Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

27 Jun 2017 23:45 1677 27
  • Level 38  
    Witam.
    Jak podłączyć oscyloskop z komputerem poprzez USB?
    Dostałem z nim płytkę CD o dziwo żart pustą nie ma nic na niej.
    Z strony producenta ściągnąłem oprogramowanie.
    EasyWawe ale nie wiem co to i wyskakuje mi taki monit
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.
    Dodatkowo ściągnąłem oprogramowanie EasyScopeX
    wygląda tak
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.
    Podłączyłem kablem USB i nic.
    W opcji I/O mam USB Device USBTMC

    Nie wiem co dalej czynić.
    Nie jestem dobry w oprogramowaniach wiec jak by ktoś coś podpowiedział. Odnosi sie do Siglenta.

    Chciałem wypróbować współpracę i kicha.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Helpful post
    Level 19  
    Prawdopodobnie trzeba zainstalować NI.Visa 3.01.
  • Level 38  
    Zainstalowałem NIVISA 1700 runtime ze strony National Instruments.
    Udało mi się uzyskać połączenie z oscyloskopem, ale działa strasznie koszmarnie.
    Bardzo wolno następuje uaktualnienie informacji miedzy komputerem a oscyloskopem.
    Dodatkowo zawiesza się i zamyka.
    (System Windows 7 )
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Helpful post
    Moderator of Cars
    Raz zainstalowałem, potem przez pół roku męczyłem producenta, żeby poprawił soft, tak by działał w systemie który ma ustawiony "," jako separator dziesiętny, jak w końcu poprawili to sprawdziłem, że (mniej więcej) działa i dałem sobie spokój z tym softem. Jak potrzebuję zapisać zrzut ekranu, to podłączam pendrive do oscyloskopu i zapisuje ekran przyciskiem PRINT.

    O wiele lepiej działa (i wygląda) WaveStudio, choć niestety ono w ogóle nie ma opcji automatycznego odświeżania przebiegu (podglądu ekranu - tak, i nie "ścina" przy tym oscyloskopu tak jak EasyScopeX). WaveStudio zasadniczo jest darmowe, choć chyba tylko dla użytkowników oscyloskopów LeCroy (trzeba się zarejestrować). Budżetowe modele LeCroya (WaveAce 100x) robi Siglent, mają ten sam firmware, więc Siglenty działają z softem LeCroya...
  • Level 38  
    No tez masz rację z pendrive. Wypróbowałem i rzuty zapisuje. Ale nie wiem czemu jeden pendrive mi nie wykrywa i się zawiesza że muszę wyłączyć i włączyć. Nie wiem czemu. Reszta jest wykrywana i nie ma problemów.
  • Admin of Audio group
    Jaki masz model tego Siglenta?
    Ja też kiedyś z tym walczyłem i coś mi się kojarzy, że lepiej działa po LAN niż po USB.
    Ogólnie to oprogramowanie działa mułowato.
  • Moderator of Cars
    zdzisiek1979 wrote:
    No tez masz rację z pendrive. Wypróbowałem i rzuty zapisuje. Ale nie wiem czemu jeden pendrive mi nie wykrywa i się zawiesza że muszę wyłączyć i włączyć. Nie wiem czemu. Reszta jest wykrywana i nie ma problemów.
    Mi też nie z każdym pendrivem działa. Musi być FAT16 lub FAT32, nie obsługuje ExFAT ani NTFS ale to nie wszystko. Kilka pendriveów mam z FAT32 a mimo to ich "nie widzi".
  • Level 38  
    Pendrive mam z FAT32 bo też o tym pomyślałem. Kupowane za punkty na elektrodzie. I o dziwo oba takie same ( może jakieś wersje oprogramowania w nich inne ) ale jeden powoduje zawieszenie się oscyloskopu a drugi ładnie widzi system. Nie wiem czemu taki niuans powstaje.

    Ciekawi mnie to LAN, ale nie mam switcha by mieć gniazdo do podpięcia. Jedyne zajęte modemem kablówki.

    To SDS1102x ale powiem tak d....y nie urywa. A na trybie XY to nie ma co liczyć by wyświetlić youscope. Normalnie krzywe L. jako tako wyświetli ale tez trzeba podstawą czasu kręcić by uzyskać najlepsze próbkowanie.

    Zaś z tym połączeniem chodzi mi o to by jak co nie robić zdjęć aparatem tylko rzut ekranu. Zaś zastosowanie pendrive jest najlepsze w tym wszystkim. Efekt uzyskuję jaki chciałem. Zaś co do oprogramowania to byłem bardzo jego ciekaw jak to działa.
  • Moderator of Cars
    Spróbuj WaveStudio od Teledyne LeCroy, powinno działać z Twoim oscyloskopem, a działa o wiele stabilniej. W SDS1022DL działa mi nawet wirtualny panel sterowania. Ten SDS1102X ma SPO, całkiem fajny oscyloskop, choć dziwię się wyborowi, bo DS1054Z jest tańszy, a ma 4 kanały i dużo lepszy soft.
  • Admin of Audio group
    Spróbuj po LAN go podłączyć. Generalnie ja też się bawiłem tym i doszedłem do wniosku że jest takie sobie to oprogramowanie. Do zrzucania przebiegów mimo wszystko najlepszy jest pendrive.

    tzok wrote:
    Ten SDS1102X ma SPO, całkiem fajny oscyloskop, choć dziwię się wyborowi, bo DS1054Z jest tańszy, a ma 4 kanały i dużo lepszy soft.

    Z tym się nie do końca zgodzę. Soft w tych Siglentach i w Rigolu działa podobnie. Miałem okazję porównywać swojego 1202X właśnie z 1054Z. W działaniu są podobne, każdy ma jakieś swoje mankamenty. Niezaprzeczalną zaletą Siglenta jest natomiast wyświetlacz, który jest większy i czytelniejszy przedwzmacniacze mają też mniejsze szumy własne niż w Rigolu.
    Jedyną wadą akurat mojego modelu jest to, że podstawa czasu jest identyczna jak w 1102X, co w tym momencie stawia pod znakiem zapytania sensowność pasma 200MHz. Co z tego że taki przebieg mogę obejrzeć, jeśli na ekranie jest 7 okresów więc i tak nie mogę dokładnie obejrzeć np. zboczy sygnału.
    Gdybym miał kupować dziś, to na pewno nie kupiłbym 1202X tylko 1102X, natomiast na pewno nie wziąłbym Rigola choćby ze względu na wyświetlacz.
    Poza tym czy różnica w cenie jest tak duża? Trudno to określić, ponieważ Rigol kosztuje 1722zł brutto, natomiast Siglent 1102X kosztuje 403 Euro netto czyli ok. 2100zł brutto. Różnica nie jest duża, a mamy oscyloskop 100MHz z dużo lepszym wyświetlaczem. 4 kanały tak naprawdę są bardzo rzadko potrzebne.
  • Level 38  
    Z czterech kanałów nigdy bym nie korzystał. Zaś nie pasowało mi to, że mając cztery kanały ma tylko jedną regulację przełączaną miedzy nimi. Tu mam indywidualną na kanał i trochę dizajn mnie podkusił. Mniej klawiszy. Zaś właśnie ciut droższy a jak by gorszy. Też ma dzielenie na kanał sampli wiec nie ma tu nic lepszego od rigola.
    Jednym słowem nie powala zachwytem.
    Ogólnie to jeszcze myślałem nad OWON ( akumulator ) ale ... bo z początku zachwyciłem się keysingiem, ale cena poroniona zaś w tej cenie mam SDS i SDG. Na dekadę musi starczyć. Zaś tylko napomknę ci że najpierw chciałem na raty na alledrogo i wszystko OK, ale nie mam konta w banku wymaganym przez nich i odrzucili bo 150zł to nie ból na miesiąc by płacić. Kutafony jedne :D
    Ale cóż ktoś musiał wypróbować bo ciągle króluje rigol, tak jest jakiś punkt odniesienia.
    Jedyne wady jakie się dopatrzyłem to tryb XY i jest lekka różnica miedzy kanałem 1 a 2 w amplitudzie.
    W wolnej chwili porobię rzuty jak by ciekawiła ta różnica. Nie powinno być tak w ogóle ale jest.

    Ja za swojego dałem 1845zł w NDN chciałem wyciągnąć rabat ale nie dali bo cena promocyjna, nawet kubeczka nie dorzucili :D też myślałem nas 200MHz ale za drogo było mi.
  • Admin of Audio group
    Dobrze zrobiłeś że nie wziąłeś 200MHz, bo tak jak ja byś klął.
    Natomiast ja ogólnie ze swojego jestem zadowolony i na pewno bym nie zamienił na Rigola.
    Opisz dokładnie o co chodzi z tym X-Y, sprawdzę u siebie jak to się zachowuje. Jak dotąd tylko raz używałem tego trybu i prawdę mówiąc nie przyglądałem się za bardzo. Na pewno mogliby lepiej rozwiązać wyświetlanie, bo ekran 8", a w trybie X-Y obszar roboczy jest ze 2x mniejszy.

    Koniecznie zaktualizuj oprogramowanie jeśli nie masz najnowszego. W moim po aktualizacji zaczął poprawnie działać dekoder. Wcześniej jakieś głupoty dekodował.
  • Level 38  
    Spróbuj wyświetlić youscope ( filmik na oscyloskop ) u mnie jak już się coś udawało to uzyskać to nie było " płynne tylko klatka po klatce z opóźnieniem "
    Zaś jak nie mam nic wpięte do gniazd i dam max czułość to mam różnicę między kanałami.
    Tu masz rzuty jak wygląda szum i różnica miedzy kanałami.
    Oprogramowanie mam 1.1.2.13R5
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.
  • Admin of Audio group
    Soft masz ten sam co ja, czyli chyba najnowszy (nie patrzyłem czy jest jeszcze nowszy).

    Natomiast mam wrażenie, że u mnie sytuacja wygląda lepiej niż u Ciebie. Zresztą zobacz sam:

    Kanał 1:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Kanał 2:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Oba kanały czułość 1V, podstawa 2ms:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Oba kanały czułość 10V, podstawa 2ns:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Szum własny obu kanałów:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Szum własny, na jednym kanale przyciąłem pasmo do 20MHz:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Mam jeszcze fotkę jak u kolegi bawiłem się oboma oscyloskopami, niestety trochę nieostra:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.
    Postawienie obu obok siebie utwierdziło mnie w przekonaniu, że jednak Siglent to był dobry wybór.

    Youscope pobawię się później, teraz niestety muszę się zająć czymś innym.
  • Level 38  
    Patrzyłem teraz na stronę i jest nowe Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. ale mało się znam na tych sprawach. Ale ... wychodzi że jest nowe. Ściągam plik .rar i otwieram ( mam 7-zip ) i wypakowuję plik do pendrive imam plik z rozszerzeniem ADS potem wybieram w menu aktualizację wyświetla mi się zawartość pendrive wybieram plik i zaczynam aktualizację. Potem jak dojdzie do 100% wyłączam zasilanie i włączam i mam finito?
    Tak jak na tym filmiku? Link

    Wybrałem wersję Current Version: 1.1.1.2.15R3 | Published:2017-04-28 i wypakowałem do pendrive. I nie wiem czy ryzykować dalej bym se nie popsuł. W tych klockach jestem kiepski.
  • Helpful post
    Admin of Audio group
    Ciekawa sprawa, ja wcześniejsze oprogramowanie brałem stąd:
    https://www.siglent.eu/Downloads
    i tu nadal wisi ta wersja którą obaj mamy. Nowszej nie ma.
    Nie wiem co o tym myśleć, bo faktycznie tutaj:
    http://www.siglent.com/ENs/gjjrj-xq.aspx?id=1911&tid=15
    jest nowsza wersja z końcówką 15R3. Z opisu wynika, że znów coś grzebali przy dekoderze. Natomiast przy nieco starszej wersji (z końcówką 15) nie ma żadnego opisu:
    http://www.siglent.com/ENs/gjjrj-xq.aspx?id=1899&tid=15
    Piszą tylko że trzeba wykonać automatyczną kalibrację przy zmianie z wersji 13.

    Natomiast sam proces aktualizacji jest taki:
    Wypakowujesz plik *.ADS na pendrive, wkładasz pendrive do oscyloskopu, wybierasz w Utility opcję "Update", wskazujesz plik na pendrive i się robi. Jak się zrobi to Ci wyświetli komunikat że zrobił i będzie kazał ponownie uruchomić oscyloskop. I to tyle.

    Czy zaryzykować to już Ci nie powiem, to Twoja decyzja. Ja w swoim robiłem update bo była jeszcze starsza wersja niż 13R5, wybuchnąć nie wybuchło. Jak widać nadal działa. Później (albo jutro) mogę spróbować na swoim. Ja tam się nie boję takich rzeczy. Jakbyś mi dał walizkę z przyciskiem i napisał "nie naciskać, bo wybuchnie" to bym nacisnął i sprawdził czy na pewno. :D
    Z drugiej jednak strony nie lubię aktualizować oprogramowania gdy nie ma takiej wyraźnej potrzeby. Wcześniej aktualizację zrobiłem, bo było napisane że poprawia ona działanie dekodera, a właśnie dekoder mnie denerwował bo głupoty dekodował.
    Z trzeciej strony, mając styczność z różnymi tanimi urządzeniami (bo umówmy się - nasze oscyloskopy są tanie), wiem że warto aktualizować z nich oprogramowanie.
    Z czwartej strony, moje obawy budzi brak opisu dla wydania 15 i fakt, że jest zamieszczone tylko na jednej stronie Siglenta. Może się okazać że ktoś pomylił pliki.
    Trzeba byłoby napisać maila do Siglenta. Swoją drogą, zaskoczony jestem szybkością reakcji. Kiedyś w sobotę rano napisałem do nich maila, a po południu już miałem odpowiedź.
  • Level 38  
    W myśl, że działa to się wstrzymam. Czas pokaże. Zawsze jak co to można spróbować. Pięć minut stresu jak co :D Informatyka nie moja dziedzina i jeszcze angielki ( translator to żart ) . Ale podglądam y-t co i jak.
  • Moderator of Cars
    Ja tam zawsze wgrywałem nową wersję jak tylko wychodziła. Czasem wgrywałem wersje, których w ogóle nie było na stronie tylko dostawałem prosto od chińczyków na maila...
  • Helpful post
    Admin of Audio group
    Zaktualizowałem firmware do wersji 15R3, która jest tu:
    http://www.siglent.com/ENs/gjjrj-xq.aspx?id=1911&tid=15
    Na pierwszy rzut oka zmieniła się czcionka wyświetlająca pomiary:
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    W wolnej chwili się pobawię i zobaczę co jeszcze się zmieniło (i czy w ogóle coś).
    W każdym razie plik jest prawidłowy, można bez obaw instalować. Po aktualizacji należy bezwzględnie wykonać kalibrację. Bez tego oscyloskop niczego nie będzie mierzył.

    Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

    Trochę się pobawiłem nowym oprogramowaniem, mam wrażenie że działa nieco szybciej niż poprzednia wersja, szczególnie na FFT. Dawno nie używałem FFT, ale coś mi się kojarzy że przy max liczbie punktów zamulało się działanie menu, wydaje mi się że teraz działa płynniej.
    Trzeba byłoby to porównać bezpośrednio, ja niestety nie mam już takiej możliwości.
  • Level 38  
    Zaktualizowałem też lekko ze stresem i tak czcionka większa. Dodatkowo po zrobieniu kalibracji jak by poprawiło się z szumem na 5mV
    Jeszcze sprawdziłem jak działa na prostokącie przy 50Hz bo widziałem że potrafił deformować go. Filmik na y-t ale jest Ok.
    Kilka rzutów szumu bez sond i sygnału.
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.
  • Admin of Audio group
    No, to mam nadzieję że już nie będziesz się bał aktualizacji. :)
    A jak szybkość działania? Ja mam wrażenie, że bardziej płynnie działa, szybciej reaguje na przyciski itp. Możesz potwierdzić lub zaprzeczyć?
  • Level 38  
    Raczej nie widzę różnicy pewnie dlatego, że mam go nie długo i używam jak co podstawowo. Jak bym miał dłużej to bym wyrobił sobie jakieś odczucie czasów odpowiedzi. Jeszcze nie przywykłem do menu. Wiec ja jestem wolniejszy od niego :D
  • Level 38  
    Dzisiaj pobawiłem się trybem XY dla potrzeb wobulatora. Praca to koszmar.
    Odświeża się co ok pół sekundy. Jakość wizualizacji stałego sygnału to kaszanka.
    Dwa oscyloskopy równolegle. Co prawda cyfra poprzez sondy podpięta ale to nie wina tego.
    Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja. Oprogramowanie do współpracy z oscyloskopami Siglent - instalacja.

    Szczęście się ma jak uda się ustawić wizualizację odstawą czasu.
    Im większa tym mniej obrazu widać.
  • Moderator of Cars
    Głównym polem zastosowań dla DSO jest analiza przebiegów jednorazowych. Tryb XY jest w nich raczej bezużyteczny (masz opcje od "głębokości" pamięci, poeksperymentuj z nią), przynajmniej w tych najtańszych. W trybie YT jest już znacznie lepiej, zwłaszcza jeśli masz DPO/SPO lub odpowiednik.
  • Level 38  
    No ale skoro dodaje się taką opcję do funkcji to jednak powinna działać tak by dała się wykorzystać a tu korzystanie z tego to raczej koszmar.
    Myślałem że coś z menu ale nic wszystko próbowałem co się dało.
    W dodatku fakt pozostaje że w innych modelach w tej cenie działa to o wiele lepiej.
  • Moderator of Cars
    Zmieniałeś rozmiar bufora? Powinno trochę pomóc. W Siglentach XY słabo działa, w Rigolu dużo lepiej.
  • Admin of Audio group
    Faktycznie tryb X-Y nie jest mocną stroną tego oscyloskopu. Każda tania (choć nie tylko) cyfra jest mniej lub bardziej upośledzona, dlatego ja jeszcze długo całkowicie nie pozbędę się analoga.
    Po prostu jedne rzeczy się lepiej ogląda na analogu, a inne na cyfrze.
    Tak samo zresztą jest z multimetrami - te cyfrowe nie są w stanie pokazać tego, co miernik wychyłowy. Dlatego wymyślono bargrafy, ale to i tak nie zastępuje w 100% miernika wychyłowego.