Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Po naładowaniu akumulatora wkrętarki ma 6V, a nie 12V

Andrzej87 24 Jun 2017 09:08 1308 2
  • #1
    Andrzej87
    Level 9  
    Witam

    Posiadam wkrętarkę RYOBI z akumulatorami BPN1213 12V, 1,2 Ah 10 ogniw Ni-Cd i ładowarką oryginalną C120N. Zestaw rok produkcji 2013. Mało używane, baterie ładowałem tylko kilka razy, ale od pewnego czasu zauważyłem, że nawet po całonocnym ładowaniu wkrętarka wolno kręci i szybko zużywa energię z baterii.
    Napięcie po kilku godzinach ładowania wynosi około 5,5 V i już nie rośnie. W drugim akumulatorze wynosi około 6 V. Ładowarka bez obciążenia podaje 14,5 V czyli tyle ile wynosi jej znamionowe napięcie. Czego to może być wina i jak można sobie z tym poradzić?
  • #2
    michalek1988
    Level 24  
    Masz możliwość rozmontowania akumulatora i pomierzenia pojedynczych ogniw? Wygląda na to że akumulatory straciły pojemność, może są zwarte i dlatego tak szybko się rozładowują. Na ebay znalazłem zamiennik 12V 1,5Ah za 18 GBP. Decyzję czy warto zapłacić 90 zł za nowy akumulator, musisz podjąć sam. ale może udało by Ci się zrobić z obu pakietów jeden, który posłuży Ci jeszcze jakiś czas.
  • #3
    E8600
    Level 40  
    Jedyną opłacalną opcją w takiej sytuacji jest przeróbka baterii na li-ion. Ale aby i to się opłacało trzeba mieć takie ogniwa oraz minimalne pojęcie o ładowaniu takich ogniw. Osobiście odradzam inwestowanie w oryginalne baterię NI-CD.