Witam.Prezentuje kolegom do oceny piec gitarowy o mocy 100W sin.Piec jest zbudowany w zamknietej obudowie,wzorowanej na basowej firmy Fender,ze zmodyfikowaną szparą i półką u dołu przodu.Kolumna jest wytłumiona watą mineralną.Głośnik zastosowałem firmy malo znanej w Polsce,ICOON i sproawdzają je dwaj ludzie,sprzedający na Wolumenie.Jest to głosnik szerokopasmowy o parametrach:12",moc max-300W/8om,93dB,46-18000Hz.Głośnik ten przetwarza pasmo częstotliwości z gitary,a gitara daje także dżwieki harmoniczne,które decydują o brzmieniu w przeciwieństwie do typowych glośników gitarowych z pasmem 5000Hz.Sprzęt oceniali muzycy zawodowi i stwierdzili,że brzmienie jest bogatsze,niż w typowych piecach.Końcówka mocy zbudowana jest na 4szt.2N3773 i sterowana przez bD911/12 lub podobne.Głośnik jest zabezpieczony wielofunkcyjnym układem firmy Altron,który posiada wadę konstrukcyjną,polegającą na tym,że czujnik temp.wyłącza głośnik po osiągnięciu 80st.C.Jest to niedopuszczalne na estradzie i dobudowałem prosty układ wykonawczy na dwóch tranzystorach,który włącza wentylator.Oczywiście w piecu gitarowym,wentylator jest zbędny i tutaj jest zastosowany mój patent,który polega na chłodzeniu radiatorów przez wymuszone ruchy powietrza we wnętrzu obudowy.W płycie montażowej wywierciłem ok.10 otworów o srednicy 10mm i powietrze poruszane przez głośnik przepływa do góry,chłodząc radiatory i uchodzi przez otwory w tylnej płycie.Niestety,nie mam zdjęć wnętrza wzmaka,ale konstrukcja jest modułowa,co ułatwia ewentualny serwis.W zasilaczu przcują elektrolity 10mF/50 lub 63V w zależności od mocy wzmaka.Na tranzystorach 2N3773 można uzyskać 200W,ale przy większych radiatorach.Ten system chłodzenia powoduje schłodzenie radiatorów o ok.20-25 st.C co ma duże znaczenie dla niezawodności wzmaka.W preampie pracują niskoszumne scalaki Motoroli co umożliwilo zastosowanie w sprzężeniach tylko dwóch kondensatorów i ma to wpływ na dynamikę.Barwa tonów jest typowa,trój punktowa i działa w pętli sprzęzenia zwrotnego co ma wpływ na brzmienie.W układzie preampa jest uklad "overdrive" i wbudowany jest poglos cyfrowy na prostym procesorze.Pogłos ten daje nośne i dynamiczne brzmienie i spotkalem się z opinią,że jest zbędny,ale niech muzycy ocenią,co jest lepsze:płaski,drewniany dżwięk,czy taki z poglosem.Poglos ten dobrze działa z chorusem i z przesterem.Trafo w zasilaczu ma moc 150W/2*35V i jest toroidem.Piec ma wyjście"line out".Zapraszam do dyskusji i pytań oraz merytorycznej krytki-Zygmunt.
Cool? Ranking DIY