Od dłuższego czasu śledzę forum od strony monitora czytając pomocne posty. Postanowiłem napisać post do osoby która postara mi się pomóc w kwestii uruchomienia Agregatu wysokociśnieniowego na podzespołach pompy CAT oraz silnika 5,5 kW
Posiadam wiedzę dość ogólną w kwestii mechatroniki oraz elektryki. Jednak dzięki forum oraz osobom które lubią tak jak ja konstruować maszyny i urządzenia. Udało mi się stworzyć agregat (myjka) wysokiego ciśnienia z możliwością podłączenia wody o temperaturze wejścia około 60oC.
Głównym założeniem było wykorzystanie przemysłowej pompy stosowanej w warunkach ciężki. Pompy CAT stosowane są w bezdotykowych myjkach w których możemy za przysłowiowe 6 zł umyć samemu samochód. Dlatego też udało mi się znaleźć firmę która złożyła mi taki agregat z silnikiem 3 fazowym o mocy 5,5 kW. Firma oferowała dwa warianty wykonanie urządzenia w całości z systemem sterowania STOP -START, lub bez. Okazało się że cena zakupu pomy z silnikiem bez sterowania kosztowała ponad 5000 zł mniej, więc postanowiłem spróbować samemu stworzyć skrzynkę sterowniczą z zabezpieczeniem pompy oraz silnika.
W hurtowni elektrycznej poprosiłem by dopasowali mi wszelkie potrzebne materiały do uruchomienia silnika. Zaproponowali mi:
1. Wyłącznik nadprądowy C25/3
2. Różnicowy 40A 30mA
3. Stycznik LC1D25
4. Wyłącznik silnikowy 9-16A GV2ME16
5. Zanik fazy CZF2-B
Do tego dokupiłem:
6. Presostat niskiego ciśnienia - podłączyłem go do wejścia wody do agregatu. Agregat zasilany ciepłą wodą musi mieć ciśnienie minimum 3bar. Dlatego ustawiłem "presostat" na 3,2 bar i podłączyłem go do stycznika. Zasiliłem czujnik neutralnym.
7. Czujnik przepływu wody - podłączyłem go do wyjścia wody z agregatu około 160bar. Czujnik powinien załączać styk jeśli wciśniemy spust wody na pistolecie do mycia. Podłączyłem go do stycznika i zasiliłem jedną fazą.
Oba czujniki podłączyłem tak by styczniki nie mógł wystartować jeżeli jeden z czujników nie będzie w pozycji (włączonej). Z jednej strony gdy spadnie nam ciśnienie doprowadzające wodę po niżej 3,1 bar - urządzenie nie zadziała. Z drugiej strony urządzenie będzie uruchamiane na żądanie osoby myjącej.
Problem jest taki że po podłączeniu wszystkiego silnik nie startuje. Nawet jeżeli fizycznie wymuszę załączenie stycznika niestety silnik nie startuje po mimo że po paru sekundach w czujniku fazy załącza się zielona dioda.
Próbowałem ominąć czujnik fazy i podłączyłem silnik do wyłącznika silnikowego. Wtedy na chwilę silnik uruchomił się ale po chwili wyrzuciło zabezpieczenie różnicowe.
Czy to oznacza że coś źle podłączyłem? Bardzo proszę o poradę ponieważ mój zaprzyjaźniony elektryk od paru miesięcy walczy z zanikiem alkoholu we krwi i nie mam do kogo się z tym udać?