raz to sie nie zalacza. Czyzby jakis kondensator to powodowal??
  • #16
    TONI_2003
    Moderator
    Napisałem zwłaszcza -12V oraz -5V pod kątem obciążenia?
    :arrow: Masz je obciążyć! Wartościami 22R/10W
    Code:
    [color=green]Zauważyłem jedna ciekawa rzecz a mianowicie jak podepnę H4 i odpalam zasilacz kilka krotnie zwierając kabelek zielony z czarnym to zasilacz rusza. Jak zrobię to raz to się nie załącza.[/color]

    :arrow: Po prostu włókno żarówki się nagrzewa i zmienia się oporność . Jeśli jest zimne włókno ma małą oporność i start może nastąpić po kilku razach gdy włączasz !
    Code:
    R88 lub 86 0,5ohm 1W 

    Chyba powinno być R9=0,6Ω 1W
  • #17
    misiek_250
    Level 19  
    A wiec tak:
    napiecie -12V bez obciazenia ma -10,88V a -5V ma -4,45V.
    a obciazone rezystorem jak Mistrz kazal to -10,25V i -4,2V.
    Chyba sa za niskie, ale nie wiem gdzie to poprawic :(.
    Niestety schematy ktore posiadam nie odpowiadaja temu zasilaczowi.

    I znowu baniak ;( juz brak mi do niego sily.
    Wlasnie przed 15 minutami ujaralo mu sciezke na kolektorze KSC5027 i kurcze nie wiem co jest grane. Zaczynam sie juz poddawac.
    Znow poleciala dioda zenera tranzystor Q17 i ten opornik 0,6om. Bardzo dziwny ten zasilacz. Mistrzu Toni mam taka prosbe, czy na miejsce TH1 gdzie teraz jest orginalnie zwora moge wstawic termistor 5om o symbolu SCK053?? czy cos to pomoze?? i od czego teraz zaczac szukania przyczyny? bo zasilacz pracowal przez ponad 6h pod obciazeniem i ostatnie 3h bez obciazenia az do awarii. Juz zglupialem co go moze bolec.
  • #18
    misiek_250
    Level 19  
    Witam
    Zasilacz naprawiony. Po jego ostatnim bum zaczalem od poczatku. Wymienilem uszkodzone elementy naprawilem sciezke i przed odpaleniem wymontowalem transformatorek XZyEE 16A. Po podaniu napiecia z sieci poprzez zarowke nic nie wybuchlo :). Wymienilem trafko na XZYLEL 16A i zasilaczzadzialal bez problemowo. Napiecia ujemne byly sprawdzone w pierwszej kolejnosci i wynosily -11,85 oraz -4,95. Zasilacz dziala juz na plycie od 2 dni non stop i hula az milo.
    Wielkie DZIEKI MISTRZU TONI za rady i wam koledzy. Chcialem jeszcze sie zapytac dlaczego nowy transformatorek moglbyc uszkodzony? :( i jak to sprawdzic bo kiedy mierzylem rezystancje nie wskazywal na zwarcie.
  • #19
    TONI_2003
    Moderator
    misiek_250 wrote:
    Chcialem jeszcze się zapytac dlaczego nowy transformatorek moglbyc uszkodzony? .


    :arrow: a niby skąd miałeś fabrycznie nowy T3 :?: :D
    Zapewne był z odzysku nieprawdaż :?: :D

    misiek_250 wrote:
    i jak to sprawdzic bo kiedy mierzylem rezystancje nie wskazywal na zwarcie.

    :arrow: a niby dlaczego miał pokazać :?:
    Jedynie gdy dwa sąsiednie od czepy uzwojenia będą zwarte to się dowiesz takim pomiarem.
    Musisz mieć odpowiedni miernik by robić takie pomiary sam często miałem takie wątpliwości czy aby ten T3 jest dobry czy nie ?
    Teraz mam miernik i jak na razie jest oki !
    Podam Ci radę najczęściej gdy wylutujesz T3 to od spodu na pinach do lutowania widać uszkodzenie zresztą nawet sam wygląd zewnętrzny może sugerować takie uszkodzenie jak zwarcie między zwojowe .
    Zawsze tego typu uszkodzenia są trudne do wykrycia dla tego często nawet sama żarówka 40W na wejściu zasilacza zdąży coś zasugerować !
    Pozdrawiam i spytam tylko czy temat zamknąć ?
  • #20
    misiek_250
    Level 19  
    Witam
    Tak trafko bylo z odzysku <lol> i temat mozna juz zamknac.
    Dzieki za rady.
    Pozdro
    Moderated By TONI_2003:

    Wszystko wyjaśnione temat zamykam !